Kaupunkilomalle

Moskova

Itänaapurin mystinen pääkaupunki

Moninaisia tunteita herättävä Moskova on Venäjän  860-vuotias pääkaupunki ja yli kahdentoista miljoonan asukkaan koti. Kaupungilla on ollut erittäin keskeinen rooli itäisen naapurimaamme ja samalla koko maailman historiassa. Nimensä Moskova on saanut nimensä lävitseen virtaavasta Moskva -joesta, ja se kasvoi aikanaan keskiaikaisesta pikkukaupungista paikallisen prinssin hallintokeskukseksi, joka syrjäytti Kiovan silloisen Venäjän keskipisteenä. Kremlinin muurit ja Punainen tori ovat tänäänkin venäläisille tärkeitä historiallisia ja kulttuurillisia symboleja, sillä niiden kautta myös entisen Neuvostoliiton mahti heijastuu vahvana pääkaupungin nykypäivään. Moskova tarjoaa matkailijalle kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä postikorttimaisia väläyksiä kaupungin tunnetuimmista päänähtävyyksistä. Kaupunkiin kannattaakin matkustaa täysin avoimin mielin ja ennakkoluuloitta.

Tänään Moskovassa asuu Forbes-lehden mukaan enemmän miljardöörejä kuin missään muualla maailmassa! Jos siis tahdot tutustua ”rikkaiden ja kauniiden” elämäntapaan, unohda Dubai ja saavu Moskovaan… Se on myös maantieteellisesti maapallomme pohjoisin ja kylmin suurkaupunki, ja kooltaan yksi maailman suurimmista. Venäläisten pohattojen lisäksi Moskova houkuttelee vuosi vuodelta kasvavia turistivirtoja, ollen yksi nopeimmin kasvavista matkakohteista.

 

MOSKOVAN ILMASTO ON SUOMALAISELLE KOTOINEN

Mukavin ajankohta matkustaa Moskovaan ajoittuu monien mielestä joko loppukeväälle tai sitten alkusyksyyn, eli syys- tai lokakuulle, jolloin mannerilmastolle tyypillinen sää on vielä melko lämmin ja kuiva. Kaupunki on muutenkin ehdottomasti kauneimmillaan juuri syksyisin, vaikka ensimmäiset lumihiutaleet leijailevatkin taivaalta yleensä jo lokakuun puolella.

Myös naapurimaamme pääkaupungissa kylmimmät päivät ja paksuimmat nietokset osuvat tammi- ja helmikuulle, mutta lumi ja pakkanen tuskin suomalaista matkailijaa pelottavat. Silloin lämpötila keikkuu tavallisesti -10 asteen kieppeillä, mutta elohopea saattaa sukeltaa jopa alle -30. Talvinenkin Moskova tarjoaa kuitenkin lähes yhtä paljon nähtävää ja koettavaa kuin kesäinen.

Kuuminta on Moskovassakin kesällä, jolloin helleaaltojen aikaan voi joutua hikoilemaan yli 30 asteessa, vaikka normaali lämpötila kesäkuukausina onkin 22 ja 25 asteen välillä. Ilmastonmuutos ja kasvihuoneilmiö ovat kuitenkin tehneet maihinnousun myös Moskovaan.

 

MOSKOVAAN SAAPUMINEN JA SIELLÄ MAJOITTUMINEN 

Moskovassa on kolme päälentokenttää, joista Finnair lentää yhteistyössä Aeroflotin kanssa Sheremetyevonille. Lentokentältä matka jatkuu kaupunkiin kätevimmin siistillä ja näppärällä Aeroekspress -junalla, joka kulkee säännöllisesti aamukuudesta aina keskiyöhön asti. 340 ruplan hintainen matka Belorusskin asemalle kestää noin 35 minuuttia, ja sieltä reittiä hotellille voi jatkaa etukäteen tilatulla taksilla tai metrolla. Helsingistä lähtee myös päivittäin Tolstoi-juna Moskovaan, joka tuksuttelee Viipurin, Pietarin ja Tverin kautta. Matka kuitenkin kestää silloin huomattavasti kauemmin, mutta ehdithän kuluttaa sen Venäjän maisemia katsellen.

Moskovasta löytyy jokaisen reissaajan budjettiin sopivia majoitusvaihtoehtoja luksushotelleista aina kerrostaloasuntojen sisälle rakennettuihin veikeisiin minihostelleihin, joiden vastaanottoaulat useimmiten muistuttavat tavallisen venäläisperheen olohuonetta. Esimerkiksi hintalaatusuhteeltaan loistava ja erityisesti nuoremmille matkailijoille sopiva Godzillas Hostel Moscow tarjoaa asiakkailleen eri hinta- ja kokoluokan huoneita. Hostelli on luotettava ja siisti, ja sen ystävällinen henkilökunta neuvoo matkailijoita mielellään myös englanniksi ja auttaa kaikenlaisissa loman aikana mahdollisesti syntyvissä ongelmatilanteissa.

 

MOSKOVASSA KOLISTELET LUOTETTAVIMMIN METROLLA

Itse Moskovassa liikkuminen saattaa useastakin syystä olla matkailijalle yksi niistä loman tai työmatkan mielenkiintoisimmista, tai sitten hirvittävimmistä, kokemuksista. Vaikka kaupungin keskustaan tutustuminen onnistuu jopa jalkaisin, kannattaa pidemmät välimatkat taittaa metrolla. Viimeaikaisista onnettomuuksista huolimatta se on yhä suositeltavin ja turvallisin kulkuväline. Metrojunien epäilyttävä kolina saattaa aluksi tuntua pelottavalta, mutta sitä ei kannata missään nimessä säikähtää.

Moskovan metroasemat ovat lisäksi arkkitehtuurillisesti toinen toistaan vaikuttavampia nähtävyyksiä. Suosittelen tutustumista etenkin Kievskayan, Arbatskayan ja Kropotkinskayan asemiin, jotka kaikki sijaitsevat muutenkin suosittujen turistikohteiden läheisyydessä.

Metroliput ovat Moskovassa melko edullisia, ja niitä voi ostaa lippuluukkujen lisäksi asemien ulkopuolella sijaitsevista pienistä kojuista. Hinnasto on yleensä esillä lippuluukkujen ulkopuolella, ja löytyy myös Moskovan metron omilta nettisivuilta. Lasin takana vihaisesti huitovien lipunmyyjien tympeyttä ei kannata pelästyä, vaan näyttää rohkeasti haluttu lippujen lukumäärä sormin.

Aamuviidestä yhteen yöllä toimiva Moskovan metro palvelee tiuhaan, sillä laitureille saapuu junia jopa 30 sekunnin välein. Metron liukuportaissa seistään aina oikealla, sillä kiireisimmät matkustajat ja kulkukoirat juoksevat portaita alas vasemmalta puolelta. Metroa kannattaa välttää ruuhka-aikoina, eli aamulla ja myöhään iltapäivällä, jolloin junia odottavia on käsittämättömän paljon, ja junat ahdataan jopa vaarallisen täyteen matkustajia. Vanhemmissa metrojunissa ei myöskään ole ilmastointia tai lämmitystä, joten kesällä voi hiki virrata ja talvella luita kolottaa.

Pahinta kuitenkin on, ettei metrossa näy englanninkielisiä kylttejä, joten ainoa tapa suunnistaa on painaa mieleen, miltä kohdeaseman nimi ”hauskoilla ”kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettuna näyttää. Linjat ja asemat on kuitenkin merkitty väritunnistein, ja niitä seuraamalla matkanteko helpottuu hieman, paitsi jos kärsit värisokeudesta.

Metro on verrattain turvallinen liikkumistapa, vaikka seuraavat nyrkkisäännöt kannattaakin pitää mielessä: a)Talvisin junan viimeistä vaunua kannattaa ehdottomasti välttää, koska sinne usein eksyy hieman epäilyttävää porukkaa, b)Metrossa laukusta täytyy pitää lujasti kiinni, etenkin sen pohjan puolelta! Moskovan pitkäkyntiset ovat äärimmäisen taitavia ja nopeita, joten haaveilevan matkustajan laukusta saattaa kadota pohja parissa sekunnissa, ja omaisuus sen mukana.

 

NÄHTÄVYYKSIÄ MONEEN MAKUUN

Moni Moskovaan matkustava haluaa luultavasti suunnata ensimmäiseksi Punaiselle torille, päästäkseen ihailemaan kenties koko maan merkittävintä symbolia koko komeudessaan. Värikkäistä Iivana Julman teetättämistä sipulitorneista tunnettuun Pyhän Vasilin katedraaliin pääsee sisälle melko edullisesti, ja siellä oleva näyttely esitteleekin Punaisen torin historiaa erittäin yksityiskohtaisesti. Aukiolla sijaitsee myös Moskovan kummallisin ja karmaisevin nähtävyys, Leninin mausoleumi, jossa kommunistijohtajan ruumis on edelleen balsamoituna esillä. Ruumiin aitoudesta tosin ollaan montaa mieltä ja jokainen sen nähnyt voi varmasti tehdä asiasta omat johtopäätöksensä. Mausoleumissa vierailu kannattaa kuitenkin ajoittaa oikein, sillä aukioloajat eivät ole kovin käytännölliset. Ennen metallinpaljastimien kautta mausoleumiin astumista kaikki tavarat on vierailun ajaksi jätettävä säilytyslokeroihin. Samalla kertaa kannattaa myös ehdottomasti pistäytyä Kremlin muurien sisäpuolella ihastelemassa ainutlaatuisenkauniita kirkkorakennuksia sekä kausittain vaihtuvia näyttelyitä.

Kremlistä on vain kivenheiton matka legendaariseen Bolšoi -teatteriin, jonka esityksistä nauttiminen kuulunee monen mielestä onnistuneeseen Moskovan matkaan. Vuonna 1825 rakennetun, ja vastikään saneeratun, teatterin aitiopaikoilta voit seurata niin näytelmien juonia, oopperan aarioita kuin maailmankuuluja balettiesityksiä. Balettipuolesta vastaa alan maailman suurin seurue, Bolshoi Ballet, johon kuuluu noin 200 tanssijaa.

Aidosta venäläisestä tunnelmasta voi nauttia myös Arbatin vanhalla ostoskadulla, jolla on hurmaavien pikkukahviloiden lisäksi toinen toistaan erikoisempia matkamuistomyymälöitä. Valitettavasti niiden tuotteet ovat usein kuitenkin hieman ylihinnoiteltuja.

Museoiden ja taiteen ystävän kannattaa ehdottomasti vierailla legendaarisessa Tretyakovin galleriassa, joka esittelee koko venäläisen taiteen kirjon, keskittyen erityisesti maalle tyypilliseen ortodoksiseen ikonitaiteeseen. Rauhallisempaan reissupäivään sopii lisäksi vierailu 1400-luvulla rakennetussa Novodevichyn luostarissa, jonka hautausmaalla käveleminen on varmasti unohtumaton kokemus, sillä siellä lepäävät monet venäläiset kuuluisuudet, kuten Nikolai Gogol, Nikita Hruštšov ja Boris Jeltsin. Perusteellisempaa luostarin alueen tutkimista varten portilta voi ostaa kartan, mutta kioskissa työskentelevä mummo saattaa venäläisen asiakaspalvelukulttuurin mukaisesti olla hyvinkin tyly. Kirkoista kiinnostuneen ehdoton kohde on puolestaan Moskovan keskustassa, Kropotkinskayan läheisyydessä, sijaitseva valkoinen ja kultakupolinen Kristus Vapahtajan kirkko. Se räjäytettiin Stalinin määräyksestä vuonna 1931, mutta rakennettiin päättäväisesti samalle paikalle uudelleen.

Kropotkinskyan asemalta voi matkaa jatkaa myös Vorobyovy Gory -rinteelle, jolta on erityisesti kirkkaina syyspäivinä huikea näkymä koko kaupunkiin. Lähemmäs ydinkeskustaa palatessaan kannattaa pistäytyä tunnelmaltaan ainutlaatuisessa Gorkin puistossa, jossa voi kaikessa rauhassa istuskella pikkukahviloissa sekä ihastella ulkoilmataidetta. Talvella puistossa voi myös luistella mittavalla, erilaisin valoin koristellulla luisteluradalla. Puistoa vastapäätä sijaitsee myös erikoinen kaatuneiden patsaiden hautausmaa, johon on kerätty neuvostovallan romahtamisen jälkeen julkisilta paikoilta poistetut patsaat.

Sirkuksesta pitävä voi myös vierailla vaikka molemmissa Moskovan loistavista sirkuksista, joiden esitykset tarjoavat iloa ja jännitystä kaikenikäisille. Sirkus Nikulin on niistä vanhempi ja tarjoaa ohjelmistossaan myös eläinten temppuja, kun taas Sirkus Bolšoi keskittyy lähinnä akrobatiaan ja nuorallakävelyyn. Kummastakin käytetään usein myös nimeä Moskovan kansallissirkus.

Hieman erikoisemmista aktiviteeteista innostunut voi pistäytyä syvällä maan alla sijaitsevassa ydinsodan varalle rakennetussa bunkkerissa. Kylmän sodan aikaa pääsee muistelemaan 65 metrin syvyydessä, jossa Bunker 42 ottaa vierailijansa avosylin vastaan ja esittelee USSR:n sotahistoriaa. Bunkkeri ei kuitenkaan ole vain museo, vaan myös moderni viihdekeskus loistavine konferenssitiloineen, ravintoloineen, ja lapsille löytyy jopa viihdettä ja pelejä. Paikka ei siis suinkaan ole niin pelottava ja harmaa kuin miltä se kuulostaa.

 

MOSKOVASSA SHOPPAILEVAT NIIN POHATAT KUIN ”KIRKONROTAT” 

Punaisen torin välittömässä läheisyydessä sijaitseva GUM -tavaratalo on pakollinen kokemus shoppailusta innostuneelle, vaikka sen useimmat myymälät ovatkin hintatasoltaan äärimmäisen kalliita. GUM on kuitenkin rakennuksena uskomattoman kaunis ja tunnelmansa puolesta ainutlaatuinen, ja siksi siellä kannattaa käydä vaikka vain kiertelemässä ja näyteikkunoita katselemassa. Etenkin joulun alla GUM on niin upeasti koristeltu, että Stockmannin ja Sokoksen näyteikkunat eivät prameudessa pärjää sille alkuunkaan.

Matkamuistojen ostaminen keskustasta saattaa houkutella, mutta hinnat ovat siellä kuitenkin turistimääristä johtuen tavallista korkeammat. Maatuskat, karvahatut ja taskumatit kannattaakin etsiä Izmailovon matkamuistoihin erikoistuneelta torilta, joka sijaitsee sinisen metrolinjan Partizanskaya -aseman vieressä. Vaikka Izmailovolla kiertelee arkenakin satoja torimyyjiä, parhaat valikoimat torilta löytää kuitenkin viikonloppuisin alkuiltapäivästä. Izmailovolla peritään kymmenen ruplan sisäänpääsymaksu, mutta torikokemus on aivan varmasti kolikon arvoinen. Perinteisten matkamuistojen lisäksi torilta voi ostaa hieman erikoisempia esineitä, kuten puusta taidokkaasti veistettyjä ja käsin maalattuja Pyhän Vasilin katedraalin muotoisia soittorasioita, jotka luonnollisesti soittavat venäläisiä kansanlauluja. Torilla kannattaa varautua erittäin sinnikkäisiin, ja jopa ahdisteleviin myyjiin, jotka kuitenkin nauttivat kaupanteosta ja turistien läsnäolosta suunnattomasti, ja venäläisen torikulttuurin mukaisesti tinkaavat hinnoista hyvin mielellään.

Vaikka Izmailovon tori on hintojensa ja valikoimansa puolesta ylivoimaisesti paras paikka matkamuistojen hankkimiseen, löytyy Moskovasta toki loistavia kohteita hieman tavallisempaankin shoppailuun. Punaiselta torilta voi kävellä ylöspäin kaupunkiin leveää Tverskayan pääkatua pitkin ja ihastella samalla sen varrelta löytyviä mahtavankokoisia, rikkaiden venäläisrouvien suosimia merkkivaateliikkeitä ja tavarataloja. Hieman edullisempien ketjumyymälöiden perässä kannattaa kuitenkin matkustaa metrolla joko Kievskayan aseman läheisyydessä sijaitsevaan suureen Evropeiskij -ostoskeskukseen, tai ajaa vihreän linjan loppuun asti Vojkovskaya -aseman viereiseen Metropolis -kompleksiin, josta löytyy jokaiselle jotakin hieman kalliimmista merkkiliikkeistä aina edullisempiin eurooppalaisiin vaatemyymälöihin. Jälkimmäisissäkin shoppailu on kuitenkin hieno kokemus, sillä Moskovan myymälöissä valikoima on hieman erilainen venäläisten rohkeammasta vaatemausta johtuen.

Moskovassa vaateliikkeiden ovella seisoo usein vartija, joka saattaa pelkästään asiakkaan pärstäkertoimen perusteella estää asiakkaalta sisäänpääsyn, paikalliseen kulttuurin kuuluvan ”face controllin” vuoksi. Moinen kontrolli koskee erityisesti hienompia turkisliikkeitä, mutta valitettavasti siihen voi toisinaan törmätä jopa halvoissa ketjumyymälöissä. Sen kohteeksi joutumista ei kuitenkaan kannata ottaa liian henkilökohtaisesti, sillä vartija saattaa olla juuri sinä päivänä huonolla tuulella ja erikoisen nirso asiakkaiden suhteen.

 

KUTKUTTAVIEN MAKUJEN MOSKOVA

Venäjän vierailuun kuuluu olennaisena osana tietysti maukkaan borssikeiton hörppiminen. Sitä löytyy lähes kaikkien kahviloiden ja ravintoloiden valikoimista, mutta luultavasti helpoiten sen tilaaminen onnistuu venäläisten omista rennoista kahvilaketjuista, KofeHauzista, sekä Shokoladnitsasta. Jälkimmäisessä kannattaa ehdottomasti maistaa myös usein kaakaoksi luultua tummaa juomaa, joka pöytään saapuessaan paljastuukin pieneksi kupiksi kuumaa sulatettua suklaata, jonka kanssa tarjoillaan aina lasillinen vettä.

Suurkaupungin ravintolat tarjoilevat tietysti myös erittäin monipuolisesti makuja muualta maailmasta. Suosittelenkin erityisesti kokeilemaan azerbaijanilaisen, armenialaisen sekä gruusialaisen keittiön makuja. Azerbaijanilaiset ravintolat ovat tällä hetkellä kenties Moskovan suosituimpia, ja armenialaisten ravintoloiden pääkokit ovat useimmiten aidosti armenialaisia ja osaavatkin siksi valmistaa tarjoiltavan ruoan ammattitaidolla ja perinteitä kunnioittaen. Gruusialaisen keittiön ateriat ovat venäläisiä huomattavasti mausteisimpia, ja niitä tarjoilevat ravintolat ovat lisäksi hintatasoltaan hyvin edullisia.

Moskova on yllättäen loistava kohde jopa japanilaisen ruoan ystävälle, sillä sushiravintolat ovat erityisesti moskovalaisten naisten keskuudessa valtavan suosittuja, ja niitä löytyykin lähes jokaisesta kadunkulmasta. Sushiravintoloiden suosio on noussut viime vuosina jopa italialaisten ja ranskalaisten kilpailijoitten ohi. Japanilaisissa ravintoloissa tilaaminen onnistuu lisäksi ummikoltakin helposti värikkäiden ja selkeiden kuvien ansioista, ja aterioiden japanilaiset nimet on vain kirjoitettu simppelisti kyrillisin kirjaimin.

Jos venäläisen pikaruokakulttuurin antimet kuulostavat vaihtoehtona mielenkiintoisimmilta, kannattaa siinä tapauksessa ehdottomasti vierailla maistuvia perunaherkkuja tarjoilevissa Kroshka-Kartoshka -kioskeissa tai istahtaa vaikkapa venäläistä kotiruokaa tarjoilevan Teremokin ja neuvostoliittolaisia ruokalaperinteitä matkivan Muu-Muun pöytiin. Teremok ja Muu-Muu ovat todella edullisia, ja tarjoilevat varmasti aitoa venäläistä kotiruokaa.
Hieman myöhemmin menon yltyessä kannattaa vierailla venäläistyylisessä Kruzhka -pubissa tai Kitaj Gorodin alueella sijaitsevassa Pirogi -ravintolassa, joka tarjoilee halvan oluen lisäksi uskomattoman maukkaita lihapiirakoita, erilaisia kalaherkkuja sekä ehkä tärkeimpänä vetonaulanaan kielen mennessään vievää maukasta Baileys -juustokakkua.

 

VAROITUKSEN SANA ”PIMEISTÄ TAKSEISTA” 

Moni lomailija on tottunut taittamaan välimatkoja taksilla mutta Moskovassa kannattaa pitää mielessä, että paikalliset taksikäytännöt ovat yleensä äärimmäisen epämääräisiä. Useimmiten Venäjällä liikutaan ns. pimeillä takseilla, jotka pysäytetään jenkkielokuvista tutulla tapaa kadulla seisomalla ja kättä heiluttamalla. Minkä tahansa pysähtyvän yksityisautoilijan kyytiin hypätään sen kummemmin miettimättä, kunhan hinnasta on sovittu.

Venäjäntaidottoman matkailijan ei kuitenkaan tulisi edes harkita moisen taksikulttuurin kokeilemista, sillä siihen liittyy paljon tinkaamista ja venäläisten kuljettajien eleiden ja käyttäytymisen arviointia oman turvallisuuden kannalta. Vaikka pimeät taksit ovat usein edullisin vaihtoehto, varsinkin yömyöhällä metron mentyä kiinni, tulisi niitä silti ehdottomasti välttää. Varmin ja turvallisin tapa on maksaa kyydistä hieman enemmän ja pyytää hotellivirkailijoita tilaamaan lisensoitu taksi, jossa taksamittariinkin voi melko turvallisin mielin luottaa.

Seikkailunhaluinen matkustaja voi toki halutessaan kokeilla perinteistä venäläistä reittitaksia eli marshrutkaa, joka on julkisten bussien kanssa samoja reittejä ajava minibussi tai pakettiauto. Marshrutkalla matka maksaa tavallisesti noin 30 ruplaa, ja kolikot annetaan kuljettajalle kyytiin noustessa. Venäjää opiskeleva voi kokeilla taitojaan pysäyttämällä auton marshrutkakulttuurin tapojen mukaisesti, eli huhuilemalla kuljettajalle venäjäksi. Kyytiin noustessa kannattaa kuitenkin varautua erittäin epätasaiseen ja hurjaan automatkaan, jolla liikennesääntöjä ei valitettavasti juuri tunneta, ja ojan kautta ohittaminen on poikkeuksen sijasta sääntö.

 

7 ajatuksia “Moskova”:sta

 1. Jalli

  Nasevaa tekstiä Moskovasta, itse en paljoakaan kohteesta ennen sen lukemista tiennyt. En ole koskaan mieltänyt Moskovaa mahdolliseksi matkakohteeksi, vaan luullut sen piehtaroivan kommunismin jälkeisen kapitalismin lieveilmiöissä. Tuli vaan mieleen, että milläköhän keinoilla ne maailman lukuisimmat miljardöörit oikein ovat rikkautensa koonneet? Ja onko Moskova venäjää taitamattomalle turvallinen kohde, vai pitääkö siellä Nykin tapaan vältellä tiettyjä lähiöitä?

 2. Ladasta Jaguariin

  Kyllä Moskovan katukuvassa huomaa niiden rahassa piehtaroivien läsänolon todella helpolla. Kadut ovat nimittäin täynnään kalliita autoja, Ladat ovat jo sielläkin kohta keräilykohteita. Ainakin Moskovan keskustan kauppojen näyteikkunat ovat myös jo aivan länsimaiden tasolla, samoin niiden sisältö, leipäjonoja ja tyhjiä hyllyjä ei niissä enää näy. Se onko Moskova, ja koko Venäjä, sitten siirtynyt kommunismin kolhooseista kapitalismin kulutusjuhlaan aivan liian nopeasti, onkin jo eri kysymys.

 3. Mos-kovalainen

  Itsekin olen tuota Moskovan turvallisuutta miettinyt oikein urakalla, koska toisten mielestä siellä kyllä pärjää loistavasti tulematta mukiloiduksi tai ryöstetyksi, toiset taas kehottavat liimaamaan selkäänkin silmät! AIka veikeä kommentti tuo tekstissä ollut ”Jos haluat nähdä miten rikkaat ja kauniit elävät – unohda Dubai ja saavu Moskovaan!” Kait Moskovasta kuitenkin edelleen löytyy niitä ”köyhiäkin”, eli siellä taloudelliset erot asukkaiden välillä ovat huikeat. Dubaissa käsittääkseni suurin osa on upporikkaita ja loput on heidän palvelijoitaan tai kalliisti palkattuja ulkomaalaisia. Dubai on lisäksi tiukka islamvaltio, jossa rikollisuus on kuulema todella pienimittaista. Moskovan kohdalla en usko tilanteen olevan niin.

 4. Moskovan turvallisuudesta

  Itselle tuli näitä kommentteja lukiessa mieleen moskovalaiseen teatteriin tehty kamala terrori-isku. Tavallisten taskuvarkaiden ja paikallisen mafian lisäksi Venäjällä joutuu siis varomaan myös esimerkiksi noita Tsetsenian muslimeja, jotka erikoistuvat itsemurha- ja muihin pommi-iskuihin. Eikös niitä panttivankeja silloin ollut siellä teatterissa noin 1 000, joukossa lapsiakin? Moisen keskelle joutumisen riski on luonnollisesti pieni, mutta kuitenkin… silloinkin kyseessä oli teatteri!

 5. Salla

  Mitens sitten on turvallisuus muuttunut noiden EU:n asettamnien pakotteiden myötä eli joutuuko selkeästi eurooppalainen turisti olemaan entistä varovaisempi Moskovassa? En tiedä minkä verran paikallisten elämä on vaikeutunut asettamiemme pakotteiden vuoksi mutta itse en ainakaan uskaltaisi kertoa olevani suomalainen!

 6. yöperho

  Voisiko joku valistaa Moskovan yöelämästä sinne aikovaa? Tuttuni matkustaa kaupunkiin työasioissa suhteellisen usein ja kertoi viime kerralla eksyneensä yökerhoon nimeltä Violete Club. Se oli kuulema tasoltaan suhteellisen laadukas. Olisiko muilla kertoa aiheesta lisää ja ehdottaa muitakin turvallisia ja kivoja mestoja?

 7. Juha Kilpinen

  Vietin viime kesänä heti Juhannuksen jälkeen viikon Moskovassa. Ihmiset siellä ovat ystävällisiä, toiset huomioon ottavia ja avuliaita. Olin yksin matkalla enkä tuntenut minkäänlaista vaarallisuuden tunnetta missään. Metrolla liikkuminen on todella kätevää ja edullista. Ostin heti junalla lentokentältä kaupunkiin saavuttuani joukkoliikennekortin, joka oli voimassa kahdeksana päivänä ja maksoi 800 ruplaa eli n.13 euroa. Kortilla pystyi matkustamaan myös busseilla ja ratikoilla, joten kortin ostettuani kaikki liikkumiseni kaupungissa oli ilmaista. Turisteja tullaan neuvomaan mielellään metroasemilla, kun huomataan heidän juuttuneen pidemmäksi aikaa katsomaan linjakarttaa. Moskovassa saa hämmästellä suuria ostoskeskuksia ja pilvenpiirtäjiä, mutta myös lukuisia viihtyisiä puistoja ja alueita, joissa istutaan terasseilla nauttien katutaiteesta ja virvokkeista. Jäätelökioskeja on kaikkialla ja sitä syövät ihan kaikenlaiset- ja ikäiset ihmiset. Ehdoton käyntikohde ainakin kesällä on mielestäni В.Д.Н.Х. eli kansallisen talouden saavutusten näyttelyalue, jossa sijaitsee mm. avaruusmuseo, huvipuisto, paljon hienoja rakennuksia, ravintoloita, suihkulähteitä ym. Alueella on hieno rento tunnelma. Musiikki soi, rakastavaiset istuvat suihkulähteiden reunoilla, ihmiset liikkuvat kaikenlaisilla äänettömillä pyörillä kulkevilla välineillä tai kävellen, toiset tanssivat musiikin tahdissa. Alue n.250 hehtaaria ja muistuttaa paratiisia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Moskovassa kannattaa viettää vähintään se viikko, kun sinne kesällä menee. Toisinaan siellä on liiankin kuuma, mutta silloin on mukava nousta ilmastoituun bussiin, jossa sisälämpötila 18 astetta, kun ulkona on 34. Metroasemilla on myös mukava lämpötila ja tunneleissa käy kesällä viilentävä ilmavirtaus, Kävin Moskovassa myös lokakuussa konsertissa Crocus City Hallilla. Olin ukrainalaistäti Ani Lorakin konsertissa. Voin suositella paikkaa. Sinnekin pääsee Metrolla suoraan niin, ettei tarvitse poistua ulkoilmaan välillä. Moskovassa on paljon uusia kiiltäviä metroasemia, kuten tämäkin Мякинино. Osaan itse jonkinverran venäjää ja tunnen kyrilliset aakkoset. Suosittelenkin vähän tutustumaan venäjän kieleen, sillä silloin on Venäjän matkailu helpompaa ja antoisampaa, kun osaa ainakin vähän kieltä. Kaikenkaikkiaan Moskova on erittäin mielenkiintoinen ja antoisa sekä turvallinen matkakohde. Viikon vierailuni aikana en nähnyt siellä yhtään suomalaista, kun lensinkin sinne Riian kautta. Saksalaisia turisteja siellä kyllä havaitsin, sekä haltioituneita kiinalaisia näin erittäin paljon kameroineen siellä täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *