Ruotsin pääkaupunki Tukholma on suomalaisten suosituimpia kaupunkikohteita vuodesta toiseen. Vaikka moni käy kaupungissa edelleen vain päivän ajan laivaristeilyn yhteydessä, yhä useampi viettää Tukholmassa viikonlopun tai muutaman päivän kaupunkiloman. Seuraavat kuuluisat sanat pitävätkin visulleen paikkansa:
”Stockholm is unique in that it’s built on islands and surrounded by water, so you get this enormous sense of freedom. It’s got everything you could possibly need – everything New York or London has but without all the people and traffic.” -Björn Ulvaeus, ABBA
Tukholmassa asuu yli 900 000 ihmistä, joten se on Pohjoismaiden suurin kaupunki. Suur-Tukholman alueella asukkaita on yhteensä yli kaksi miljoonaa. Tukholma on rakennettu kaupunkia halkovan Mälaren-järven ja muiden vesistöjen 14 saarelle, joita yhdistää peräti 57 siltaa. Kaupunki koostuu yhteensä 117 kaupunginosasta.
Tukholman salaisuus on sen jatkuvassa uudistumisessa. Kansainväliset trendit tulevat Pohjoismaista ensimmäisenä tänne ja kaupunki itsessään sykkii muutoinkin kansainvälisyyttä ja luovuutta. Ja vaikka Tukholma tuntuu tutulta ja läheiseltä, harva tulee tutkineeksi sitä pintaa syvemmältä. Kokenutkin Tukholman-kävijä löytää taatusti joka kerta uutta.
Kuninkaallisuus, kaupungin satojen vuosien historia ja ainutlaatuinen luonto vesistöineen ja kymmenine tuhansine saarineen kruunaavat Tukholman suosion matkailijoiden sydämissä.
KUNINKAALLISTA HISTORIAA
Kerrotaan, että Tukholman perusti Ruotsin viimeiseksi jäänyt jaarli Birger vuonna 1252. Tukholma on ollut 1300-luvulta alkaen Ruotsin taloudellinen ja poliittinen keskus. 1400-luvulla Tukholmassa asui jo noin 5 000 ihmistä, joista suuri osa oli saksalaisia kauppiaita.
Ruotsi oli 1400-luvulla osa Pohjoismaiden valtioliittoa Kalmarin unionia. Vuosisadan aikana Ruotsissa valtasi sijaa pyrkimys unionista irrottautumiseen, ja vuonna 1471 ruotsalaiset voittivat tanskalaiset ja heidän ruotsalaiset liittolaisensa Tukholman ulkopuolella käydyssä taistelussa.
1500-luvulla Kalmarin unioni yritti saada Ruotsin takaisin hallintaansa valtaamalla Tukholman ja tukahduttamalla ruotsalaisten vastarinnan. Tämä johti kapinaan, jonka seurauksena Kustaa Vaasa vuonna 1522 otti Tukholman hallintaansa. Hänen aikanaan kaupungin asema pääkaupunkina ja kaupankäynnin keskuksena kasvoi tuntuvasti.
1600-luvulla Tukholmasta tuli kansainvälinen kaupunki ja se laajeni nykyisen Stadsholmenin ulkopuolella oleville alueille eli malmeille: Östermalm, Södermalm ja Norrmalm. Nämä ydinkeskustan kaupunginosat ovat tätä nykyä kaupungin halutuimpia ja kalleimpia osoitteita, joiden ajanviete- ja ostosmahdollisuudet ovat miltei rajattomat.
Tukholma teollistui voimakkaasti etenkin 1800-luvun lopulla, jolloin sen väkiluku nousi 300 000:een. 1900-luvun alussa kaupunki laajeni edelleen ja siihen liitettiin useita lähiympäristön pitäjistä. Vuosisadan alussa Tukholmassa otettiin käyttöön myös ensimmäiset sähköllä käyvät raitiovaunut. Raitiovaunut ovat nykyään tekemässä paluuta Tukholmaan.
Tukholman lähihistorian arkkitehtonisesti surullisia vaiheita on 1950- ja 1960-lukujen noususuhdanne, jolloin Tukholman keskustan historiallisesti merkittävät asuin- ja liikerakennukset purettiin ja niiden tilanne rakennettiin uusi keskusta. Se tunnetaan nimellä Stockholm City. Suomalaistenkin ahkerasti käyttämä metro eli Tunnelbanan otettiin käyttöön vuonna 1950. Tukholman liikenne oli tuolloin vielä vasemmanpuoleista. Oikeanpuoleinen liikenne alkoi vuonna 1967, jolloin raitiovaunut hävisivät Tukholmasta.
1950-luvulla metron varsille rakennettiin niin sanottuja ABC-lähiöitä, joka tulee sanoista arbetsplatser, böstäder ja centrum. Näistä tunnetuimpia on läntisen Tukholman Vällingby, joka tunnetaan ulkomaita myöten lähiörakentamisen malliesimerkkinä.
Vällingby ja muut lähiöt eivät kuitenkaan ratkaisseet Tukholmaa vaivannutta asuntopulaa. 1960- ja 1970-luvuilla Ruotsissa toteutettiinkin niin sanottu miljoonaohjelma, jonka tavoitteena oli kymmenen vuoden aikana rakentaa miljoona uutta asuntoa.
Esimerkiksi läntisen Tukholman kaupunginosat Rinkeby ja Tensta ovat seurausta tästä ohjelmasta. Nykyisin ne tunnetaan Tukholman suurimpina maahanmuuttajalähiöinä. Rinkebyn asukkaista jopa noin 90 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Etnistä ulottuvuutta riittää nykyisin lähiöistä ydinkeskustaan saakka, ja vaikka kaikki osaavat edes jollain tavoin puhua ruotsia, värit, tuoksut ja maut ovat Aasiaa, Afrikkaa ja Amerikkaa. Joka kuudes tukholmalainen on syntynyt Ruotsin ulkopuolella.
Uusia kaupunginosia ovat esimerkiksi Kungsholmenin länsiosaan nousseet Hornsberg, Södermalmin eteläpuolella sijaitseva Hammarby Sjöstad, Telefonplan, suomalaisille tutun Silja Linen terminaalin lähelle entiselle teollisuusalueelle rakennettava Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden ja entinen teurastamoalue Slakthusområdet.
TUKHOLMASSA SÄÄKIN ON PAREMPI
Moni asia tuntuu meidän suomalaisten mielestä olevan Tukholmassa ja Ruotsissa. Sama pätee myös säähän. Kun Suomessa vielä rämmitään loskassa, Tukholmassa paistaa aurinko, ja kevät näyttää ensimmäisiä merkkejään. Tai ainakin siltä tuntuu.
Tukholma on parhaimmillaan kesäkaupunkina, jolloin kaupungin kadut, torit, puistot ja uskomattoman monipuolinen saaristo ovat täynnä paikallisia ja matkailijoita muista Pohjoismaista, Euroopasta ja kaikkialta maailmasta. Leudon ilmaston vuoksi kaupungissa riittää matkailijoita kuitenkin ympäri vuoden, ja esimerkiksi joulunaikaan kaupunki on suorastaan taianomainen kutsuvine joulutoreineen ja -markkinoineen.
Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tarkistaa sääennuste ja varautua sen mukaisesti. Yllätyksiäkin voi tulla: esimerkiksi talven lumimyräkät yllättävät Tukholman ja tukholmalaiset joka kerta ja tuntuu, että koko kaupunki on kaaoksessa.
LIIKKUMINEN ON TUKHOLMASSA HELPPOA
Tukholman paikallisliikennettä hoitaa SL, Storstockholms Lokaltrafik. Se liikennöi metroa, busseja, paikallisjunia ja raitiovaunua numero 7.
Tukholma on kävelykaupunki. Myös polkupyörä on kätevä tapa tutustua Tukholmaan, ja polkupyörävuokraamoja on runsaasti eri puolilla kaupunkia. Metro on kuitenkin kätevin tapa liikkua nopeasti paikasta toiseen. Metrossa on kolme linjaa: vihreä, punainen ja sininen.
Bussit täydentävät metroa ja paikallisjunia, joiden liikenne koostuu neljästä linjasta ja 53 asemasta ja palvelee etenkin suur-Tukholman pohjoisissa ja eteläisissä osissa asuvia. SL liikennöi myös suppeampia Tvärbanan-, Nockebybanan-, Saltsjöbanan-, Roslagsbanan- ja Lidingöbanan-raidelinjoja sekä aivan Tukholman ydinkeskustassa kulkevaa raitiovaunua numero 7, jolla pääsee Sergelin torilta Östermalmille ja Djurgårdeniin.
SL myy erilaisia lippuja ja matkakortteja alkaen 36 kruunun hintaisesta kertalipusta, joka käy kaikissa liikennevälineissä tietyllä alueella. Liikenne on jaettu A-, B- ja C-alueisiin ja A-alueella eli keskustassa tehdyt matkat ovat edullisimpia. Lippuja saa automaateista, verkosta, kännykkälippuna, myyntipisteistä, kioskeista sekä suoraan kuljettajilta. Kätevintä on hankkia yhden tai useamman päivän matkakortti.
Tukholma-kortilla pääsee Tukholman nähtävyyksiin, museoihin, vetonauloihin ja kiertokäynneille. Säästät sekä aikaa ja rahaa ja vältät käteisen ja maksukortin käyttämisen sisäänpääsyissä ja joukkoliikenteessä.
Taksit on vapautettu sääntelystä Ruotsissa, ja tämä on valitettavasti johtanut moniin ongelmiin ja väärinkäytöksiin hinnoittelussa. Kannattaa ehdottomasti käyttää vain isoja, tunnettuja taksiyhtiöitä kuten Taxi Stockholm, Taxi Kurir ja Taxi 020. Tukholmassa toimii myös suosittu Uber-taksipalvelu.
HOTELLEISSA ON VARAA VALITA
Tukholmassa on majoitusvaihtoehtoja jokaiselle kukkarolle. Suosituimpia – ja kalleimpia – ovat ydinkeskustassa Norrmalmilla ja vanhassa kaupungissa eli Gamla stanissa sijaitsevat hotellit. Trendikkäitä alueita ovat Vasastaden, Kungsholmen ja Tukholman Punavuoreksi kutsuttu Södermalm, joissa on useita kohtuuhintaisia hotelleja. Yhä useampi yöpyy edullisesti Tukholman keskustan ulkopuolella, mutta silloin aika kuluu matkoihin ja se on tietysti pois kaupungin tutkimisesta.
Jos etsit keskustahotellia ja haluat muuta kuin Scandicia tai muuta ketjumajoitusta, kokeile Kungsgatanilla sijaitsevaa designhotelli HTL:ää. Kuninkaanlinnaa vastapäätä, Kungsträdgårdenin vieressä sijaitsee puolestaan hotelli Lydmar, jota on kutsuttu yhdeksi Tukholman parhaista hotelleista. Lydmarin vieressä on hotelli Grand, jossa voit upota luksukseen, jos vain kukkaro antaa myöten.
Tukholmalaiset ovat pitäneet Gamla stania turistirysänä, mutta nyt yhä useampi paikallinenkin suuntaa sinne kahvittelemaan, syömään illallista palkitussa ravintolassa tai ottamaan lasillisen yhdessä kaupungin puhutuimmista baareista. Suositeltavia hotelleja ovat Victory, Sven Vintappare ja Lady Hamilton.
Vasastadenissa kannattaa kokeilla Tukholman kaupunginkirjaston ja kauppakorkeakoulun lähellä sijaitsevaa Birger Jarlia. Kungsholmenilla on puolestaan yksi kaupungin parhaista hostelleista, Lodge 32 ja eksoottinen laivahotelli m/s Monika. Lähellä on erittäin suosittu, seksuaalivähemmistöjen pyörittämä kesäravintola Mälarpaviljongen.
Parissa vuosikymmenessä työläiskaupunginosasta boheemiksi trendikaupunginosaksi muuttuneen Södermalmin tutustumisen arvoisia hotelleja ovat esimerkiksi Abban Benny Anderssonin omistama Rival, Alexandra ja ANNO 1647. ”Söderin” hotelleihin on lyhyt matka Viking Linen terminaalista ja tunnettu trendialue SoFo on myös kävelymatkan etäisyydellä.
UUTTA JA UUDISTUVAA VANHAA NÄHTÄVÄÄ
Jos olet mielestäsi jo nähnyt ja kokenut kaiken Tukholmassa, think again! Tukholma uudistuu koko ajan ja tarjoaa jotain erilaista joka käynnillä.
Kokeile esimerkiksi Södermalmilla sijaitsevaa Monteliusvägenin kävely- ja näköalareittiä, jolta on mahtavat näköalat Malaren-järvelle, kaupungintalolle, vanhaankaupunkiin ja Riddarholmenille varsinkin auringonnousun- ja laskun aikaan. Jännitystä saat kiipeämällä Ericsson Globen eli entisen Globenin ulkoseinällä ja katolla kulkevaan Sky View -lasigondoliin. Djurgårdenin Spritmuseum puolestaan esittelee ruotsalaisten suhdetta alkoholiin. Tiesitkö, että Tukholmassa on myös kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Drottningholmin linna puutarhoineen, Skogskyrkogårdenin hautausmaa ja Mälaren-järven saarella sijaitseva Birkan viikinkikaupunki?
Uusia ulottuvuuksia Tukholman-matkaasi saat myös tutustumalla kaupungin kaakkoisosassa sijaitsevaan Bergiuksen kasvitieteelliseen puutarhaan sekä junamatkan päässä Södertäljessä olevaan Tom Tits Experimentin tiedekeskukseen. Se on pakollinen kohde varsinkin lapsiperheille. Lidingön saaren kalliojyrkänteellä sijaitseva Millesgårdenin veistospuisto on myös kokemisen arvoinen ja ehdottomasti suositeltava kohde varsinkin kauniina päivänä.
Metromatkan päässä läntisessä Tukholmassa oleva Rinkeby avaa kokonaan uuden näkökulman Tukholmaan ja ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Eri kulttuurit sekoittuvat keskenään niin, että välillä tuntee olevansa aivan jossain muualla kuin Ruotsissa. Käynti Rinkebyn torilla lauantaina on kuin astuisi kaukomaille. Arabimusiikki soi ja tunnelma on eksoottinen. Rinkeby on hyvässä ja pahassa ruotsalaisen maahanmuuttopolitiikan ilmentymä.
Perinteisimpiä, mutta aina myös jotain uutta tarjoavia nähtävyyksiä ovat Gamla stanin Kuninkaanlinna, Aarrekammio (Skattkammaren), Varuskamari (Livrustkammaren) ja Nobel-museo ja Djurgårdenin puistoalue, jossa sijaitsevat esimerkiksi Vasa-museo, Skansenin ulkoilmamuseo ja eläinpuisto, Gröna Lundin huvipuisto, Junibackenin satutalo, prinssi Eugenin rakennuttama palatsi ja taidemuseo Waldemarsudde ja Abba-museo. Käy myös Moderna museetissa ja Tukholman kaupungintalossa.
OSTA, KUNNES PÖKERRYT
Tukholman suosituin ostosalue on Drottningsgatan ja Sergelin torin ympäristö, jossa sijaitsevat Åhlens, NK, Pub ja Ruotsin kuuluisimpien vaateketjujen, kuten Hennes & Mauritzin lippulaivaliikkeet. Uusi tuttavuus on kauppakeskus Mood Stockholm.
Östermalmilla on kuuluisa kauppahalli sekä Stureplanin luksusliikkeet, esimerkiksi kaupungin kallein ostoskeskus Sturegallerian. Muita ostoskeskittymiä Östermalmilla ovat Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan ja Nybrogatan. Täältä löydät kansainvälisten muotitalojen myymälät sekä viimeisimpiä trendejä myyviä liikkeitä, kuten Sephora, Urban Outfitters ja Cos. Östermalm on myös tunnettu sisustusliikkeistään.
Gamla stan on paras paikka Tukholmassa tuliaisten ja matkamuistojen ostoon. Vanhankaupungin kapeilta kaduilta löytyy paljon pieniä myymälöitä ja erikoisliikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi taidetta, käsitöitä ja koriste-esineitä. Suosituin ostoskatu on Västerlånggatan. Taide- ja kangaskauppoja etsivän kannattaa suunnata Österlånggatanille. Vanhankaupungin Stortorgetilla on marraskuun lopusta alkaen Tukholman tunnetuin joulutori.
Södermalm on trenditietoisten mekka. Södermalm tarjoaa suurempia liikkeitä, pieniä ruotsalaisia myymälöitä ja on täynnä erikoisempia ja valtavirrasta poikkeavia liikkeitä. Kaupungin suosituimpiin kuuluvalla ostoskadulla Götgatanilla sijaitsevat esimerkiksi muotitavaratalo Bruno, sisustusliike Designtorget, trendikkäät vaateliikkeet Monki, Gina Tricot ja Weekday sekä käytetyn tavaran liikkeet Emmaus ja Myrorna. Folkungagatanin eteläpuolinen alue suunnilleen Södermalmia leveyssuunnassa halkovalle Ringvägenille asti tunnetaan nimellä Sofo, eli South of Folkungagatan. Se on yksi kaupungin muotikeskuksia, ja on saanut myös kansainvälistä huomiota.
Keskustan ulkopuolella on useita outletmyymälöitä. Niistä tunnetuin Barkarbyssä sijaitsevat Stockholm Quality Outlet, joka on yksi Ruotsin suurimmista merkkituotteiden alennusmyynneistä. Saman katon alla on 50 liikettä ja yli 100 eri tuotemerkkiä. Stockholm Quality Outletin lisäksi Tukholmasta löytyy muitakin outlet-liikkeitä. Esimerkiksi Arlandastad Outlet Villagesta löytyy muun muassa Niken ja Villeroy & Bochin myymälät.
SYÖ JA JUO TUKHOLMAA
Tukholmalaiset viihtyvät kahviloissa viihdytään pitkin päivää, sillä kahvittelukulttuuri, fika, kuuluu olennaisena osana ruotsalaisuuteen. Useimmat kahvilat tarjoavat myös vähintään kohtuullista aamiaista. Ruokaravintoloiden hintataso vaihtelee kaupunginosan, tason ja tunnettuuden mukaan. Östermalm ja Gamla stan ovat kalliimpia kuin muut. Pikaruokaa saa 30 – 40 kruunulla.
Keskustassa etenkin Drottninggatanilla ja sen ympäristössä on valtava määrä ravintoloita, kahviloita, baareja ja yökerhoja. Useimmat ravintoloista ovat matkailijoille suunnattuja, mutta helmiäkin löytyy. Kokeile esimerkiksi Claes på hörnet– tai Prinsen-ravintolaa. Operabaren ja Backfickan ovat myös kokeilemisen arvoisia. Bailata voi esimerkiksi Bernsissä, joka on yksi Tukholman trendikkäimmistä ravintola-yökerhoista.
Östermalmilla suosittelemme kauppahallin useita ravintoloita. Tutustu myös esimerkiksi Råkultur-sushiravintolaan, Esperantoon ja Richeen, joka on Tukholman silmäätekevien brasserie ja illallisklubi. Yöelämä Östermalmilla keskittyy Stureplanin läheisyyteen.
Gamla stan on täynnä toinen toistaan tunnelmallisempia kahviloita, ravintoloita ja baareja. Stortorgetilla sijaitsevat sisarkahvilat Chokladkoppen ja Kaffekoppen ovat suosittuja pistäytymispaikkoja. Kokeile myös näitä ravintoloita: Den Gyldene Freden, Frantzen ja The Flying Elk. Baareilemaan pääset esimerkiksi Cultur Barissa, Tweedissä, Gastonissa ja Torgetissa.
Södermalmilla kannattaa kokeilla vaikkapa Snaps Bar & Bistroa, Samba Sushia, Pelikania, Svejkiä ja Hermansia. Huima kokemus on Katarinahissenin yhteydessä sijaitseva Gondolen, josta on mahtava näköala koko kaupunkiin. Södermalmille kannattaa tulla myös istumaan iltaa ja juhlimaan. Kesällä suosittuja terassiravintoloita ovat Mosebacke Under Bron – Trädgården. Talvisin Under Bron toimii samassa paikassa kaksikerroksisena yökerhona ja on ehdottomasti Tukholman ykkösklubeja.
Täytyy valitettavasti liittyä niiden suomalaisten joukkoon, jotka pitävät läntisen naapurimaan pääkaupungista paljon enemmän kuin kotimaansa vastaavasta. Toisaalta hävettää asiaa myöntää, mutta minkäs sille voi. Tukholma kun on ollut Pohjolan napa jo vuosisatoja – sieltähän käsin meitäkin tosi kauan hallittiin – joten sitä voisi kaikin puolin melkein luonnehtia pohjoisen Lontooksi. Tukholmassa ei kukaan pääse pitkästymään, käypä siellä sitten talven sateiden tai kesän kauneuden aikaan, tekemistä ja näkemistä on runsaasti kauniista arkkitehtuurista kuninkaanlinnaan ja museoihin, puistoihin ja ostoskeskuksiin sekä herttaisiin kahviloihin. Tulikin mieleen, että miksei Helsingissä tuo kahvilakulttuuri oikein suostu kukkimaan?
Ihmettelen vaan kuka tämän sivuston on väsännyt??
Plus it was not me who said this earlier
Ihmettelen vaan kuka tämän sivuston on väsännyt??
Hei R.Asnbro,
Sivuston takana on suomalaisten kirjoittajien ja bloggaajien tiimi. Kaupungeista on koetettu kirjoittaa suomalaisen matkailijan kannalta kiinnostavaa tietoa, eli tämä ei ole suora käännös mistään englanninkielisestä sivustosta. Kohteet on myös valittu siten, että niiden joukossa on paljon suomalaisten suosimia kaupunkeja, niin läheltä kuin kaukaa. Kaupunkivalikoimaa tullaan ajan mittaan rikastuttamaan.
Jos itselläsi on ehdotuksia, otamme niitä erittäin mielellämme vastaan. Ehdotuksesi voivat koskea niin kaupunkeja kuin niistä kaipaamiasi tietoja. Olet myös tervetullut jättämään omakohtaisia kokemuksiasi kustakin kaupungista!
Tukholma on lapsiperheillekin mukava kohde, onhan sillä tarjontaa myös muksuille. Kuuluisiin tutustumiskohteisiin lukeutuu tietysti Djrugärdenin saari, josta löytyy mm. Gröna Lundin huvipuisto ja monia museoita. Niistä lasten mieleen on taatusti 1600-luvulla uponnutta kuninkaallista laivaa esittelevä Vasa-museo. Ihan Viking Linen saapumislaiturin läheisyydestä lähtee Djurgårdenin lautta, joten perille pääsy on vallan helppoa. Junibacken puolestaan on uskomaton satumaailma, jossa lapset pääsevät satujen ja tuttujen kirjojen maailmaan. Harva pystyy vastustamaan Peppi Pitkätossun Huvikummubn tunnelmaa tai fiksun ja vahvan Pepin seuraa, ja Muumilaakson sankareitakin löytyy seuraksi. Aikuisetkin palaavat lapsuusvuosiinsa Junibackienissa.
Tuossa oli pikainen maininta Tukholma-kortista, mutta tuli vaan mieleen, että kannattaako sellaista pikaisella viikonloppulomalla olevan ostaa? Saako siinä tuntuvaa säästöä, jos tavallisen matkakortin ja yksittäisten nähtävyyksien pääsymaksujen sijaan ostaa tuon Tukholma-kortin? Huomasin esimerkiksi Lontoossa, ettei vastaavasta London Passista ollut ainakaan itselleni oikeastaan mitään hyötyä, koska viikonlopun aikana ei kovin monella nähtävyydellä ehdi käydä ja sitä paitsi kortilla oli rahallinen käyttökatto vuorokautta kohti.
Tukholman keskustan alueella pääsee yhtä helposti kulkemaan niin metrolla kuin busseilla, ja bussien etuna on matkan varrella avautuva näköala. Itse turvaudun metroon lähinnä vain pahimpaan ruuhka-aikaan ja hieman pidempien matkojen kohdalla, tai jollei määränpäähäni kulje bussireittiä. Samalla yhteislipulla voi kätevästi Tukholmassakin sukkuloida kummallakin liikennevälineellä, koska lippu on voimassa tunnin ensimmäisestä leimaamisestaan.
No nyt matkaan taas mielelläni Tukholmaan, kun alkaa tehdä mieli kaupunkilomaa, esimerkiksi pitkän viikonlopun merkeissä. Eipä ole toistaiseksi siellä ainakaan ollut terrori-iskuja, eikä hurrien pääkaupunki luultavasti olekaan sellaisen listan kärkisijoilla. Muualla Euroopassa on jo jonkinlainen riski lomailla, kuten viime kuukaudet valitettavasti Pariisin ja Brysselin johdolla ovat osoittaneet. Ruotsi nyt ei ole osallisena sotilasliitoissa eikä ole entinen siirtomaavaöltakaan, jota muilla olisi syytä vihata. Lomaillaan siis hyvällä omallatunnolla täällä ainakin vielä turvalllisessa Pohjolassa. Tukholma muuten vetää vertoja muille Euroopan pääkaupungeille aivan kaikessa, tosin hintataso on hieman korkeampi.
Taksilla kuljettaessa kannattaa valita huolella, minkä firman ajokkiin nousee, sillä äärimmäisen yllättäen tässä Pohjoismaan pääkaupungissa monien firmojen taksikuskit huijaavat usein. Taksissa tulee olla esillä tarra, josta selviää veloitus, tavallisimmin se on liimattuna takaoven ikkunoihin eli näkyy jo kauas. Luotettaviin taksifirmoihin lukeutuvat esim. Taxi Stockholm, Taxi Kurir ja muuallakin maailmanna tunettu Uber, joten itse ainakin suosittelen niiden käyttämistä.
Djurgårdenilla sijaitseva ABBA-museo on mielenkiintoinen kohde, myös niille, jotka eivät kyseisestä musabändistä paljoa tiedä, faneillehan se on ehdoton pyhättö. Pääset jammailemaan bändin jäsenten kanssa tuttujen kappaleiden soidessa taustalla, katselemaan niitä hassunkurisia esiintymisasuja ja muuta rekvisiittaa. Vierailu on teknisesti interaktiivinen ja loistavasti toteutettu, sillä omalla lipulla voit luoda suoran yhteyden vaikka Facebook-sivullesi ja ladata sinne kuvia ja videoita vierailultasi. Liput voi ostaa jo ennakkoon netistä, homma on tosin hieman aikaa vievä ja sinun tulee ilmoittaa tuloajankohtasi. Perhelipun hinta on noin 520 SEK, sillä pääsee sisälle 2 aikuista ja 4 lasta, korkeintaan.
Pingback: Rodoksella – Lomalla