Kaupunkilomalle

Amsterdam

Amsterdamissa sinua odottavat tuoksuvat tulppaanit, kauniit kanaalit, timanttien välke ja coffee shopit!

Hyvien kulkuyhteyksien säteellä sijaitseva Alankomaiden pääkaupunki Amsterdam on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Tätä erityistä kaupunkilomakohdetta ei voi verrata mihinkään muuhun vastaavaan, vaan sen hurmaava ilmapiiri valloittaa jokaisen kävijän sydämen. Ilmankos Amsterdam on yksi maailman sulatusuuneista, jossa tavataan jo lähes 200 kansallisuutta. Amsterdam on erityisen tunnettu lukuisista kauniista kanaaleistaan, miljoonista huumaavantuoksuisista tulppaaneistaan ja suomalaisittain vapaamieliseksi mielletystä, kannabista tarjoilevasta coffee shop -kulttuuristaan. Lähinnä kanaaliensa ja yli 1 500 viehättävän siltansa ansiosta sitä tituleerataan myös ”Pohjoisen Venetsiaksi”.

Amsterdamin ydinkeskusta on pinta-alaltaan melko pieni, mutta tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kulttuurin ystäville niin museoiden, gallerioiden kuin viihdetarjonnankin puolesta. Osa kaupungin ”viihteestä” saa vierailijoiden mielipiteet jakautumaan kaikkeen jännityksen kutkutuksen ja halveksunnan välillä. Lyhyiden välimatkojen ja loistavan Amsterdamin julkisen liikenteen ansiosta yhdessä päivässä ehtii näkemään monta eri kohdetta.

 

AMSTERDAMIN HISTORIAA HALLITSEE KANSAINVÄLISYYS

 

Vaikka Amsterdam tunnetaan 1600-luvulta lähtien yhtenä koko maapallon tärkeimmistä kauppakeskuksista ja satamista, sai kaupunki alkunsa pienenä kalastajakyläsenä 1100-luvun lopulla. Itse kaupungin nimi puolestaan juontaa juurensa sanasta Amstelredamme, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”Amstel-joen patoa”. Nyt siis kaikki laatuoluen ystävät tietävät, mistä maineikas Amstel on saanut nimensä ja alkunsa!

Jo 1300-luvulta alkaen Amsterdamin kansainvälinen merkitys alkoi korostua Itämeren kauppaa dominoivan Hansaliiton ansiosta. Hieman myöhemmin Kalverstraat-kadun ihme, jossa ehtoollisleipä palasi aina tiettyyn taloon takaisin yön aikana, teki kaupungista palvotun pyhiinvaelluskohteen, kunnes protestantismi ja uskonpuhdistus pyyhkäisivät myös Alankomaiden ylitse 1500-luvulla.

1500-luvulla hollantilaiset kapinoivat itseään hallitsevia Espanjan kuninkaallisia vastaan, sekä taloudellisista syistä että inkvisition vainojen takia. Vallankumouksen jälkeen erilaiset uskonvähemmistöt löysivätkin Amsterdamista itselleen turvapaikan, ja myös talous lähti jälleen nousuun.

1600-lukuun viitataan termillä ”hollantilaisten kultainen aikakausi”, sillä pitkälti palvomamme kapitalismin perustan muodostavat pörssi ja yhteisyritykset näkivät Amsterdamissa päivänvalon ja siitä tuli eittämättä maailman varakkain kaupunki. Vielä tänäänkin Amsterdam tunnetaan timanttikaupan keskuksena. Samaan aikaan Alankomaiden siirtomaaperinne sai alkunsa.

Amsterdamin alamäki alkoi 1700-luvulla ja jatkui vielä seuraavallakin. Syinä olivat lähinnä sodat Englannin ja Ranskan kanssa, ja maa joutui jopa osaksi Ranskan imperiumia. Vasta 1800-luvun loppuvuosilta kaupunki puhkesi uudelleen kukkaan, kun teollinen vallankumous saapui kaupunkiin.

Amsterdam, ja koko Hollanti, kärsivät suuresti toisen maailmansodan vuosina, jolloin juutalaisväestöä vainottiin natsien toimesta ja lähetettiin keskitysleireille, matkalle ilman paluuta. Yli 60 000 Amsterdamin juutalaista pakotettiin kyseiselle matkalle, heidän joukossaan kaikkien tuntema teinityttö Anne Frank.

Amsterdamin historiaan on aina liittynyt läheisesti avoimuus, niin uusille ideoille kuin käytännöille. Maailman ensimmäisestä pörssistä uskonnolliseen vapauteen ja jopa kannabiksen vapaaseen ”nauttimiseen” ja lailliseen prostituutioon ovat niistä eräitä tyypillisiä esimerkkejä.

Vaikka Amsterdam on Alankomaiden, eli Hollannin, pääkaupunki, pikkuruisen kuningaskunnan hallinta tapahtuu kuitenkin 1200-luvulla perustetusta Haagista käsin. Myös kuningasperhe asustaa tipan suomalaisverta omaavan kuningas Willem-Alexanderin johdolla perinteisesti Haagissa.

 

SULOISEN LEMPEÄ ILMASTO ODOTTAA AMSTERDAMISSA VIERAILEVAA

 

Amsterdamissa ei juuri tarvitse pelätä joutuvansa palelemaan tai liiasti hikoilemaan, sillä sen merellinen sijainti tekee ilmastosta lempeän vuoden ympäri. Amsterdamin sää saattaa vaihtua nopeasti ja onkin parasta varata mukaan sekä kevyttä että hieman suojaavampaa vaatetta.

Amsterdamin värikkäin aika on tietysti kevät, jolloin kaupunki suorastaan hehkuu kukkaan puhjenneiden tulppaanien keskellä. Kesän tullen lämpötilat kohoavat keskimäärin 22 asteeseen, tehden ulkoilusta miellyttävää.

Koska kaupunki sijaitsee Pohjanmeren rannikolla, on ilmankosteus suuri jokaisena vuodenaikana. Sadepäiviä on kotimaan tapaan odotettavissa eniten syksyn aikaan. Talvella ajoittaiset sateet ja koleat päivälämpötilat voivat tehdä pyöräilystä epämiellyttävää.

 

AMSTERDAMISSA RIITTÄÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON NÄHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA

 

Nähtävyyksiä Amsterdamissa on lukuisia, eikä tarjonta rajoitu vain museoihin ja gallerioihin. Tämä ainutlaatuinen kaupunki on tunnettu laajasta kulttuuritarjonnastaan ja voit löytää mitä ainutlaatuisimpia kohteita, aina kissamuseosta maailmanluokan tähtiesiintyjien konsertteihin.

Amsterdamin tavaramerkki ovat sen lukemattomat kanaalit ja niiden hurmaavat kaarisillat. Kanaalit kiertävät kaupunkia muodostaen sen ympärille kauniin kaariasetelman. Kuvankauniit maisemat ovat täydellinen paikka rentoutua arjen kiireistä, siksipä useat paikalliset omistavat oman pienen veneen ja viettävät vapaa-aikansa kanavilla purjehtien ja nauttien. Paras tapa tutustua kanavoihin ovat risteilyt, joita löytyy useita päivässä. Valikoima tässäkin asiassa on laaja; perinteisistä risteilyistä romanttisiin yksityisristeilyihin.

Kaupungissa on yli viisikymmentä museota, joista tunnetuimmat ovat Rijksmuseum, Van Gogh -museo, Anne Frankin talo, Madame Tussaudin paikallinen vahakabinetti ja Stedelijk Museum. Rijksmuseum on Alankomaiden suurin museo ja sisältää laajan kokoelman paikallista taidetta aina varhaisista uskonnollisista teoksista lähtien. Vuosittain museossa vierailee yli miljoona ihmistä. Museokorttelissa sijaitsevan Van Gogh -museon kokoelmat sisältävät useita satoja kyseisen taiteilijan maalauksia, piirroksia ja luonnoksia. Kaupungin ehkä koskettavin museo on ehdottomasti Anne Frankin talo, joka löytyy sekin kaupungin keskustasta. Talo on tämän juutalaistytön koti, jossa hän kirjoitti maailmankuulun päiväkirjansa toisen maailmansodan kiduttavan pitkinä vuosina. Madame Tussaudin vahakabinetti on Lontoon päämuseon tapaan täynnä maailmankuuluja vahahahmoja aina Lady Gagasta Einsteiniin, ja James Bondista David Beckhamiin. Stedelijk Museum pursuaa modernia taidetta ja suunnittelua, tarjoten niin Andy Warholia kuin Malevichia.

Koska Amsterdam on timanttien pääkaupunki, voit tutustua Coster Diamondsin tai Gassan Diamondsin tiloissa tyttöjen parhaan ystävän elämänkaareen, aina leikkaamisesta hiontaan ja koruihin istuttamiseen saakka. Ja jos matkakassasi antaa myöten, voit luonnollisesti ostaa itsellesi oman ikuisesti kimaltelevan ystävän.

Jos tulppaanit ovat lähellä sydäntäsi, mikset piipahtaisi seuraamaan maailman suurimman kukkahuutokaupan eli FloraHollandin kuhinaa? Väriloistoa ja huumaavaa tuoksua on luvassa kaikkialla komeilevien kukkien keskellä.

Oluen palvojat haluavat varmaan tutustua Heinekenin tehtaaseen ja sen maistuviin tuotteisiin. Maistelun ja katselun lisäksi tehtaalla pääset jopa kokemaan 4D:n muodossa, miltä tuntuu olla Heineken-pullo!

Mikäli haluat kokea lomallasi kauhun karmintaa selkäpiissäsi, on Amsterdam Dungeon se oikea kohde. Näyttelijät herättävät eloon niin noitaroviot kuin muut inkvisition erikoisuudet. Pääset 80 minuutin aikana kokemaan ihmiskunnan karmeimmat tapahtumat.

Amsterdamin suurin puisto, Vondelpark, on niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa. Erityisesti viikonloppuisin ihmiset lähtevät puistoon rentoutumaan, viettämään päivää urheillen ja tapaamaan ystäviä hyvän ruoan kera. Amsterdamin kaupunki järjestää puistossa myös lukuisia ilmaiskonsertteja, joihin koko perhe voi osallistua.

Myös Amsterdamin keskusaukio ja sen historialliset rakennukset ovat useimpien lomailijoiden kohteena. Kaupungille nimen antaneen padon alkuperäisellä paikalla sijaitsevalta Dam-aukiolta löytyvät 1600-luvulla alkuaan kaupungintaloksi rakennettu loistelias kuninkaallinen palatsi, toisen maailmasodan valkoista kiveä oleva muistomerkki, goottilaista perua oleva 1400-luvun Nieuwe Kerk (”uusi kirkko”) sekä Madame Tussauds.

Amsterdamin vanhin rakennus on Oude Kerk (”vanha kirkko”), jolla on ikää jo kunnioitettavat 800 vuotta. Kirkkovanhus nököttää muuten kaupungin keskeisimmän ”punaisten lyhtyjen alueen”, De Wallenin, keskellä. Vierailun arvoinen on luonnollisesti myös Begijnhofin goottilainen het Houten Huys, joka on tänään toinen kaupungin kahdesta ainoasta puurakennuksesta.

 

AMSTERDAMISSA LIIKUT PARHAITEN POLKUPYÖRÄLLÄ TAI KANAVABUSSILLA 

 

Amsterdam on sikäli poikkeuksellinen kaupunki, että siellä liikut helpoiten ja kätevimmin joko polkupyörää polkien tai kanavaveneessä istuen. Polkupyörävuokraamoita löytyy tiheään, eikä kaupungissa juurikaan tarvitse autoliikennettä pelätä, toisin kuin muissa Euroopan kaupunkilomakohteissa, joissa pyöränsatulaan ei kannata istahtaa. Menopelin saat allesi noin 8 € vuorokausihintaan. Kanavabussi puolestaan tarjoaa kulkuvälineen ohella mielenrauhaa ja silmäniloa.

Toki Amsterdamista löytyvät loistavat bussi-, metro- ja raitiovaunuverkostokin. Tarjolla on erilaisia lippuja, joilla voit joko käyttää kaupungin julkisia liikennevälineitä rajatta (GVB-päiväliput jne.) kuin niihin yhdistetyt tärkeimpien nähtävyyksien sisäänpääsymaksut (I amsterdam city card).
Lentoasemalta on kätevintä, ja edullisinta, siirtyä kaupungin keskustaan junalla, jolloin matkan hinnaksi tulee vain noin 4 €.

 

VAATIVAKIN SHOPPAILIJA VIIHTYY AMSTERDAMISSA

 

Amsterdamia voi kutsua myös shoppailijan paratiisiksi. Keskustan kaupoissa saa varmasti kulumaan euron jos toisenkin, sillä valikoimaa riittää. Ympäri kaupunkia, erityisesti viikonloppuisin, voi törmätä erilaisiin katumarkkinoihin, joista on myöskin tullut yksi kaupungin vetonaula. Tarjontaa löytyy laidasta laitaan; kukkamarkkinoita, antiikkia, luomutuotteita ja kirpputoreja. Tuliaisiksi Amsterdamista kotiin lähtee yleensä perinteisiä puukenkiä, posliiniesineitä ja kaupungin mukaan nimettyjä lahjatavaroita.

Amsterdamin kuuluisin ja vilkkain ostoskatu lienee autoilta pannaan julistettu Kalverstraat, jonka tarjonta kattaa lähes kaiken vaatteista kirjoihin, ja hinnat ovat siedettävät. Kadun varrelta löytyvät myös luksusta kauppaava tavaratalo Maison de Bonneterie, maan suurin tavarataloketju V&D (Vroom & Dreesman) ja Kalvertoren-ostoskeskus, jossa pesivät mm. H&M, Swatch, Timberland, V&D, Replay, Accessorize ja Dixons.

Leidsestraatillakin riittää vilskettä, ja sen varrelta löytyvät niin Apple Store, Abercrombie & Fitch, Metz Co, Rituals, Shoevballoon, Romeo poor Juliette ja monet muut loistavat putiikit. Kyseinen katu on samalla yksi Amsterdamin kuuluisimmista viihdettä tarjoavista kaduista, ja kymmenet klubit ja teatterit löytyvät sen varrelta.

P.C.Hoofstraatia mainostetaan usein Amsterdamin Rodeo Drivena, eli katuna, jonka varrelle on kerääntynyt monipuolinen valikoima maailmanluokan luksusta. Valittavinasi ovat niin kosmetiikka, vaatteet ja asusteet kuin jalokivet tyyliin Hermès, Louis Vuitton, Cartier, Chanel, Gucci ja Oger.

Dam-aukion lähellä sijaitseva Magma Plaza on kaupungin loistokkain ostoskeskus, joka tarjoaa niin designer-vaatetta että muotiasusteita, puulahjoja ja jopa maan juustoja. Damilta löytyy kaupungin suurin tavaratalo De Bijenkorf (”mehiläispesä”), joka on suhteellisen hintava vaihtoehto.

 

AMSTERDAMIN RAVINTOLAT, KAHVILAT JA COFFEE SHOPIT

 

Vaihtoehtoisesti päivän saa kulumaan myös rennommin kaupungin monissa ravintoloissa ja kahviloissa, joita löytyy ympäri kaupunkia. Erityisen säväyksen Amsterdamille antaa coffee shop kahvilat, joita löytyy ympäri kaupunkia.

Loistavia kahviloita löytyy sopivasti Leisestraatin varrelta, jossa ostosten keskellä voi siis lepuutella jalkoja ja helliä makunystyröitä. Sen lisäksi esimerkiksi 9 Straatjesin, eli 9 pikkukadun alueella pääset ruokailemaan ja kahvittelemaan paikallisten tyyliin. Utrechtsestraat on sekin loistava valinta laadukasta suupalaa, illallista ja viiniä kaipaaville.

Ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Amsterdamin makuja pääsee maistelemaan Albert Cuyp -kadun torilla, joka pursuaa tuoksuja ja makuja, kuten sillejä ja erilaisia pikkelssejä. Niiden lisäksi voit ostella myös matkamuistoja.

Koska Amsterdamiin on kerääntynyt siirtolaisia useilta maailmankolkilta, on etnisten ravintoloiden löytäminen erityisen helppoa. Niin kiinalaista, japanilaista, korealaista, espanjalaista kuin montaa mutakin eksoottista keittiötä löytyy sellaista kaipaaville.

Amsterdam tunnetaan maailmalla vapaasta kannabispolitiikastaan ja sen myötä avatuista sadoista coffee shop -paikoista. Virallisten kauppojen ikkunassa tulee olla vihreä-valkoinen tarra. Niiden tiloissa voit joko ostaa tai/ja nauttia tarjolla olevista tuotteista, joita et kuitenkaan voi ostaa ilman henkilöllisyystodistusta, etkä 5 grammaa enempää. Kalleimmat coffee shopit löytyvät arvattavasti turistilaumojen poluilta.

Älä muuten sekoita sanoja coffeeshop (paikallinen kannabiskuppilan kirjoitustapa), koffiehuis ja café. Koffiehuis tarkoittaa perinteistä kahvilaa ja café useimmiten baaria.

 

KIISTELLYN MAINEEN OMAAVA PUNAISTEN LYHTYJEN ALUE

 

Jos moraaliarvosi sallivat, on kaupungin rautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva Punaisten lyhtyjen alue De Wallen (tai Rosse Buurt) käymisen arvoinen paikka, sillä tällaista on muualta maailmasta vaikea löytää! Pienellä alueella sijaitsee satoja mini-ilotaloja, joiden tarjonnasta asiakas voi valita haluamansa ikkunaostosten kautta.

Amsterdamin De Wallen on laillisen prostituution aluetta, siksi se onkin yksi kaupungin vilkkaimmista turistinähtävyyksistä. Laillisen seksin lisäksi alue tunnetaan museoista, ravintoloista ja kaupoista.

Nimi ”Punaisten lyhtyjen alue” selittyy muuten yksinkertaisesti sillä, että seksityöläisen ikkunassa hehkuu houkuttelevasti punertava valo. Ennen vanhaa se oli peräisin punaisesta lyhdystä!

 

6 ajatuksia “Amsterdam”:sta

 1. tulppaani

  En ole koskaan Amsterdamissa viitsinyt käydä, kun luulin sen tarjoavan noiden kanaalien lisäksi vaan niitä ”iloisia tyttöjä” ja kannabista. Artikkelin mukaan saatan kuitenkin ola siis väärässä, joten pitänee lisätä Amsterdamkin matkakohteiden listalle. Mielenkiintoista lukea kaupungin historiasta, ja kiitos nähtävyyksien listasta, jolla olivat kukkamarkkinat, timanttihiomot ja oluttehtaatkin!

 2. Hollannikkaat

  Tulppaanille tiedoksi, että Amsterdam todellakin on paljon muutakin kuin ne mainitsemasi ”iloiset tytöt” siellä punaisten lyhtyjen alueella ja coffeeshoppien huumaavat tuotteet. Jos olet ulkoilmaihminen, on Amsterdam loistava kohde, sillä se ei ole saasteinen, ja vuokrattavalla polkupyörällä voi polkea ympäri kaupunkia ja kanaalinvarsia. Juuri siksi se soveltuu myös lapsiperheille, eihän sinne kannabislahviloihin tai ilotaloihin tarvitse mennä. Valitse niiden sijaan tulppaanimarkkinat, timanttihiomon kimallus ja mene katsomaan Heinekenin tai Amstelin pullotusta (ja maistelemaan niiden oluita!) Vaatteiden hinnat ei ole järin halvat, mutta mukavia ostospaikkoja kyllä löytyy moniakin.

 3. Herkkuja

  Amsterdamissa voi sitten myös herkutella hollantilaisilla erikoisuuksilla, jotka ei rajoitu vaan juomapuoleen! Silliä tietysti saa kotimaassakin, mutta entäs sitten kuuluisa täytty vohvelikeksi stroopwafel tai poffertjes, joka puolestaan on lähisukua munkille, ilman täytettä tosin? Bitterballeneja taas saa lähes joka kahvilassa ja baarissakin juoman seuraksi. Ne ovat rapeakuorisia palleroita, joiden keskellä on pehmeää lihatäytettä. Suomalaiseen makuun ovat lisäksi savustettu makkara, Rookworst, ja sen lisukkeeksi vaikkapa Stamppot eli kasviksia sisältävä perunasose.

 4. Dungeon

  Vau, toi Amsterdam Dungeon oli tosi nasta paikka! Itse tykkäsin kidutuskammiosta, vaikka vähän tuli suru niitä, joita aikoinaan tuolla tavalla kidutettiin. Kummitustarinat oli aika tehokkaita nekin, itsellä nousi hiukset pystyyn, kun kuuntelin, miten 1500-luvulla naisia kidutettiin ja tuomittiin noituudesta ja poltettiin sitten kansan riemuksi kaupungin aukiolla! Eikä mustan surman eli ruton aikainen Amsterdamkaan vaikuttanut houkuttelevalta asuinpaikalta. Ollaan siis onnellisia, että eletään Suomessa ja ihan eri aikakaudella, meidän ongelmat on sentään lastenleikkiä tuollaiseen verrattuna!

  Liput suosittelen ostamaan etukäteen netistä, siten saa kivaa alennusta. Ovelta ostaessa joutuis maksamaan 22 euroa, mutta netistä liput saa 17 eukalla. Ne on kuitenkin voimassa vaan 2 kuukautta.

 5. Joukkoliikenne

  Amsterdamissa lomailevan kannattaa ostaa itselleen joukkoliikenteeseen jonkinlainen päivälippu, sillä yhden yksittäislipun hinta on peräti 2,90 euroa. Kertalippu on voimassa tunnin ajan niin busseissa, metrossa ja paikallisjunissa. OV-chipkaartia voi ostaa niin asemilta, lippulaitteista kuin suoraan kuljettajilta (tosin heillä on vaan parinlaista lippuvauihtoehtoa myynnnissä). Esimerkiksi 3-päivän lippu maksaa tällä hetkellä 16,50 euroa.

 6. Mitä coffeeta?

  Olen lähdössä ensi vuoden alussa muutamaksi päiväksi Amsterdamiin ja aion käydä rentoutumassa ja istuskelemassa myös jossakin kaupungin kuuluisista coffee shoepeist eli kannabiskahviloista. Nyt tuli vaan sitten kyseistä tuoteaa täysin tuntemattoman mieleen, että mitä lajiketta tai tiettyä tuotetta suosittelette ensikertalaiselle? Osaavat varmaan kahviloissakin auttaa, mutta olisi mukava tietää asiasta jo etukäteen jotakin. Voisitteko siis jo coffee shopeissa asioineet ja tuotteen vanhat ystävät auttaa minua alkuun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *