Kaupunkilomalle

Lontoo

Lontoo tarjoaa niin rikasta historiaa, loisteliaita nähtävyyksiä, viihteen kermaa, ostoksia jokaiseen makuun kuin kuninkaallisia aaveitakin! Kuinka oikeassa englantilainen kirjailija Samuel Johnson olikaan kirjoittaessaan:

”When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford!”

Lontoo on Englannin ja Yhdistyneen Kuningaskunnan loistelias pääkaupunki, joka sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Etelä-Englannissa virtaavan Thames-joen varrella. Se tunnetaan satojen kansojen sulatusuunina aina brittiläisen imperiumin vuosilta ja tarjoaa yhden parhaista kaupunkilomakohteista. Lontoossa on sitä jotain; mahtavaa historiaa ja siitä todistavia nähtävyyksiä, urheilua, teattereita ja nykyajan vetonauloja, maailman parhaita ostosapajia, etnistä keittiötä ja tunnelmallisia pubeja.

Lontoo sopii niin viikonloppupyrähdyksen kohteeksi kuin pitkällekin lomalle, sillä kaupungilla ja sen lähialueilla on rajattomasti nähtävää ja koettavaa. Ja vaikka olisit jo vieraillut siellä aiemmin, tulet jokaisella lomallasi löytämään jotain aivan uutta ja uskomatonta!

 

LONTOON ILMASTO TAKAA VAIHTELUA

 

Parasta aikaa Lontoossa vierailulle ovat monien mielestä loppukevät ja kesä, jolloin lämpötila on suomalaisittain mukavalla tasolla, mutta hellettä ei sentään kovinkaan usein esiinny. Lontoon mahdollinen helle on kuitenkin suomalaisen tavoin kostean tukalaa, eikä ilmastointia löydy läheskään kaikkialta.

Brittein saarilla tunnetusti sataa ropisee tiuhaan, etenkin syksyllä ja talvella. Syksyllä tuulet ja sateet tekevät Lontoon kaduilla kävelemisestä ja sen ihanista puistoista nauttimisesta toisinaan vaikeaa, ja talvisaikaan kaupunkia voikin suositella etenkin sisätiloissa viihtyville ja sadepisaroitten alla tanssimisesta nauttiville.

Aiemmin Lontoota kutsuttiin sumuiseksi kaupungiksi, ja sen kostean ilmaston vuoksi salaperäisen romanttista sumua tosiaan esiintyy suhteellisen usein. Ennen vanhaan suurin ”sumun” aiheuttaja olivat kuitenkin kaupungin ja sen ympäristön lukemattomat tehtaat ja sittemmin suuri ajoneuvojen määrä omalta osaltaan lisäsi ongelmaa. Kyseessä siis ei ollut luonnollinen sumu, vaan paksu savusumu, smog.

 

PÄTKÄ LONTOON HISTORIAA

 

Lontoon perustivat virallisesti roomalaiset sotilaat noin vuonna 43 jaa., jolloin Rooman valtakunnan rajoja laajennettiin jokaiseen suuntaan. Vaikka Londinium poltettiin poroksi, nousi se uudelleen tuhkastaan, ja luonnollisesti entistä suurempana. Tiesitkö muuten, että Pohjolan pelottomat pojat, viikingitkin, näyttelivät tärkeää osaansa Lontoon historiassa, samoin kuin Englannin kanaalin eteläpuolelta seilanneet normannit? Viikingit ryöstivät Lontoon monien muidenkin Brittein saarten kaupungin tavoin.

Edvard Tunnustaja ja Normanniasta maihinnoussut Vilhelm Valloittaja laittoivat alulle Lontoon mahtavat rakennusurakat, Westminster Abbeyn ja Towerin linnan. Kuninkaalliset ovatkin siitä lähtien olleet erottamaton osa Lontoota, ja monarkiahullun maan pääkaupungissa juhlitaan milloin mitäkin kuninkaallista tapahtumaa, siihen liittyvän  mitä uskomattomamman krääsän kera. Ilmankos Buckinghamin palatsi ja Towerin linna ovatkin kadehdittavalla sitkeydellä pysytelleet kaupungin päänähtävyyksien joukossa.

Lontoosta käsin ahkerat ja pelottomat britit valloittivat niinkin kaukaisia alueita kuin Australian, Intian ja Kanadan ja saapuivat matkoiltaan laivat muiden maiden aarteilla lastattuina. Jopa Afrikan viidakoissa ja Saharan aavikolla he seikkailivat, omaa teekulttuuriaan unohtamatta. Vaikka britit nykyään hallitsevat lähinnä vain omaa armasta saartaan, ja verisellä päättäväisyydellä Pohjois-Irlantia, onnistuivat he kuitenkin tekemään englanninkielestä sen ainoan universaalin kommunikaatiotavan, ja brittiläisestä täsmällisyydestä ja järjestelmällisyydestä arvostetun hyveen.

Nykyinen kuningatar Elisabet II on oman rakkaan saarivaltionsa lisäksi 15 muun kansainyhteisömaan valtiopäämies. Toinen erityisen tunnettu kuninkaallinen on vuosisatojen varrella ollut myös naiskauneudelle perso Henri XII, joka jopa hankkiutui katolisen kirkon kanssa välirikkoon ja julisti itsensä paikallisen kirkon päämieheksi, jotta voisi mennä naimisiin aina, kun niin päätti. Vanhoista vaimoistaan hän hankkiutui eroon usein katkaisemalla näiden kauniin kaulan, kotinsa Towerin linnan pihamaalla.

Lontoon kaduilla näkyy lukuisia vedonlyöntitoimistoja. Tämä on suomalaisittain vähän erikosta, meillähän ei ole niitä yhtään. Vedonlyöntitoimistot ovat kuitenkin osa englantilaisten kaupunkien katukuvaa. Niitä on vähän joka kadunkulmassa: Betfred, Ladbrokers, Coral, William Hill, … Molemmilla Brittein saarilla tunnetaan Dublinissa perustettu Paddy Power vedonvälittäjä. Paddy sana oli englantilaisten käyttämä nimitys miespuolisista irlantilaisista. Tämän ovat irkut kääntäneet voitokseen. He keräävät voitot Irlantiin ja samalla muistuttavat englantilaisia ajasta jolloin irlantilaisten nimiä ei tarvinnut opetella.

 

LONTOO SUORASTAAN PURSUAA NÄHTÄVÄÄ KOKO PERHEELLE

 

Lontoo voi ylpeillä kymmenillä huomattavilla nähtävyyksillä, joita ihailemaan saavutaan jokaiselta maailmankolkalta. Kuninkaallisia palatseja ja linnoja on useitakin, niistä lähes kaikkien itseään arvostavien turistien listalla komeilevat ainakin aavemaista tunnelmaa tarjoava Towerin linna, nykyinen kuningattaren koti eli Buckinghamin palatsi, sekä surullisenkuuluisan prinsessa Dianan poikien Williamin ja Harryn asuttama Kensington Palace. Myös vanhoja mahtavia kirkkoja on tarjolla Westminster Abbeyn ja St. Paulin katedraalin muodossa. Parlamenttitalona toimiva mahtavat mittasuhteet omaava Westminsterin palatsi ja sen yhteydessä ajasta ilmoittava uljas Big Ben komistavat Thames joen rantaa.

Nykyajan ihmeitä puolestaan edustaa London Eye -maailmanpyörä, josta todellakin pääset silmäilemään Lontoota aivan uudesta näkökulmasta. Ja kun olet saanut jalkapohjasi helliksi mielenkiintoisilla nähtävyyksillä ja maailmankuuluissa museoissa juoksemisesta, mikäpä ei olisi mukavampaa kuin siirtyä viettämään piknikiä johonkin Lontoon kauniiseen julkiseen puutarhaan tai puistoon; keskustan puhujanaitiostaan kuuluisa Hyde Park, ruusuja pursuava Regent’s Park, Kensingtonin palatsin ihana puutarha tai 120 hehtaarin kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha ovat niistä vain muutamia.

Pikkuväen mieleen on erityisesti London Eyen läheisyydessä sijaitseva London Aquarium, jonka akvaarioissa pääsee kasvokkain niin pingviinien, haiden kuin muiden eksoottisten merenelävien kanssa. Niitä pääsee jopa itse ruokkimaan, korvausta vastaan. Ja Lontoon sillathan ovat kuuluisia jo lastenlauluista, London Bridgestä on rakennettu jo ties kuinka mones versio!

 

LONTOON MUSEOISTA MONET OVAT ILMAISIA

 

Lontoon museoista kirjoitamme hieman erikseen, sillä useiden kohdalla kävijää odottaa todella mieluinen yllätys: sisäänpääsy on ilmainen! Lontoossa ei siis muusta maailmasta poiketen tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen sivistymään.

Ilmaisten museiden joukkoon lukeutuu mm. legendaarinen British Museum – jonka seinien sisällä pääset ihmettelemään ihmiskunnan historian taivalta ja sen suuria aarteita, jotka museolla on ”lainassa”. National Galleryn eli kansallisgallerian taideaarteita maailman kuuluisimmilta pensselitaitureilta pääset myös katselemaan ilmaiseksi. Sama koskee Kensingtonissa sijaitsevaa Euroopan suosituinta tiedemuseota, London Science Museumia, keksintöineen ja tekniikan näytteineen. Liputtomia ovat myös maailman suurin taide- ja sisustusesineiden museo Victoria & Albert Museum, V&A, ja sen naapurissa nököttävä upea luonnonhistorian museo, Natural History Museum. Rikkaan sotahistorian omaavasta Englannista eivät voisi puuttua erilaiset sota-aiheiset museot, joista Lontoossa sijaitsevat mm. IWM London ja HMS Belfast-sotalaiva, joista jälkimmäisen kannelle aikovat joutuvat kylläkin maksamaan. Huomaa, että jokaisella yllämainituista saattaa olla joitakin maksullisia erikoisnäyttelyitä.

Maksullisiakin museoita toki miljoonakaupungista löytyy, ja niiden kermaa edustaa Sherlock Holmesin naapurustosta löytyvä huippusuosittu Madame Tussauds, jonka sisällä sinua odottavat maailmanhistorian legendat Mahatma Gandhista David Beckhamiin, Hitleristä Elvikseen, Napoleonista Marilyn Monroeen ja Prinsessa Ruususesta Viiltäjä- Jackiin. Vauhdin hurmasta ja nelipyöräisistä nauttiville suosittelemme yli 200 autokuuluisuudesta muodostuvaa London Motor Museumia, josta löytyvät niin Batmobile kuin erikoisrakenteiset muskeliautot ja Top Gear -ohjelmista tutut menolegendat. Ja iki-ihania Lontoon punaisia kaksikerrosbusseja ja niiden historiaan pääsee tutkimaan kaupungin julkisen liikenteen museossa Covent Gardenissa, London Transport Museumissa.

 

PARHAAT OSTOSPAIKAT ”SHOPAHOLICILLE”

 

Lontooseen saavutaan sen nähtävyyksien lisäksi usein vaikka pelkälle ostosmatkalle. Kuuluisin yksittäinen kauppa on ehdottomasti Harrods, jonne kannattaa sitten pukeutua asiallisesti, mutta josta valitettavan moni poistuu mukanaan vain ihastuttava piparirasia tai teepurkki. Muut tuotteet on näes hinnoiteltu öljysheikeille ja muille kultalusikalla syöville. Ostoskeskuksia Lontoosta ei juurikaan löydy, poikkeuksena on Westfield Stradford City, joka on tosin monien mielestä aivan liian syrjässä keskustasta.

Lontoon parhaat ostoskadut löytyvät kätevästi aivan keskustasta ja sen tuntumasta. Legendaarinen Oxford Street sopii Matti ja Maija Meikäläiselle ja siitä erkaneva Bond Street puolestaan luottokorttia huikealla katteella vinguttaville. Useimmat maailman tunnetuista brändeistä ovat valinneet niistä jommankumman kodikseen, olipa kyseessä sitten Next, H&M, Virgin, Marks&Spencer, Cartier, Bulgari tai Luis Vuitton. Myös Regent Street tulvii merkkikauppoja Zarasta Benettoniin, Nikestä Espritiin ja Timberlanista Guessiin.

Lontoo on kuuluisa myös markkinoistaan, joilta löytyy niin antiikkia, vihanneksia, vaatetta, koristeita, koruja kuin paljon muuta. Jokainen shoppailumestari on kuullut Notting Hillin Portobello Roadista, Camdenin markkinoista, yli 100 vuotta vanhasta Jubilee Marketista ja itäisen Lontoon 1600-luvulla avatusta Old Spitalfieldsista monipuolisine kojuineen.

 

MAAILMANLUOKAN VIIHDETTÄ JA URHEILUA

 

Lontoosta puhuttaessa ei saa unohtaa sen mainetta teatterien, musiikin ja urheilun alalla. Lontoon vanhaa henkeä huokuvat teatterit ovat tunnettuja huippusuosituista esityksistään, joiden liput ovat usein kiven alla. West Endin teatterilippujen osto onkin oma taiteenlajinsa!

Lontoolaisten teattereitten klassikkoja ovat aikojen kuluessa olleet Agatha Christien kutkuttava Hiirenloukku, jolla on esitysvuosia takana jo 40, Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus ja Leijonakuningas sekä tietysti Victor Hugon koskettava Kurjat. Legendaaristen teattereitten joukosta erottuvat mm. 1765 perustettu Lyceum Theatre, Oxford Streetin London Palladium ja aitoa 1500-luvun henkeä hehkuttava Shakespeare’s Globe Theater.

Futiksen ystävät eivät Lontooseen houkuttelua tarvitse, kutsuvathan kaupunkia kodikseen niin Arsenal, Tottenham kuin Chelsea. Ja lisäkiillettä silmäkulmaan nostattaa Wembleyn stadionin historia ja hurma; naisille muuten tiedoksi, että siellä pääsee vaikka hieromaan poskea David Beckhamin entiseen pelipaitaan, sillä tarjolla on opastettu Wembley-kierros, joka johdattaa stadionin pyhimpiin paikkoihin.

Lontoo on myös musiikin keskus, jossa esiintyvät tiuhaan maailmanluokan tähdet, niin popin, rockin kuin klassisenkin saralta. Frank Sinatrasta Celine Dioniin, tai Elton Johnista Pavarottiin, lähes jokainen itseään staraksi kutsuva onkin jossain vaiheessa esiintynyt jollakin Lontoon areenalla.

 

LONTOOSSA LIIKKUMINEN

 

Lontoossa tietysti ”mennään bussilla” mutta sen metroverkko on aivan yhtä loistava ja takaa nopean ja vaivattoman pääsyn paikasta toiseen. Jollet halua turvautua pelkkään apostolin kyytiin, on suositeltavaa ostaa jonkinlainen Travelcard, tai Oystercard, jolla pääset käyttämään kaikkia Lontoon julkisia liikennevälineitä.

Maailman vanhin metroverkosto risteilee kaupungin alla, ja osin pinnallakin, jo 11 linjan voimin, joten kaikki kaupungin kolkat ovat suhteellisen hyvin tavoitettavissa. Metro tietysti liikennöi sekin brittiläisellä täsmällisyydellä.

Yhdeksi Lontoon symboleista muodostuneet kaksikerroksiset herttaiset bussit tarjoavat loistavan tavan nauttia halvasta kaupunkikierroksesta, etenkin yläkerran etuikkunan äärellä on upeaa istua. Toisinaan kyyti saattaa olla sen verran hurjaa, että voit hyvinkin kuvitella olevasi vuoristoradan vaunussa! Bussi ei kuitenkaan ole se paras liikkumatapa, jos aikasi on kortilla etkä halua juuttua ruuhkien keskelle.

Lontoon maineikkaat viralliset taksit eli cabit ovat kalliita mutta ehdottoman turvallisia ja olet sellaiseen istahtaessasi maailman parhaan taksikuskin kyydissä. Taksikyytiä voit joko soittaa puhelimella paikalle tai napata sellainen suoraan kadulta. Cabit olivat vielä joitakin vuosia sitten poikkeuksetta mustia, mutta tänään niiden väriskaala ulottuu vaaleanpunaisesta vihreään, mustiakin toki kaduilla edelleen viilettää.

Varoituksen sana: Lontoon liikennevälineissä pummilla matkaavia odottaa ikävä yllätys, jos tarkastaja ei saakaan käteensä lippua, sillä sakon suuruus voi olla jopa 1 000 £. Jollet ole siis Hannu Hanhen onnella varustettu, kannattaa lippu ostaa suosiolla.

Pieni vinkki liikkumiseen ja nähtävyyksien kiertämiseen. LondonPass niminen kortti sisältää ilmaisen liikkumisen Lontoon julkisissa liikennevälineissä ja pääsyn suureen osaan nähtävyyksistä. Lue lisää heidän verkkosivuiltaan: www.londonpass.com

LONTOOLAISET JA ”SMALL TALK”

 

Sana ”lontoolainen” on sikäli harhaanjohtava, että suurin osa Lontoon asukkaista on peräisin jostain sen ulkopuolelta. Suuri osa vieläpä ulkomailta, sillä Lontoo on toivottanut vierasmaalaiset tervetulleiksi helmoihinsa jo iät ja ajat, ja erilaisia etnisiä ryhmiä on satoja. Yhteistä heille kaikille on kuitenkin lähes poikkeuksetta ystävällisyys ja puheliaisuus.

Lontoossa onkin helppoa tuntea olonsa todella kotoiseksi, eikä ketään helpolla syrjitä ihonvärin tai uskonnon vuoksi. Poikkeuksena ovat eräät kaupungin köyhimmistä alueista, joilla valitettavasti vallitsee jengikulttuuri. Tulet näkemään selvästi irlantilaista verta omaavia, vesipesun kestäviä brittejä, tummaihoisia siirtolaisia, intialaisia muuttajia, aasialaisia yrittäjiä ja muita maailmankansalaisia, jotka ovat oppineet elämään sulassa sovussa. Kiitos muualta saapuneiden  Lontoossa ei muuten tarvitse tyydyttää nälkäänsä pelkällä Fish & Chips -annoksella (eli uppopaistetulla kalalla ja ranskalaisilla), vaan tarjolla on kaikkea, mitä sielusi halajaa.

Jos haluat päästä ”small talkin” pariin, on helpoin tapa vierailla jossakin Lontoon sadoista pubeista. Niissä tuoppia ei tarvitse kallistella yksin, sillä puheseuraa löytyy aina. Ja koska olutlaatuja on keskivertopubissa tarjolla lukuisia, saat pubissa kulumaan tunnin jos toisen.

 

14 ajatuksia “Lontoo”:sta

 1. Lontooseen hurahtanut

  Vaikken perinteisesti olekaan erityisemmin suurkaupunkien ystävä, on Lontoo onnistunut valloittamaan sydämeni. Ainakin meidän turistien tavallisesti koluamilla alueilla tunsin oloni todella turvalliseksi ja kotoisaksi, metrolla pääsi kaikkialle ja nähtävää oli niin paljon, että joudun – onneksi -palaamaan Lontooseen vielä monta kertaa uudelleen. Ihastuin myös ikihyviksi brittiläiseen tapaan, jonka mukaan museoiden aarteet ovat köyhienkin ihasteltavissa eli pääsymaksuja ei kovinkaan monessa suuressa museossa ole. Retki pubiin oli sekin huima kokemus, luulin joutuvani istuskelemaan tuoppini äärellä yksin muun maailman menoa katsellen. Toisin kuitenkin kävi, sillä pubin baarimikko esitteli minut heti parille vakkariasiakkaalleen, jotka osoittautuivat tuon small talkin taitureiksi, ja ilta vierähti turhankin nopeasti!

 2. Love is in the air?

  Ihanan humoristinen kuvaus, tuli vaan mieleen, että onkohan sen kirjoittajalla ”rakkaussuhde” Lontoon kanssa? Teksti vaikutti sen verran henkilökohtaiselta, vaikka perustuukin todella ihan faktatietoihin. Lontoosta oli onnistuttu löytämään mielestäni juuri ne kaupungin valtit ja sen miljööseen piiloutuva kauneus. Itsekään en Lontoosta saa tarpeekseni, vaikka kuinka usein siellä kävisin. Kaipuu jäi opintovuosilta, jolloin pääsin sisälle paikalliseen elämäntapaan.

 3. Lontoon turvallisuudesta

  Niin ihana kuin Lontoo onkin, on sen taivaalle nyt sitten noussut ihan uusi ja aiemmin tuntematon synkkä pilvi: islamilainen terrorismi. Itse olen aina tuntenut oloni suhteellisen turvalliseksi jopa Lontoon metrossa ja busseissa, vaikka juuri niihin ne aiemmat pommi-iskut ovatkin kohdistuneet. Nyt kuitenkin uutisissa on paljolti kerrottu islamilaisten uhkailevan mm. lontoolaisia ostoskeskuksia, muiden maailman kaupunkien vastaavien lisäksi, ja koska kyseinen järjestö on jo osoittautunut rajattoman vihan ja väkivallan ihannoitsijaksi, aloin hieman miettiä, matkatako sittenkään nyt tulevana keväänä lempikaupunkiini pitkälle viikonlopulle, kuten oli aikeena.

 4. bussimaksut

  Hei, muistelen lukeneeni jostain, että Lontoon busseissa ei enää käteinen kelpaisi maksuun vaan kaikki matkat pitäsi maksaa matkakortilla. Onko se totta? Mutta mitäs ne turistit, jotka tosiaan käyttää vaikka tuollaisen viikonloppupyrähdyksen aikana joukkoliikennettä yhden ainoan kerran? Kuulostaa aika epäreilulta…

  1. Päivi

   ”LondonPass niminen kortti sisältää ilmaisen liikkumisen Lontoon julkisissa liikennevälineissä ja pääsyn suureen osaan nähtävyyksistä.”
   Eihän tuo todellakaan pidä paikkaansa vaan passiin voi halutessaan liittää oyster cardin ja siihen tarpeellisen määrän saldoa. Hop on hop off sisältyy hintaan sinä päivänä kun passi on voimassa ymmärtääkseni.

 5. Susanna

  Valitettavasti Lontoon busseissa ei tosiaan enää voi maksaa käteisellä! Tänään maksuun kelpaavat vain Visitor Oyster card, Oyster card, Travelcard tai sitten etäluettavalla maksukortilla. Tosin kaikki etäluettavat eivät hommaan kelpaa, joten varmista omalta kortin myöntäjältäsi, toimiiko korttisi Lontoossa. Tänään bussin kertamaksu on 1,50 puntaa, joten enemmän reissaavien kannattaa ehdottomasti hankkia jonkinlainen matkakortti ja ottaa alet itselleen.

 6. 7/7

  Olin lomalla Lontoossa juuri äskettäin ja pääsin osallistumaan siellä 7. heinäkuuta 2005 tapahtuneen pommi-iskun muistojuhlaan. Koko Lontoo tuntui sinä päivänä pysähtyvän ja kaikki oli brittiläiseen tapaan erittäin liikuttuneita, vaikka vuosia terrori-iskusta onkin jo kulunut. Eri puolilla kaupunkia järjestettiin muistotilaisuuksia, jumalanpalveluksia ja puheita asian tiimoilta, ja tietysti niiden kärkipäässä toimivat maan omat kuninkaalliset, joista britit eivät koskaan saa kylläkseen. Tälläkin kertaa Dianan vanhin poika, William, oli laskemassa Hyde Parkissa kukkakimppua perheen puolesta. Turvatoimet olivat mittavat ja poliiseja eli Bobbyja näkyi aivan joka nurkalla. Onneksi kaikki sujui rauhallisesti, eikä vuonna 2005 kuolleiden 52 nimen listalle tullut jatketta.

 7. Opiskelemaan

  Olen aikeissa lähteä Lontooseen suorittamaan historian jatko-opintoja. Yliopisto ja sen kurssi ovat jo valmiiksi katsottuja, hakemukset on jätetty ja odottelen tietoa paikan suhteen. Nyt on jäänyt sitten etsittäväksi asunto tai huone. Kaipaisin ensinnäkin tietoja siitä, kumpi noista on suositeltavampi asumistapa. Asunnot ovat todella kalliita, jopa Lontoon laitamilla, mutta saako huonetta vuokrattua helpolla ja minkälaisia kokemuksia muilla on asian suhteen? Toisekseen kaipaisin neuvoja mukavan, turvallisen ja silti kohtuuhintaisen Lontoon alueen etsinnässä. Keskusta ei tule kysmymykseen, mutta onko Thamesin eteläpuoli todella niin rauhatonta kuin kerrotaan ja Lontoon pohjoisosan naapurustot niin kalliita kuin huhutaan? Vai onko kummankin osalla myös poikkeuksia? Kiitoksia asiallisista vastauksista jo etukäteen.

 8. Mikko

  Sota-aiheisita museoista suosittelen itsekin noita artikkelissa mainittuja Imperial War Museumia, IWM:ää, ja HMS Belfastia. Mahtavan sota-aluksen kannella ja uumenissa pääsee itse kokemaan, millaisissa oloissa ”Hänen Majesteettinsa” sotilaat aikoinaan elivät ja puolustivat imperiumiaan. Myös Churchill War Rooms sopisi tuohon jatkoksi, sekin tarjoaa oman osansa etenkin toisen maailmansodan historiaan liittyen. Siellä pääsee esimerkiksi vierailemaan sodanaikaisessa bunkkerissa ja tekemään läheisempää tuttavuutta tiukasta ja rohkeasta linjastaan tunnetun Winston Churchillin persoonan kanssa.

 9. Sarita

  Tuossa on ihastuttavasti tiivistetty oikeastaan lähes kaikki Lontooseen liittyvä, mikä ainakin ensikertalaisen olisi hyvä tietää jo ennen matkaansa. Jos sitten telee mieli lukea Lontoosta laajemminkin, se onnistuu parhaiten ihan suomeksikin olemassa olevalla sivustolla, jonka osoite on http://lontoo.org/ Siellä on erittäin laajat esittelyt lukemattomista nähtävyyksistä, liikkumisesta,majoituksesta, päiväretkistä, ruokailusta jne.

 10. Jaana Franck

  Itse olen taiteen vannoutunut fani, joten kehottaisin samanluonteisia ihmisiä vierailemaan myös Lontoon huimassa Tate Modern -museossa. Se on 15 vuodessa noussut maailman nykytaiteen museoiden eliittiin, taitaa olla jo se kaikista suosituin kategoriassaan. Kävin juuri Lontoossa ja pääsin katselemaan upouuden lisäsiiven eli Swiss Housen antia. Arkkitehtuurillisesti uusi siipi on erillinen rakennus, punatiilinen ja hieman epäsymmetristä pyramidia muistuttava. Sen kymmenen kerrosta kätkevät sisälleen paljon uutta mielenkiintoista nykytaidetta. Esillä on teoksia ympäri maailman, myös entistä enemmän Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella vaikuttavien taitelijoiden luomuksia, mikä onkin miellyttävää vaihtelua. Myös naistaiteilijoiden töille on annettu painoarvoa.

 11. Antero

  Bexit on nyt siis ovella ja se tuo muutoksia myös ihan tavallisen saarivaltioon tutustumaan haluavan lomailijan elämään ja kukkarolle. Siinä, missä olemme voineet matkustella henkkarilla, on nyt takuulla omattava passi ja luultavasti laittavat jonkinlaiset visatkin peliin, jotta voivat paremmin tarkistaa maahan tulijoiden taustoja. Opiskelemaan aikoville muutokset tulevat olemaan suuria,, sillä menneitä ovat nyt sitten ne päivät, jolloin brittiläisissä yliopistoissa opiskeltiin samalla hintaa itse brittien kanssa. Asiasta tietämättömille kerrottakoon, että EU:n ulkkopuolelta tulleiden veloitukset ovat olleet tähtitieteelliset ja varmasti sellaisina pysyvät. Taitaa monelta jäädä haaveeksi esim. jatkotutkinnon hankkiminen brittilässä.

 12. Tuukka

  No, nyt Lontoo haluaa itselleen sitten ihan itsenäisyyden, mitenkähän se voisi olla mahdollista? Olisi aika harvinainen juttu, jos maan pääkaupunki julistautuisi omaksi valtiokseen esimerkiksi Vatikaanin tapaan. Aika sopan ovat britit tuolla Brexit-äänetyksellään saaneet aikaan, tuli ihan mieleen viime kesäinen Kreikan kansanäänestys sen tukipaketin ehtojen suhteen, jossa äänestivät tiukkoja ehtoja vastaan ja sitten hallitus toikin vielä tiukemmat ehdot tullessaan!

 13. Potteri

  Lontoon uusiin nähtävyyksiin lukeutuu myös upea Harry Potterin valtakunta, jonka Warner Brow on luonut kaikkien Rowlingsin kirjojen ja niiden pohjalta tehtyjen elokuvien faneille. Uskomaton paikka, jossa pääsee katselemaan kulissien taakse, tutustumaan erikoistehosteisiin ja sen mahtavan taian luontiin, johon koko maailma tuntuu rakastuneen. Pääset käymään suuressa juhlasalissa, Gryffindorin olohuoneessa, poikien makuusalissa ja monissa muissa tutuissa huoneissa. Perille pääsee Lontoosta ottamalla junan Eustonin asemalta Watford Junctioniin saakka (matka-aika noin 20 minuuttia), josta sitten on bussikuljetus museon ovelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *