Kaupunkilomalle

Praha

Praha on yhtä kuin romanttinen Vltavajoki, kauniita linnoja ja palatseja, mahtavia kirkkoja, jokina virtaavaa pilsneriä ja samettivallankumouksen kahinaa.

Rikkaan perinnön omaava Tšekin pääkaupunki Praha on yksi Euroopan suosituimmista kaupunkikohteista, myös suomalaisten keskuudessa. Yli 1 000-vuotisen kaupungin kaduilla kulkiessa se onkin helppo ymmärtää, sillä ympärillä kohoavat näyttävät rakennukset ja Vltava-joki luo omaa taikaansa. Praha suorastaan huokuu menneiden vuosisatojen historiallista hohtoa. Reilun miljoonan asukkaan kaupunkiin liittyy kuitenkin myös lukemattomia surullisia tapahtumia, joiden muistot palaavat elävinä mieleen ja muistuttavat maan asukkaiden sisukkuudesta.

Menneisyyden lisäksi Prahassa pääsee nauttimaan myös tämän päivän mukavuuksia ja aistielämyksiä. Kaupunki tarjoaa kiitettävästi ostosmahdollisuuksia ja roppakaupalla aitoa tšekkiläistä olutperinnettä parhaimmillaan. Myös Tšekin perinteiset maut saavat rohkean ihastumaan, ja kaupungin vilkas yöelämä pitää hereillä aamutunneille.

 

PRAHAN HISTORIAA

Vltavajoen varrella sijaitseva Praha on jo yli 1 000 vuoden ajan ollut Böömin ja koko Euroopan tärkeimpiä taloudellisia, poliittisia ja uskonnollisia näyttämöitä. Sen historiaan liittyvät erottamattomasti niin kuninkaalliset, juutalaiset, natsit kuin paavitkin.

Prahan seudun ensimmäisiä asukkaita olivat keltit, jotka asettuivat Vltavan rannoille, nykyisen Závistin alueelle, jo noin 500 eaa. Pian heitä seurasivat germaanit ja 500-luvulla slaavit. Kaupungin nimi sai muodon Praha 800-luvulla, jolloin böömiläiset kuninkaalliset valitsivat sen tukikohdakseen. Heidän perujaan on loistelias Prahan linna, joka suojeli alueen asukkaita. Legendan mukaan Prahan perusti kuitenkin tšekkiläinen siniverinen ja ennustajanlahjoilla siunattu Libuše-prinsessa.

Prahan taloudellinen merkitys kasvoi vauhdilla, kaupunkiin muutti paljon juutalaisia kauppiaita ja siellä järjestettiin esimerkiksi alueen tärkeimmät orjamarkkinat.

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan valtias, Kaarle IV, asettui Prahaan 1300-luvulla ja laittoi alulle Uudenkaupungin rakentamisen sekä perusti Keski-Euroopan vanhimman yliopiston, Kaarlen yliopiston. Hänen mukaansa on nimetty myös kaunis Kaarlensilta, jonka peruskiven hän itse muurasi paikoilleen. Praha huomasikin pian olevansa Euroopan kolmanneksi suurin kaupunki, ja jopa pankkiirien suosiossa.

Prahasta alkanutta tšekkiläistä uskonpuhdistusta johti pappi ja yliopiston rehtori Jan Hus, joka kuitenkin tuomittiin saarnoistaan ja poltettiin roviolla. Siemen oli kuitenkin kylvetty, ja toinen prahalaispappi Jan Želivsky nosti kansan kapinaan korruptoitunutta kirkkoa ja katolilaista paavia vastaan yhdessä Jan Žižkan kanssa. Ns. hussilaiset puolustivat maataan ristiretkelle saapuneita saksalaisia vastaan vuosina 1419 – 1436. Hussilaissodan aikana kuningas Venceslaus I tuki hussilaisia ja sai paavin julistamaan Böömin kirkonkiroukseen. Rauhaa hierottiin vasta 13 vuotta myöhemmin.

1500-luvulla Prahasta käsin hallitsivat taiteisiin, taikaan, ja tieteisiin mieltyneet Habsburgit, joita saamme kiittää kaupungin lukuisista palatseista ja mahtavista kirkoista. 1600-luvun Kolmikymmenvuotinen sota sai alkunsa protestanttien ja katolilaisten keskeisestä riitelystä, ja maan sisäisestä uskonmittelöstä leimahti pian lähes koko Euroopan laajuinen sota.

Staré Město (Vanhakaupunki), Nové Město (Uusikaupunki), Hradčany ja Malá Strana (Pieni puoli) olivat alkuaan itsenäisiä kaupunkeja ja lyöttäytyivät varsinaiseksi Prahaksi vasta vuonna 1748. Juutalaisten asuttama Josehov liittyi niiden seuraan noin sata vuotta myöhemmin; vuosisadalla, jolloin tšekkiläiset saattoivat maan ja samalla Prahan kansallisaatteen innoittamina kukoistukseen.

Tšekkoslovakia näki virallisesti päivänvalon vasta Itävalta-Unkarin hävittyä ensimmäisen maailmansodan. Pian seuranneen toisen maailmansodan aikana suurin osa Prahan juutalaisista lähetettiin keskitysleireille, matkalle ilman paluuta. Juutalaiset olivat joutuneet kokemaan kovia myös 1300-luvun lopulla, jolloin muunuskoiset parit saivat kansan polttamaan juutalaiskorttelin maan tasalle.

Sotien jälkeen kovakourainen venäläishenkinen kommunismi oli valloillaan ja vuonna 1968 Alexander Dubčekin johdolla alkanut sananvapautta, taloudellista vapautta ja poliittisten vankien vapauttamista ajanut Prahan kevät -liike sai pikaisen lopun Varsovan liiton marssiessa maahan.

Vuonna 1989 lähes verettömästi tapahtunut samettivallankumous sai kommunistijohtajat luopumaan vallastaan ja Tšekkoslovakiassa koitti demokratian aikakausi. Yksi samettivalankumouksen johtajahahmoista oli sittemmin maan presidentinvirkaa hoidellut kirjailija ja aktivisti Václav Havel, jolle vuonna 1989 myönnettiin Olof Palmen rauhanpalkinto ja jonka mukaan Prahan lentoasema on nimetty. Maa jakautui hieman myöhemmin Slovakiaksi sekä Tšekin tasavallaksi, jonka pääkaupungin virassa jatkoi Praha.

 

PRAHAN VUODENAJAT IHASTUTTAVAT

Prahan sää suosii matkailua etenkin huhtikuulta lokakuun lopulle. Mannereurooppalainen ilmasto tarkoittaa suhteellisen lämpimiä kesiä ja koleita, jopa kylmiä talvia. Vuodenaikojen erot ovat selvät ja jokainen niistä tarjoaa omaa taikaansa.

Kevät on maagista vehreytensä ja kukkaloistonsa ansiosta, ja lämpötilatkin keikkuvat 15 asteen tienoilla. Vaikka Praha onkin esimerkiksi Roomaa kuivempi, ovat sadekuurot kuitenkin suhteellisen yleisiä, joten sateenvarjo on syytä olla mukana. Kesän tullen paikalliset siirtyvät viettämään aikaansa ulkosalle, sillä elohopea hellii päivisin noin 21 – 23 asteella. Mahdolliset sateet voivat kuitenkin tulla niskaan rankkoina ryöppyinä ja ukkoskuuroina. Ilmastonlämpenemisen myötä Prahassa on viime vuosina koettu myös 35 asteen helteitä, joten pakkaa mukaasi sekä hellevaatetta että jotakin tyypillisen koleisiin iltoihin sopivaa.

Syksyn tullen sademäärä yllättävää kyllä laskee, ja koska lämpötilakin on vielä mukavasti 13 ja 19 asteen välillä, ovat syys- ja lokakuu loistavia Prahan kauniin ”ruskan” ihailuun. Talven tullen ohut lumipeite luo talvimatkaajille romanttisen ilmapiirin, eikä lumen keskellä silti normaalisti joudu kahlaamaan. Lämpötila on arvaamaton ja saattaa vaihdella 2 ja jopa -15 asteen välillä, suomalaisittain siis suhteellisen kotoisissa lukemissa. Praha on kuitenkin tuulinen kaupunki, joten pakkanen saattaa tuntua purevalta.

 

PÄÄNALUSEN VOIT PRAHASSA VALITA KUKKAROSI MUKAAN

Prahaan saapuvat voivat valita monenlaista ja -hintaista majoitusta. Suositusta lomakaupungista jokaisen on helppoa löytää omat vaatimukset täyttävä päänalunen ja siihen liittyvät palvelut. Vaikka kaupungin hintataso on noussut vuosien mittaan käsikynkkää sen suosion kanssa, löytyy Prahasta silti edelleen edullistakin majoitusta.

Omatoimiset matkaajat suosivat etenkin mainiota B&B-majoitusta, joka tarjoaa siistin ja kotoisen makuuhuoneen lisäksi maittavan tšekkiläisaamiaisen. Hostellit tarjoavat nekin vastinetta rahoillesi. Muista kuitenkin, että halvimmat huoneet ovat muiden kanssa jaettuja eikä kylpyhuonekaan ole omasi. Myös kalustettujen huoneistojen vuokraaminen, esim. Vinohradyssa, on vauhdilla lisääntymässä.

Matkatoimistojen valmismatkoilla reissaavat päätyvät tavallisesti hotellien vieraiksi. Hotelleja on tarjolla itsenäisiä ja kansainvälisten ketjujen edustajia, vaatimattomista aina kuninkaallisiin puitteisiin. Parhaat sijaitsevat historiallisissa rakennuksissa, esimerkiksi Mala Stranan alueella ja Prahan linnan liepeillä.

 

TUTUSTU PRAHAAN JALKAISIN TAI JULKISILLA LIIKENNEVÄLINEILLÄ

Jos majoitut lähellä vanhankaupungin historiallisia nähtävyyksiä, on paras liikkumistapa ehdottomasti oma jalkapari. Siten pääset sinuiksi myös kaupunginosan mahtavan arkkitehtuurin kanssa ja sulattelet niitä raskaaseen tšekkiläisateriaan piiloutuneita kaloreita.

Jos puolestaan haluat sukkuloida kaupunginosien väliä, onnistuu se loistavasti niin metrolla, raitiovaunulla kuin bussilla. Metroverkosta on suhteellisen kattava (kolmen metrolinjan varrella on 57 asemaa), mutta raitiovaunun nimeen vannovat myös yöaikaan matkaavat. Julkisilla liikennevälineillä on yhteislippunsa, joten matkustus on helppoa ja edullista. Lippuja saa metroasemien ja eräiden raitiovaunupysäkkien lisäksi kioskeista, joissa on ”Jizdenka”-kyltti, ei kuljettajilta. Muista kuitenkin Prahassakin varoa taskuvarkaita, jotka väijyvät etenkin ruuhka-aikojen tungoksessa.

Taksin käyttöä on Prahassa syytä välttää, sillä kaupungin taksikuskit ovat niittäneet huonoa mainetta oveluudellaan sekä yliveloituksen että vanhojen seteleiden jakelun vuoksi (lue lisää artikkelin lopusta). Myös taksimittarit ovat turhan usein ”käsiteltyjä”, joten sovi matkan hinta aina ennakkoon.

 

PRAHAN KUULUISIMMAT NÄHTÄVYYDET

Koska Prahalla on takanaan yli tuhatvuotinen loistelias historia, ei sen nähtävyyksiltäkään voi odottaa vähempää. Praha onkin historian- ja kulttuurinnälkäisen lomailijan ihannekohde, jossa ei pitkästymistä tarvitse pelätä. Arkkitehtuuri vaihtelee rokokoosta barokkiin, goottilaisesta jugendiin ja renessanssista kubismiin.

Vanhankaupungin (Staré Měston) keskusaukiolla kävijää odottavat vanha Raatihuone ja sen seinään kiinnitetty vuodesta 1410 tikittävä maailmankuulu astronominen kello (maailman vanhin edelleen toimiva), goottilainen Tynin kirkko, barokkivaikutteinen Pyhän Nikolauksen kirkko, ja uskonpuhdistusta johtaneen Jan Husin patsas vuodelta 1915. Myös komea Kinsky-palatsi seisoo aivan aukion liepeillä. Palatsissa toimii tänään Kansallisgallerian yksi toimitila. Vanhankaupungin rakastettuihin nähtävyyksiin lukeutuu lisäksi 1400-luvulta peräisin oleva Uusi portti, jonka nimi kuitenkin muutettiin vuosisatoja myöhemmin Ruutiportiksi, sen suojissa säilytetyn ruutivarastoa mukaan.

Malá Stranan (Pienen puolen) ja Hradčanyn alueella odottaa kuvankaunis goottilainen Kaarlensilta, joka on yksi kaupungin symboleista ja kuningas Kaarle IV:n rakennuttama. 1300-luvun 16-kaarisen sillan erikoispiirre ovat sille myöhemmin lisätyt noin 30 patsasta ja sen kestäminen niin luonnonvoimien kuin ihmisen tuhojen kourissa. Komea Prahan linna on siis peräisin jo 800-luvulta ja sen yhteydessä sijaitsee myös valtava Pyhän Vituksen katedraali, jonka lattian alla lepää lukemattomia kuninkaallisia ja uskonmiehiä ja jossa säilytetään böömiläisiä kruununjalokiviä. Linna on pinta-alaltaan maailman suurin, ja toimii nykyään maan presidentinlinnana. Linnan alueella voit tutustua myös muihin palatseihin, tšekkiläisen taiteen museoon, kirkkoihin ja ihastuttavaan Kultaiseen kujaan, jolla asustivat ennen vanhaan niin kultasepät kuin alkemistit. Jopa Franz Kafka on asunut sen varrella ja kirjailijan oma museo löytyy samaisesta kaupunginosasta. Myös Petřín-kukkula ja sen Eiffel-tornia muistuttava 63-metrinen näköalatorni houkuttelevat kaupungissa vierailevia luokseen.

Uudenkaupungin (Nové Měston) suojissa odottaa kuningas Venceslauksen ratsastajapatsaan koristama Venceslauksen aukio, joka on jo vuosisatojen ajan toiminut Prahan tärkeimpien tapahtumien näyttämönä. Sillä on taisteltu, luettu maan itsenäisyysjulistus ja tehty polttoitsemurha samettivallankumouksen aikaan – jonka suorittajan Jan Palachin muistomerkki löytyy aukiolta. Venceslauksen aukio tarjoaa roppakaupalla kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja hotelleja. Uudestakaupungista löytyy myös useita kohteita, joista mainittakoon upeat kokoelmat sisältävä Kansallismuseo, uusrenessanssia edustava Kansallisteatteri ja Alfons Munchan töille omistettu Muncha-museo. Futuristinen Tanssiva talo (Tančící dům) on saanut paikallisilta lempinimen ”Fred & Ginger”. Jopa kaupunginosan kirkot ja rauhaa tarjoava Kaarlen aukion puisto houkuttelevat turisteja itseään ihailemaan.

Vinohrady ja Žižkov kätkevät alueelleen esimerkiksi hussilaissodan sankarin Jan Žižkan pronssisen ratsastajapatsaan, Pyhän Ludmilan kirkon, uuden juutalaisen hautausmaan – jolla lepää mm. Franz Kafka – ja konttaavilla vauvapatsailla koristellun Žižkovin TV-tornin. Vinohrady tunnetaan myös kauniista puistoistaan, ja eräistä Prahan parhaista ravintoloista ja kahviloista, Žižkov puolestaan lukemattomista meluisista mutta viihtyisistä oluttuvistaan ja baareistaan.

Juutalaiskortteli (Josefov) on viehättävä käyntikohde, joka kuitenkin saa historiansa vuoksi jokaisen sydämen hieman surulliseksi. Alueen päänähtävyys on Vanhauusi synagoga, joka on 800-vuoden iällään Euroopan vanhin synagoga, ja jonka jopa natsit onneksemme jättivät toisen maailmansodan aikana rauhaan. Legendan mukaan enkelit kantoivat synagogan kivet Jerusalemin temppelistä saakka ja sen ullakolla uskotaan säilytettävän savesta muotoiltu ja henkiin herätettyä Golem-olentoa. Myös laaja vanha juutalaisten hautausmaa, jolla lepääviä on vähintään 12 000, on näkemisen arvoinen. Juutalaismuseo toimii nimellä The Robert Guttmann Gallery, ja esittelee juutalaisten uskontoa ja elämäntapaa Prahassa. Museolle kuuluu myös uskomattoman kaunis 1800-luvun Espanjalainen synagoga.

 

SHOPPAILIJAN PRAHA

Prahassa lomaillessa myös shoppailija pääsee omaan elementtiinsä. Luksuksen ja design-tuotteiden etsijät suuntaavat tyypillisesti Josehovissa sijaitsevalle Pařížská-kadulle tai Vanhankaupungin Celetnálle, joiden varrella suuristakin seteleistä pääsee nopeasti eroon. Maineikasta böömiläistä kristallia voi puolestaan ihailla ja ostella vaikkapa kuuluisan Moser-tehtaan näyttelytiloissa Staroměstské Náměstillä, lähes sen naapurina sijaitsevassa Erpetissä tai Národní-kadun Dana Bohemiasta.

Tavaratalojen ja ostoskeskusten parhaimmistoa edustaa ehdottomasti Národnílla komeileva Tescon omistama My Národní, jonka kerroksista löytyy kymmenittäin tunnettuja nimiä. Václavské náměstín varrella seisovat myös brittiläiset Debenhams sekä Marks & Spencer, joista jälkimmäisellä on oma osastonsa useiden prahalaisten tavaratalojen ja ostoskeskusten sisällä.

Prahan erikoisuus ovat kuitenkin katetut kauppakäytävät, tai kadut, jotka ovat olleet suosiossa jo 1920-luvulta. Niiden aatelia on entisen armeijavarikon tiloissa toimiva viisikerroksinen Palladium, josta löytyvät mm. Mothercare, Ecco, Esprit, Guess, H&M, Villeroy & Bosch. Andělin metroaseman läheinen Nový Smíchovkin kerää niin paikalliset kuin turistit kauppoihinsa, ravintoloihinsa ja multiplex-elokuvateatteriinsa. Myös Palác Flóra 120 kauppansa ja viihdekeskuksensa kera sekä taiteellistakin silmänruokaa tarjoileva Myslbeck Shopping Gallery ovat vierailemisen arvoisia.

Luonnollisesti Vanhankaupungin ihastuttavilla keskiaikaisilla mukulakivikujilla sijaitsee lukemattomia pikkuliikkeitä, joiden tarjonta vaihtelee matkamuistoista paikallisiin käsitöihin ja ruokatarvikkeisiin.

Huomaa, että Prahassa pienemmät liikkeet saattavat sulkea ovensa keskipäivällä pariksi tunniksi.

 

PRAHAN RAVINTOLOIDEN JA OLUTTUPIEN AARTEET

Praha tarjoaa myös makunystyröille uusia ja erikoisia elämyksiä. Perinteistä tšekkiläisruokaa voi luonnehtia raskaaksi ja rasvaiseksi, sillä ruokalistalla on tavallisimmin runsaasti lihaa ja uppopaistettuja ruokalajeja. Normaalisti tšekkiläiset valitsevat menulta yhtä useamman ruokalajin, eturuoan lisäksi pääruoan, sen lisukkeet ja ainakin jälkiruoan.

Prahassa kannattaa kokeilla jotakin maan kuuluisista liharuoista, kuten tyypillisesti naudanlihasta valmistettua gulassia, jonka maku on unkarilaista versiota hieman miedompi. Myös porsas mykyillä ja hapankaalilla (vepřo-knedlo-zelo) on paikallisten suursuosiossa. Vaikka porsaanpolvi (vepřové koleno) kalskahtaa vastenmieliseltä, lukeutuu se myös turistien suosikkeihin, samoin kuin paahdettu ankka (pečená kachna), jonka lisukkeena tilataan haudutettua punakaalia. Vuodenajan mukaan menulta voit löytää myös villisikaa, hanhea, kaurista tai villiankkaa, joiden kastikkeessa maistuvat tavallisesti villimarjat.

Prahassa myös kalaruokien ystävät viettävät kissanpäiviä, sillä lukemattomia eri kalalajeja löytyy keskivertoravintolankin menulta. Tšekeissä kasvatetaan laajalti taimenta (pstruh), joka on yrttien kera grillattuna ja valkosipuliaromisena suorastaan taivaallista. Maan kansalliskala on kuitenkin karppi (kapr), joka kuuluu jokaisen perheen perinteiseen joulupöytäänkin. Niiden lisäksi ruokalistalla saattaa komeilla monnia, ankeriasta, haukea, ahventa tai suutaria, jotka ovat kaikki suussa sulavia vaihtoehtoja.

Mykyt eli knedlíkyt ovat Tšekeissä erottamaton osa ruokaperinnettä, ja niitä voikin tilata useimpien aterioiden lisukkeeksi. Taikinasta valmistettujen ja esimerkiksi perunalla tai pekonilla täytettyjen uppopaistettujen ”nyyttien” taika on siinä, että niillä pyyhitään jokainen kastiketippa lautaselta. Mykyjä on saatavana myös makeina versioina, joiden ehdoton ykkönen on luumutäytteinen švestkové.

Tšekit ovat rakastuneet myös nuudelimaisiin haluškyihin, joita Saksassa vierailleet ovat tavanneet nimellä spätzle. Niiden seurana voit herkutella vaikkapa hapankaalia tai kermaista juustoa.

Tšekit ovat oluenjuonnissa maailmantilastojen kärkisijoilla, onhan maalla jopa ikioma lager-tyyppinen oluensa eli pilsneri. Se on kotoisin Böömin Plzeňistä, jossa valmistetaan Pilsner Urquell -olutta jo vuodesta 1842. Pienpanimoitakin on syntynyt kuin sieniä sateella, ja niiden humalluttaviin erikoisuuksiin lukeutuu jopa suklaaolut! Luonnollisesti törmäät eri puolilla Prahaa oluttupiin, joissa tuopit tyhjentyvät ja iloinen laulu raikuu. Eniten oluttupia löytyy kuitenkin Staré Městosta ja Žižkovissa.

 

VARO PRAHASSA SEURAAVIA ASIOITA

Valitettavasti Praha on kauneudestaan ja monipuolisuudestaan huolimatta tunnettu myös eräistä sen mainetta heikentävistä tosiasioista. Paikallisten ja kaupungissa vierailleiden mukaan kannattaa varoa etenkin seuraavia:
Huijaavia taksikuskeja: Jopa National Geography on tehnyt Prahan asiakkaita huijaavista taksikuskeista dokumenttiohjelman. Tavallisimmin taksimittari laitetaan juoksemaan vaihdekeppiin piilotettua nappia painamalla. Astu siis vain sellaiseen taksiin, josta löytyvät selkeät hinnat kohteen mukaan tai tilaa taksi ennakkoon luotettavalta taholta, kuten AAA Radio Taxilta tai Prague Airport Transferiltä. Taksikuskit voivat myös antaa vaihtorahaa liian vähän tai vanhoina seteleinä!
Päärautatieaseman seutua: Prahan päärautatieasemalla ja sen lähettyvillä eivät edes paikalliset uskalla liikkua auringonlaskun jälkeen, joten vältä aluetta silloin itsekin.
Kauppoja, joiden tuotteissa ei ole hintalappuja: Etenkin Prahan keskustassa sijaitsee useita pieniä ruokakauppoja, joiden tuotteissa ei näy hintaa. Kuten ymmärrät, veloitus toimii pärstäkertoimen mukaan, eli mitä vauraammaksi sinut mielletään, sitä korkeampaa hintaa myyjät pyytävät.
Rahanvaihtopisteiden suuret vaihtopalkkiot: Koska Tšekeissä ei euroilla pärjää, joutuu moni rahanvaihdossa maksamaan jopa 10 % suuruisen vaihtopalkkion. Tarkista siis palkkion suuruus ennen kuin suostut vaihtamaan rahojasi, ja rahanvaihtoa kadulla ei kannata edes harkita!

7 ajatuksia “Praha”:sta

 1. Kerttu

  Jos olet arkkitehtuurin ystävä, suosittelen sinua käymään Prahan lomasi aikana ainakin tuon Prahan linnan tiloissa, Vysehradin linnalla ja villa Amerikassa, jossa toimii Antonin Dvorakin museo. Kaupungissa on todella paljon nähtävää jokaiseen makuun, goottilaisista kirkoista barokkivilloihin. Mitä Prahan ruokiin tulee, olivat ne itselleni aika rasvaisia ja pari lisäkiloa tuli viikon matkan aikana, vaikka jalkaisin lähinnä liikuin.

 2. Huijaritaksit

  Onneksi olette osanneet lisätä tuohon loppuun varoituksen Prahan taksikuskeista! Itse olen joutunut maksamaan matkasta lentoasemalle hävyttömän summan, nyt selvisi miten se taksimittari oikein sellaisiin lukemiin ehti. Olisinpa lukenut sivunne tai nähnyt tuon National Geographyn dokumentin jo ennen matkaani… Muuten kyllä selvisin Prahan matkastani hienosti, sillä ihmiset olivat avuliaita.

 3. Prahaan ihastunut

  Prahassa todellakin kannattaa olla tarkkana taksien kanssa, tosin olen samaan ongelmaan törmännyt myös Roomassa ja Ateenassa aikoinaan. Silloin taksimatkan hinta lentoasemalta keskustaan oli vielä kuskien päätettävissä, nythän siitä on ainakin Ateenan osalta tehty vakiohintainen, jottei turistit karkaa. Muuten Praha kyllä on matkan arvoinen, todella ihastuttava vastakohta esimerkiksi Helsingin ”ankeudelle”. Prahassa arkkitehtuuri on kaunista, etenkin siellä vanhankaupungin alueella, luoden viehättävät puitteet kävelyretkille ja romanttisille hetkille. Hintatasoltaankin Praha on edelleen meille suomalaisille ihan ok, ollen edullisempi vaihtoehto kuin Lontoo tai Pariisi.

 4. Pirjo Sundberg

  Hei, niiden valuutanvaihtokurssien kanssa pitää olla tarkkana. Itse kärsin 27 %:n palkkion! Onneksi vaihdoin vain pienehkön summan. Lupasin kertoa kaikille ja tein myös reklamaation. Näin se menee: kurssi 27, korunoista euroiksi 2,7 % ja eurot korunoiksi 27 %. Sitten allekirjoitat pitkän kuitin…

 5. Simo

  Prahan linna osoittautui maineensa veroiseksi kohteeksi. Maailman suurin vanha linna toivottaa loistollaan vieraat tervetulleiksi ja sen alueella on runsaasti nähtävää. Jopa Pyhän Vituksen katedraali saa haukkomaan henkeä, vaikket olisi tippaakaan uskonnollinen ihminen. Kruununjalokivet ovat naisväen mieleen, joten muistakaa viedä siippa niitä ihailemaan.Museoitakin on tarjolla, esimerkikis Kansallisgalleriassa viihtyvät nekin meistä, joilla on itsellä peukalo keskellä kämmentä.

 6. Prahaa lapsille

  Vaikkei Prahaa tunnetakaan lapsiperheiden lempikohteisiin lukeutuvana, tarjoaa ainakin Vystavisten messualue Holesovicessa hieman ajankulua. Aluelta löytyy pieni huvipuisto muutamine laitteineen, ja laulavat suihkulähteet, jotka illalla saavat upean valaistuksen. Myös vaatimaton akvaario tarjoaa hieman katseltavaa, vaikkei vastaakaan Sea World -kohteita. Huvipuiston portilla ei pääsymaksua kerätä, mutta jos haluatte katselemaan suihkulähteitä tai mereneläviä, joudutte ostamaan liput kyseisiin kohteisiin.

 7. Lasse Koistinen

  Praha on tunnetusti lihanystävän herkuttelukohde, joten yllätyin itse siellä aika positiivisesti, kun huomasin vegaaniravintoloitakin olevan runsaasti. Yksi parhaista oli ehdottomasti Borsovin Lehka Hlava. Jo sen sisutus teke vaikutuksen keijumaisen romanttisella ilmeellään. Pöydissä odottaa esimerkiksi sienenmuotoiset lamput ja seinillä käsintehdyt koristeet! Ruoka on sekin loistavaa jamonipuolista, valinnanvaraa löytyy runsaasti. Yksi mieleenjäävimmistä koettamistani alkupaloista oli ”tofoie gras”, jonkinlainen savustettu tofupatee, joka tarjoiltiin paahdetun leivän päällä. Hintaluokaltaan voisin sanoa keskihintaiseksi, mutta ateriat ovat hintojensa arvoisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *