Kaupunkilomalle

Berliini

”Ich bin ein Berliner” – John F. Kennedy, 1963

Berliini lukeutuu Saksan ja koko Euroopan rakastetuimpiin kaupunkeihin, ja useimmat siellä vierailleet kuvailevat kaupunkia ”helmillä kirjotuksi rumaksi kaupungiksi”. Sillä he tarkoittavat yksinkertaisesti sitä, että vaikkei Berliini omaa romanttisen kaunista yleisilmettä, on se kuitenkin lukemattomien ihastuttavien ja kiehtovien yksityiskohtien täplittämä. Oman silauksensa kaupungin ilmeelle antavat sen kautta kulkevat Spreejoki ja Haveljoki, joista jälkimmäinen vaikuttaa pikemminkin kauniiden järvien helminauhalta.

Asukkaita kaupungissa on reilut 3,5 miljoonaa ja osittain synkkää historiaa taakkanaan kantavan Berliinin asukkaat tunnetaan tänään ystävällisyydestään ja loppumattomasta elämänhalustaan, joka ilmenee etenkin kaupungin viihdetarjonnassa. Berliinin anti on jokaisen ulottuvilla, sillä hintataso on eurooppalaisen mittapuun mukaan edullinen ja kaupunkiin on helppo lentää Suomesta vaikka vain viikonloppuiselle pikavisiitille. Berliini on toipunut toisen maailmansodan haavoista, tuhoista ja seuranneesta jaosta uskomattoman ansiokkaasti ja noussut yhdeksi Euroopan merkittävimmistä tiede- ja kulttuurikeskuksista.

 

SAAPUMINEN, LIIKKUMINEN JA MAJOITUS

 

Berliiniin on onneksemme helppo päästä, sillä Suomesta on sinne suoria lentoja ympäri vuoden. Kaksi tunnetuinta liikennöitsijää ovat suomalainen Finnair ja saksalainen halpalentoyhtiö Air Berlin. Niiden siivillä liitelet parissa tunnissa Berliinin kansainvälisille lentokentille, siis joko Schönefeldille tai Tegelille (Finnairin määränpää). Uutta ja upeaa Willy Brandt Berlin Brandenburgin lentoasemaa, joka tulee korvaamaan molemmat edellä mainitut, rakennetaan parhaillaan ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2019 aikana. Halvimmat lentoliput löytyvät arvattavasti Air Berlinin kautta, jonka hinnat ovat edullisimmillaan alle 100 euroa menopaluun osalla. Tavallisimmin vähintään kuukautta etukäteen varattu menopaluulippu irtoaa noin 150 eurolla, Finnairin hinnat ovat huomattavasti kalliimmat, paitsi jos kohdallesi osuu tarjouskampanja.

Tegelin lentoasema on matkailijan kannalta miellyttävämpi vaihtoehto, sillä siltä pääset Berliinin keskustaan kätevästi ja edullisesti julkisen liikenteen busseilla. Esimerkiksi Jet Express Bus TXL vie sinut 45 minuutissa Prenzlauer Bergille, tehden pysähdykset myös Hauptbahnhofilla, Unter den Lindenillä ja Alexanderplatzilla. Vaihtoehto on 10 minuutin välein liikennöivä Express Bus X9, jolla pääset kello 5–23 Jacob-Kaiser-Platzin kautta Zoologischer Gartenin rautatieasemalle 20 minuutissa. Samaa reittiä, mutta useampia pysähdyksiä tehden, kulkee myös bussilinja 128, jolla voit jäädä kyydistä ja vaihtaa kulkuvälinettä esimerkiksi S- ja U-Bahnin asemilla. Bussilipun hinta on molempien bussilinjojen kohdalla vain 2,70 € verrattuna taksin veloittamaan 25 €.

Berliinissä liikut sitten niin bussilla, metrolla, kaupunkijunalla, raitiovaunulla, lautalla, kävellen kuin polkupyörälläkin. Niistä S-Bahn on suurimmaksi osaksi maanpinnalla kulkeva junaverkosto ja U-Bahn puolestaan Berliinin metro. Niiden reitit ja asemat kattavat lähes jokaisen kaupungin nurkkauksenkin. Straßenbahn tai MetroTram on raitiovaunuverkosto palvelee lähinnä Itä-Berliinin puolella, eikä suinkaan enää hevosvetoisena. Julkisen liikenteen bussit liikennöivät nimillä MetroBus, ExpressBus ja yövuoroja ajavat Nachtbusit. Bussit ovat Berliinin suosituimpia kulkuvälineitä. Lauttalinjoja on tällä hetkellä kuusi, ja ne palvelevat arvattavasti Berliinin ihastuttavilla joilla ja järvillä. Monet nähtävyyksistä sijaitsevan niin lähellä toisiaan, että välimatka kannattaa taittaa jalkaisin Berliinin arkkitehtuurista nauttien. Kaupungissa on lisäksi suhteellisen hyvä pyörätieverkosto, ja polkeminen onkin jatkuvasti kasvattanut suosiotaan.

Majoituksen osalla rakastettu ja vuosittain satojentuhansien turistien kohteekseen valitsema Berliini luonnollisesti tarjoaa vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja kaikenpaksuisille lompakoille. Halvimmat yöpuut löytyvät hostelleista, joita löytyy eri puolilta kaupunkia. Hotellitarjonta on monipuolista ja voit valita yöksi pääsi päälle kuinka monta tähteä itse haluat. Edellisten lisäksi Berliinissä voit majoittua myös sohvaturistina paikallisessa kodissa, mikä on etenkin saksaa edes alkeellisesti taitaville uskomaton tilaisuus tutustua niin berliiniläisiin, heidän arkeensa ja ajatusmaailmaansa kuin majoittua erityisen halvalla.

 

VAIKUTTAVA HISTORIA VIE MENNESSÄÄN JA NÄKYY KATUKUVASSA

 

Berliini ei ole vastaperustettu moderni kaupunki, sillä sen juuret ulottuvat virallisestikin aina 1200-luvulle, jolloin se mainitaan asiakirjoissa sisarkaupunkinsa Cöllnin kanssa. Kaupungin asemaa pönkitti ja taloutta vahvisti sen liittyminen hansaliittoon jo vuonna 1360. Vuonna 1442 Brandenburgin vaaliruhtinas nappasi keskenään kahinoineet Berliinin ja Cöllnin hallintaansa, yhdisti ne ja pakotti ne luopumaan vapaan hansakaupungin oikeuksistaan. Berliini näytteli osaansa myös Martin Lutherin aloittaman uskonpuhdistuksen aikana, ja uusi luterilainen oppi sai siellä jalansijan pysyvästi vuonna 1539.

Seuraavalla vuosisadalla käyty Kolmikymmenvuotinen sota toi mukanaan Berliiniä kohdanneen ryöstöaallon ja puolet silloisista berliiniläisistä pyyhittiin pois elävien kirjoista. Berliini ei nuollut haavojaan kauaa vaan nousi tuhkastaan Fredrik Vilhelmin hallituskaudella, jonka aikana rakennettiin myös nykyisiin nähtävyyksiin lukeutuva lehmusten varjostama bulevardi, Unten den Linden. Myöhemmin sen varrelle rakennettiin suuri joukko näyttäviä palatseja ja julkisia rakennuksia.

Heti 1700-luvun alussa Berliinistä tehtiin Preussin kuningaskunnan pääkaupunki, kun Fredrik I sai päähänsä vasta perustetun kuningaskunnan kruunun. Berliini-Cölln ympäröitiin muurilla, joiden tarkoituksen oli huolehtia tullien maksusta. Yksi tuonaikaisen Berliinin muurin uljaimmista kohdista oli tänäänkin seisova Brandenburgin portti. Preussista muodostuikin nopeasti yksi koko Euroopan johtavista keskuksista, ja Berliinin asema pönkittyi siinä samassa.

Napoleonin sotien aikana terhakkaan ja taitavan strategijohtajan joukot marssivat Preussia vastaan, valloittaen valtion ja luonnollisesti sen pääkaupungin Berliinin. Pian alkoi huikea teollisuustuotanto ja Saksan nykyisenkin talousvoiman perusta luotiin myös Berliinissä. Saksan muuttuessa keisarikunnaksi 1870-luvun alussa, Berliini valittiin sen pääkaupungiksi. Se sai aikaan rahamaailman keskittymisen kaupunkiin ja myös sen nykyäänkin vahvana elävä kulttuuritarjonta näki varsinaisen buumin.

1900-luvulla Berliini koki niin ainutlaatuisen nousukauden kuin toiseen maailmansotaan liittyneet synkät vuotensa ja tapahtumansa. Vuosien 1917 – 1919 aikana käydyt katutaistelut, kaupungin julistaminen tasavallaksi, vallankaappausyritys ja Weimarin tasavallan kaupungista pako johti vuonna 1920 tapahtuneeseen, yli 3 miljoonan asukkaan ja 8 kaupungin ja kymmenien kylien muodostaman Suur-Berliinin perustamiseen.

Monet tuntevat Berliinin kuitenkin parhaiten sen roolista Adolf Hitlerin Kolmannen valtakunnan keskuksena, josta käsin kaikkien tuntemat, monia valtioita ja ihmisryhmiä kohdanneet päätökset tehtiin. Toisen maailmansodan aikana Berliini joutui Länsiliittoutuneiden pommitusten kohteeksi, ja maajoukot marssivat tekemään Hitlerin natsihallinnosta lopun niin idästä kuin lännestä. Pommituksissa suuri osa kaupunkia tuhoutui, ja sodan lopussa se jaettiin neljän valtion eli Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen, Yhdistyneiden kuningaskuntien ja Ranskan hallinnointialueisiin.

Kuuluisa Berliinin muuri kohosi vuonna 1961 erottamaan Neuvostoliiton hallitseman itäpuolen länsivaltojen osista sen katkaistua yhteydet länsipuolelle täyden saarron muodossa ja kun Saksan alue oli jaettu Itä- ja Länsi-Saksaan. Vasta vuonna 1989 muuri murtui ja ihmiset saattoivat jälleen matkustaa vapaasti kahden valtion välillä ja vuonna 1990 kahdesta Saksasta muodostui jälleen yksi valtio ja muuri purettiin. Berliini on siitä alkaen jälleen toiminut Saksan pääkaupunkina.

 

ILMASTO JA SÄÄ SUOSIVAT KEVÄÄLLÄ JA SYKSYLLÄ MATKUSTAVAA

 

Berliinin ilmasto on sekoitus merellistä ja mannermaista eli vuodenaikojen erot ovat selkeitä. Talvella odotettavissa on aikaisin laskevaa aurinkoa, runsaita sateita ja pilvisiä päiviä. Lunta ei saada Suomessa totuttuun tahtiin eikä se myöskään peitä maat vaippaansa pitkiksi ajoiksi kerrallaan. Lämpimät talvivaatteet lukeutuvat siis matkailijat välttämättömään vaatetukseen.

Kesä puolestaan on aurinkoinen, toisinaan jopa hikisen helteinen, eivätkä ukkossateet ole lainkaan harvinaisia. Berliinin puistot täyttyvät silloin auringonottajista ja suihkulähteissä vilvoitellaan ahkerasti. Jollet pidä helteestä, eivät kesäkuukaudet ole parasta aikaa vierailla Berliinissä, vaikka se onkin turistimäärässä mitattuna se suosituin vuodenaika.

Suomalaisittain parhaita vuodenaikoja ovat siis kevät ja syksy, joista molemmilla on oma viehkeytensä. Keväällä puut ovat kukassaan ja luonto uhkeimmillaan. Kylmää ei tarvitse pelätä kaupungista löytävänsä, sillä berliiniläinen kevät vastaa kuta kuinkin suomalaista kesää. Syksy taas tuo tullessaan lempeämmät lämpötilat, puiden kauniin ruskan ja vähiten sadepäiviä.

 

NÄHTÄVYYKSIEN SILMÄÄ ILAHDUTTAVAA KIRJOA

 

Berliinin kaduilla käyskennellessäsi tulet kohtaamaan mitä erilaisimpia maamerkkejä, jotka antavat kaupungille sen ainutlaatuisen ilmeen ja tunnelman. Osa niistä kertoo Berliinin vuosisatojen takaisesta historiasta, osa maailmansotien ajasta ja osa puolestaan on modernimman maun mukaisia. Myös museoiden kirjo on Berliinissä erittäin laaja.

Vanhimpiin nähtävyyksiin lukeutuu esimerkiksi uljas Brandenburgin portti, jolla siis on ikää jo kunnioitettavat 230 vuotta ja joka koristaa kauniin lehmusbulevardin ja myös nähtävyyksiin lukeutuvan, Unter den Lindenin, päätä. Kreikkalaisen mytologian elementeillä koristeltu 26-metrinen portti on muodostunut Berliinin symboliksi, ja sen huipulla seisova nelivaljakkoveistos eli Quadriga on vuosien saatossa ”ajanut” vaunuillaan portin huipulta Napoleonin mukana Ranskan Louvreen ja sieltä takaisin. Sitäkin vanhempaa perua on ihastuttava Charlottenburgin linna 1600-luvulta. Barokkia huokuvan linnan rakennutti Fredrik I vaimolleen, jonka mukaan se myös nimettiin. Tänään niin ulkoa kuin sisältä henkeäsalpaavan kaunis linna palvelee museona, koettuaan toisen maailmansodan aikana kärsimiensä tuhojen jälkeisen ansiokkaan jälleenrakennuksen ja entisöinnin. Viehättäviä linnoja edustaa myös lähes keskustassa kohoava, Preussin prinssi Ferdinandille rakennettu Bellevuen linna 1700-luvun lopulta, jota Saksan liittopresidentti käyttää edustusasuntonaan. Keisari Vilhelmin muistokirkko lukeutuu sekin Berliinin tunnetuimpiin maamerkkeihin ja valmistui 1890-luvulla. Alkuperäisestä, Vilhelm II:n isoisälleen omistamasta kirkosta on itse asiassa tänään jäljellä vain päätorni, jonka ympärille rakennettiin uusi kirkko toisen maailmansodan pommitusten vaurioiden vuoksi. Vanhimmat Berliinin kirkoista ovat kuitenkin eittämättä St. Marienkirche eli Pyhän Marian kirkko ja uusgoottilainen Nikolaikirche, jotka molemmat nököttävät paikoillaan ainakin 1200-luvun puolivälistä. Tosin Nikolaikirche on ulkoseiniään lukuun ottamatta kokonaan restauroitu. Spandaun linnoitus on samannimisellä Berliinin esikaupunkialueella sijaitseva 1500-luvun puolivälissä kohonnut rakennus, joka seisoo Joakim II:sen päivistä kaupungin kahden joen, Speen ja Havelin, yhtymäkohtaan muodostuneessa saaressa.  Linnoituksen tunnetuimmat asukkaat ovat talvisaikaan siellä majoittuvat tuhannet lepakot. Unter den Lindenin varrella kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota myös vuonna 1851 paljastettuun ja Rauchin valmistamaan Fredrik Suuren ratsastajapatsaaseen, jonka yksityiskohdat ja jalustasta löytyvät kuuluisat henkilöt ovat mielenkiintoisia. Teatterin ja oopperan ystävät tulevat ihastumaan myös vuodelta 1843 peräisin olevaan ja Langhansin suunnittelemaan Staatsoper Unter den Lindeniin (tunnetaan myös nimellä Lindenoper), joka ylpeilee Berliinin vanhimman ooppera- ja teatterirakennuksen tittelillä.

Hieman nuorempaa antia on sitten mm. Berliinin kuuluisa Olympiastadion, jolla vuoden 1936 olympialaisten aikaan nousi julkisuuteen muustakin kuin urheilullisesta syystä; Hitlerin ja natsien käytös etenkin tummaihoisia urheilijoita kohtaan on sekin jäänyt historiankirjoihin. Pääosin renessanssityylinen Valtiopäivätalo eli Reichstag on peräisin vuodelta 1984, ja sen suojissa kokoontuu tänään Saksan parlamentti. Sen nykyinen muoto ei kuitenkaan vastaa täysin alkuperäistä, sillä tämäkin rakennus kärsi pahoin toisessa maailmansodassa. Rakennuksen tunnetuin osa on sen valtava lasikupoli. Itäisen Berliinin taivaalle kohoava 368-metrinen Televisiotorni odottaa Alexanderplatzilla ja sen näköalatasanteelta aukeavat luonnollisesti kaupungin parhaat näkymät.

Berliinin surullisen kuuluisa muuri jakoi vuosikymmenten ajan kaupunkilaiset kahden valtion alueelle. Vaikka se murtui ja purettiin vuosien 1989 – 1990 aikana, jätettiin pala muuria todisteeksi menneisyydestä. Vapautta symbolisoiva reilun kilometrin pituinen muurinosa tunnetaan nimellä East Side Gallery, ja galleria-nimen selittävät siihen maalatut yli 100 taideteosta, joiden aiheina ovat sodan kauheudet, rauha sekä toivo paremmasta huomisesta. Muuriin liittyy läheisesti myös Checkpoint Charlie, joka oli aikoinaan merkittävin rajanylitysasema ja toimi porttina läntisen ja itäisen maailman välillä. Maamerkkiin liittyy läheisesti myös museo, Haus am Checkpoint Charlie, jonka näyttelyssä pääsee tutustumaan kaikkeen muuriin ja sen historiaan liittyvään, jopa muurin toiselle puolelle pyrkineiden pakomatkalla käyttämiä esineitä.

Toiseen maailmansotaan liittyviä nähtävyyksiä on myös Holokaustin muistomerkki tai Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, jonka lähes 3 000 harmaat kivipaasia ovat sen avajaisvuodesta 2005 nostattaneet tunteita puoleen ja toiseen epämääräisen symboliikkansa vuoksi. Erityisen modernin siksakmaisen ulkokuoren omaava Berliinin juutalaismuseo on alallaan yksi maanosamme suurimmista ja esittelee kävijöilleen Saksan juutalaisten vuosituhansia vanhaa historiaa ja elämää. Daniel Libeskindin suunnittelema ja monia kansainvälisiä palkintoja saanut museo avasi ovensa vuonna 2001, mutta se on yhteydessä myös kahteen vanhempaan rakennukseen.

Esimerkki modernista berliiniläisestä arkkitehtuurista on sitten esimerkiksi näyttävä Sony Center.  Potsdamer Platzilla vuodesta 2000 kohoava seitsemän rakennuksen rypäs on Helmut Jahnin luomistyön tulos ja arvattavasti Sonyn Saksan päätoimisto. Luvassa on hotelleja, elokuvateattereita, taidemuseoita, kauppakeskuksia ja jopa Legoland Discovery Centre; huvia koko perheelle!

Museoiden saralla Berliinin tarjonnasta löytyy esimerkiksi DDR-museo. Nimensä mukaisesti museossa voi tutustua jaetun Saksan itäpuolen elämään etenkin siellä asuneiden arkisesta näkökulmasta käsin. Istahda itäsaksalaisen perheen olohuoneeseen tai Trabanttiin, tai jos kanttisi kestää ja osaat saksaa, voit kokeilla millaista oli istua Stasin kuulusteltavana. Vanhan Zeughaus-asevaraston tiloissa toimiva Saksan historiallinen museo (Deutsches Historisches Museum), jonka kokoelmat johdattavat vieraat Saksan historiaan viimeisten 2 000 vuoden ajalta. Museum Inseln eli Museosaari on nimeään kunnioittaen Spreejoen keskellä nököttävällä saarella odottavien viiden museon rypäs. Luvassa on mm. Lähi-idän aarteita, egyptiläisiä esineitä, esihistoriallisia löytöjä ja veistoksia. Saaren museoista etenkin Pergamon-museota ylistetään.  Berliinin luonnonhistorian museo eli Museum für Naturkunde on etenkin dinosauruksista pitävien pakollinen kohde, seisoohan siellä maailman suurin dinosauruksen luuranko. Sen lisäksi erikoisuuksiin lukeutuu myös vanhin tunnettu lintu, archaeopteryx ja miljoonia eläinkunnan, paleologian ja minerologian kummallisuuksia. Taidetta on luvassa esimerkiksi Gemäldegaleriessa, jonka suojissa säilytetään yhtä maailman suurimmista 1300–1800-lukujen eurooppalaisen taiteen kokoelmista, Vermeeristä Caravaggioon, Düreriin, Rubensiin ja Rembrandtiin. Valokuvauksen historiaa ja upeaa antia löytyy sitten Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitsevasta Museum für Fotografiesta.  Sen helmiin lukeutuu mm. Voguen ahkerasti käyttämien kuvien takana piileskelleen ja mustavalkoisten erotiikan sävyttämien otosten ammattilaisen, saksalaisaustralialaisen Helmut Newtonin rikas kokoelma.

 

TEKEMISTÄ KAIKENIKÄISILLE

 

Vaikka Berliini on suurkaupunki, sen alueelta löytyy runsaasti luonnonläheistä tekemistä. Otollinen sijainti kahden joen varrella ja niiden tarjoamien vihreiden keitaiden alueet soveltuvat luonnollisesti piknikin lisäksi rentouttaviin kävelyhetkiin, polkupyöräilyyn ja vaikkapa rullaluisteluun. Spreejoen varrella on jopa hiekkaranta, Badeschiff, jota paikalliset kutsuvat lempinimellä ”Spreejoen Ibiza”. Esimerkiksi riikinkukoistaan tunnettu Riikinkukkosaari (Pfaueninsel) puolestaan pursuaa romantiikkaa sitä kaipaaville. Puistoja on Berliinissä lukemattomia ja niistä Tiergarten tarjoaa ruhtinaallisesti hiljaisuutta ja yhden maailman kookkaimmista eläintarhoista, Zoo Berlinin. Veikeitä ja suloisia eläinasukkeja vuonna 1844 avatusta Zoo Berlinistä löytyy lähes 20 000, ja kuuluisuuksiin lukeutuu eritoten sen hellyttävä panda, Bao Bao. Eläintenmaailmaan ja arkipäivään pääsee vilkuilemaan myös Tierpark Berlinissä, jossa asukkeja on lähes 8 000 ja joka ylpeilee etenkin sorkka- ja kavioeläintensä määrällä.

Berliini omaa erityisen rikkaan kulttuuri- ja tapahtumakalenterin. Ympäri vuoden onkin luvassa mielenkiintoisia kokemuksia niin taiteen, teatterin, musiikin kuin niihin liittyvien festivaalien ja juhlien muodossa. Teatterit ovat aina olleet Berliinissä rakastettuja ja tänään klassikkoja ja moderneja näytelmistä voi nauttia mm. Deutsches Theater Berlinin, Berliner Ensemblen ja Theater des Westesin kauniissa tiloissa. Konsertteja järjestetään klassisen musiikin osalla Chamber Music Hallissa, Konzerthausissa ja nykysävelet kaikuvat usein olympiastadionilla, Arena Berlinillä, Velodromilla ja Mercedes-Benz-areenalla.  Ooppera-aariat kaikuvat Deutsche Operin tiloissa, jonka ulkomuoto on saanut sekä kiitosta että parjauksia, samoin kuin Schiller Theaterissa ja Komische Oper Berlinissä.

Festivaalien aatelia on sitäkin luvassa runsaasti. Berlin JazzFest on nimeään kunnioittaen marraskuinen jazzfestivaali, joka luokitellaan alallaan maailman kärkitapahtumiin. Berninale on valkokangasta palvoville tuttuakin tutumpi elokuvajuhla, joka helmikuisin kerää uskomattoman määrän kävijöitä, ovathan näytökset ilmaisia. Toukokuussa Carnival of Cultures esittelee kaupungin kulttuurillista moninaisuutta ja päättyy loisteliaaseen paraatiin. Berlin Parade puolestaan kokoaa kaupunkiin homoja ja lesboja eri puolilta maailmaa kesäkuun lämmön aikaan, ja Museoiden yö pitää museoiden ovet elokuussa avoinna yömyöhälle. Elokuussa voit lisäksi kallistella tuoppia Berliinin kansainvälisten olutfestivaalien aikaan, jolloin Friedrichscahinin alueen 1,5 kilometrin ”pitopöydässä” olut virtaa ja laulu kaikuu kolmen vuorokauden ajan.  Syyskuussa voit päästää lukutoukan vauhtiin Berliinin kansainvälisten kirjallisuusfestivaalien aikaan, jolloin vatsantäytettä on luvassa 11 päivän ajan niin proosan kuin runojen nakertajille. Samassa kuussa alkaa myös Oktoberfest Berlin, joka tarjoaa oluen ja sen kyytipoikien lisäksi myös muuta puuhaa. Joulumarkkinoita löytyy eri puolilta Berliiniä moniakin, ja niillä kannattaa käydä nauttimassa paikallisista jouluherkuista ja lämmittelemässä hehkuviinin voimalla.

Lasten kanssa matkustavat kaipaavat luonnollisesti juuri pesueelleen sopivaa puuhaa. Kaikkina vuodenaikoina koko perhe voi karkeloida Tropical Islandsin tiloissa, joka on Euroopan sisävesipuistoista suurin. Sen trooppinen miljöö omaa hiekkarannan, laguunin, vesiliukumäkiä, sauna- ja kylpyläosaston, trooppisen kylän ja usko tai älä, jopa sademetsän! Minigolf löytyy sekin, samoin kuin ilmojen halki liitelyä naruun sidotulla kuumailmapallolla. Lapset tulevat olemaan riemuissaan myös jo mainittujen eläintarhojen eli Zoo Berlinin ja Tiergarten Berlinin suojissa. AquaDom & Sea LIFE Berlin takaavat tietoa ilon lomassa, sillä vedenalaiseen maailmaan ja sen asukkaisiin tutustuminen tapahtuu 30 akvaariotankin ja yli 3 000 eläimen avustuksella. Omien käsien kanssa pääsee sitten puuhastelemaan Legoland Discovery Centren tiloissa, jossa luovaa otetta odottaa yli 5 miljoonaa Lego-palikkaa. Isommat ja rohkeammat lapset pitävät kenties enemmän BergWerkin kiipeilymahdollisuuksista; Hell Mitte-kauppakeskuksessa sijaitsevassa kohteessa heillä on mahdollisuus kavuta jopa 20 metrin korkeuteen.

Etenkin miesväki kaipaa onnistuneelta Berliinin matkalta myös ripauksen jalkapalloa, jääkiekkoa tai vauhdin hurmaa. Futiksen jännitystä pääsee seuraamaan olympiastadionilla, jossa pelaa jo vuonna 1892 perustettu Hertha BSC Berlin tai vuodesta 1920 Stadion An der Alten Förstereilla pelaavan FC Union Berlinin tahdissa. Jääkiekon kiihkeärytmistä menoa voi katsella Mercedes Benz -areenalla, jota kaupungin omat jääkarhut eli Eisbären Berlin pitävät pesänään. Miehiseen makuun on niiden lisäksi ilman muuta myös kesäkuinen ILA Berlin Air Show, jonka ohjelmistoon kuuluvat uskomattomat lentonäytökset ja yli 200 lentokoneeseen tutustumisen mahdollisuus. Maskuliiniseen kategoriaan kuuluu myös jo yllä mainittu olutfestivaali, jossa jokainen voi hukuttaa murheensa saksalaisittain syvän oluttuopin syvyyksiin.

 

RUOKA & JUOMA

 

Berliiniä ei perinteisesti tunneta gourmet’n luvattuna maana, mutta ei kaupungissa toki tarvitse nälkäisenä vaellella. Etnisten vähemmistöjen ansiosta voit oikeastaan valita Berliinissä lautasellesi, mitä vain haluat, oletpa sitten kiinalaisen, kreikkalaisen, turkkilaisen, italialaisen, meksikolaisen tai muun keittiön vannoutunut kannattaja. Koska varmasti haluat kuitenkin maistella myös tavallisen berliiniläisen arkipäivään kuuluvia makuja, onnistuu se helposti ja edullisesti jokaisen kaupunginosan alueella, sillä Berliinissä ei ole selkeää ravintoloiden keskittymää. Mitä saksalaisen ravintolan tai pikaruokalan menulta sitten suosittelemme sinua noukkimaan? Ohessa muutamia perinteisiä valintoja.

Suomalaiseen makuun sopivasti saksalaisetkin syövät runsaasti perunaa ja sian- sekä naudanlihaa, ja niiden seurana meille hieman oudompaa hapankaalia eli sauerkrautia. Eisbein on sianpotka, joka berliiniläisittäin tarjottuna saapuu pöytään joko hernemuhennoksen tai hapankaalin kera. Kasseler (suomalaisittain kassler) puolestaan on savustettua sianlihaa ja Bockwurst makkaraa. Bockwurst on peräisin vuodelta 1889 ja voi sisältää joko sikaa, lammasta, kanaa, kalkkunaa tai jopa kalaa. Jos pidät jokseenkin raskaista ja tuhdeista ruoista, kokeile myös verimakkaraa tai maksaa, joiden kaverina lautasella on usein perunamuusia ja/tai sipulirenkaita.  Liharuokien joukkoon lukeutuvat myös erilaiset leivitetyt leikkeet eli schnitzelit. Prussilaiset lihapullat valkealla kastikkeella ja kappareilla sekä perunoilla löytyy menulta nimen Königsberger Klopse tai Soßklopse alta. Toisinaan lihapullien kätköissä voit maistaa anjoviksen tai sillin maun.

Currywurst on niin berliiniläinen pikaruoka, että se ansaitsee huomiosi ja tuttavuuden makunystyröittesi kanssa. Jo 1940-luvulta saakka kaupunki tunnetaan näistä kipakan currykastikkeen ja tomaattisoseen sekoituksella tarjoilluista makkaranpaloista, jotka voivat olla joko paistettuja tai friteerattuja. Kyseessä oli Herta Heuwerin sota-ajan keksintö, joka levisi pian hänen kojustaan Charlottenburgissa koko Berliiniin ja tarjoillaan tänäänkin tavallisesti ranskalaisten perunoiden ja/tai leivän kera. Kerrottakoon vielä, että currywurst on niin erottamaton osa saksalaista elämää, että sille on omistettu jopa oma museo, vuonna 2009 ovensa avannut Deutsches Currywurst Museum, ja autonvalmistaja Volkswagenilla on ikioma currywurst-tehdas työläisten nälän tyydyttämiseen.

Jokiensa ja järviensä ansiosta Berliinissä nälän voi vaimentaa myös kevyemmin kalalla. Menulta löytyy tavallisesti ainakin karppia, kuhaa ja ankeriasta. Kalan voit valita joko paistettuna, grillattuna, marinoituna, savustettuna tai uunissa kypsennettynä. Sillikin tunnetaan, ja esimerkiksi sillikääryleet ovat suosittu oluen seuralainen.

Juustot ja leivät ovat nekin erottamaton osa berliiniläistä ruokailua. Leipiä löytyy niin vaaleina kuin tummina verisoina, siemenillä terästettyinä kuin ihastuttavina sämpylöinäkin. Juustojen saralla odottavat niin saksalaiset, itävaltalaiset, sveitsiläiset, ranskalaiset, italialaiset kuin muut lajikkeet, joten jokainen löytänee sen omansa.

Ruokailun päättää luonnollisesti jälkiruoka tai jokin makea herkku. Berliinin tunnetuin oma leivonnainen on berliininmunkki, eli paikallisesti Pfannkuchen, jonka makea hillo ja hempeän vaaleanpunainen sokerikuorrutus lopettavat sokerihampaan kolotuksen. Suosittuja vaihtoehtoja ovat myös letut ja kermavaahdolla viettelevät tuulihatut. Ja jos suklaanhimo yllättää, on Berliinissä Ritter Sportin suurkauppa, jonka tiloissa pääset halutessasi myös valmistamaan oman suklaalevysi! Suklaata saa myös Lindt Boutiquesta, jonka makuvalikoimasta löytyvät kotimaassa tuntemattomat vaihtoehdot, kuten mango-maracuja tai papaija.

Berliinissä olut on se ehdoton paikallinen juoma, viinien lisäksi. Paikallinen erikoisuus on esimerkiksi matalan alkoholiprosentin omaava Berliner Weiße -vehnäolut, josta tekee makuelämyksen myös sen sekaan usein sekoitettu vadelma- (Weiße rot) tai tuoksumarattisiirappi (Weiße grün). Panimoravintoloissa pääset maistelemaan sekä paikallisia ruokia että oluita, ja ne ovatkin mainioita paikkoja makumatkan tekoon ja samalla voit tutustua berliiniläisiin. Hyvällä säällä myös Biergartenit eli olutterassit ovat loistavia valintoja, tarjoten nekin oluita ja aterioita, tyypillisesti veden äärellä.

 

SHOPPAILUN HURMAA BERLIINISSÄ

 

Iloksemme Berliini omaa myös valtavasti shoppailua harrastavan tai jotain omasta kaapistaan puuttuvaa metsästävän kaipaamaa valikoimaa. Erikokoisten kauppakeskusten, tavaratalojen, kauppojen, pikkuputiikkien, markkinoiden ja kirppisten määrän lisäksi Berliinistä tekee shoppailijalle ihanteellisen se tosiasia, että jokaisella kaupunginosalla on oma tarjontansa, eikä edes parin päivän pikavisiitille saapuvan ja myös rentoutumista kaipaavan ole pakko lähteä pitkän matkan päähän löytääkseen monipuolisen ostosmaailman. Voit katsastaa hotellisi lähettyvillä sijaitsevat kadut ja niiden tarjonnan.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Berliinistä löytyisi kuuluisia ja erityisen suosittuja nimiä, joissa jokaisen itseään arvostavan shoppailijan tulee vierailla. Katsastakaamme seuraavaksi muutama berliiniläinen kauppakeskus, jonka anti saa pään kuin pään pyörälle!

KaDeWe eli Kaufhaus des Westens odottaa eurojasi Charlottenburgin kuuluisimmalla ostoskadulla, Kurfürstendammilla. Voit hyvillä mielin eksyä sen 60 000 m² ”sokkeloihin” ja tehdä ihastuttavia löytöjä tuntikaupalla, sillä tarjolla on oikeastaan kaikkea vaatteista viihteeseen, huonekaluihin, jalkineisiin ja kosmetiikkaan. Ja kun voimasi alkavat uupua, siirry kuudenteen kerrokseen lepäämään ja tankkaamaan uutta puhtia maailman mauilla. Samaiselta kadulta löytyvät myös Peek & Cloppenburg, Karstadt, The Body Shop, Zara ja lukemattomia muita huomiosi arvoisia liikkeitä ja ostoskeskuksia.

Alexa sijaitsee Alexanderplatzin läheisyydessä. Sen 180 liikettä takaavat katseltavaa vaikka koko päiväksi ja takuulla tulet löytämään sieltä etsimäsi. Sanomattakin selvää, että näin suuri kauppakeskus omaa myös ravintoloita; vuonna 2007 avatun Alexan tapauksessa niitä on lähes 20, joten myös vatsan voi täyttää juuri itselle mieluisilla makuelämyksillä. Punainen kauppakeskus erottuu jo kaukaa ja sen sisällä sinua odottavat pukeutumisen ja kosmetiikan lisäksi mm. elektroniikka, kirjat, musiikki ja asusteet. Lapsille Alexalla on oma leikkialue, joten heidänkin aikansa kuluu mukavasti.

Mall of Berlin kohoaa sitten Potsdamer Platzin luona, ja se on Berliinin uusimpia kauppakeskuksia. Liikkeitä sen suojissa on peräti 270 eli nähtävää ja ostettavaa takuulla riittää jokaiseen makuun ja koko perheelle. Vuonna 2014 avatussa Mall of Berlinissä voit täyttää vaatekaappiasi vaikkapa Benchin, Hugo Bossin, Armanin, Zaran, H&M:n ja Leviksen uusilla luomuksilla, mutta jopa suuret tavaratalot, kuten Peek & Cloppenburg ja Saturn, ovat edustettuina. Kauppakeskus omaa myös koko Berliinin suurimman ”Foodcourtin”, jonka makutarjonta on vertaansa vailla.

Bikini Berlin on Charlottenburgissa sijaitseva ostoskeskus, joka erikoistuu huolella valikoituihin boutique-liikkeisiin ja tiettyjen konseptien ympärille. Se antaa etenkin paikallisille muotisuunnittelijoille tilaisuuden tuoda luomuksiaan ostajien ulottuville, samoin juuri perustetuille yrityksille markkinointimahdollisuuden. ”Bikinihaus” on sekin jo itsessään nähtävyys. Rakennuksessa toimii myös ravintoloita, elokuvateatteri ja hotelli.

Galeries Lafayette on Pariisissa lomailleille tuttu tavaratalo, ja se on avannut Berliinin Friedrichstraßelle laatutietoiselle ja designmerkkejä arvostaville suunnatun näyttävän myymälänsä. Suuri osa myynnissä olevista tuotteista on ranskalaisten suunnittelijoiden luomuksia, mutta myös kansainvälisen muotoilun ja designin huippunimet ovat edustettuina. Tiloissa toimii myös Lafayette Gourmet ja ranskalaisiin kirjoihin erikoistunut kirjakauppa.

Jos haluat kierrellä markkinoilla tai kirpputoreilla, on sekin Berliinissä otollista ajanvietettä. Viikoittaisia markkinoita järjestetään oikeastaan jokaisessa naapurustossa, mutta niistä tunnetuimpiin lukeutuu Markthalle IX, joka tarjoaa tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja lihatuotteita. Sen tiloissa toimii myös Heidenpetersin pienpanimo, jonka oluisiin pääset luonnollisesti tutustumaan, samoin kuin aito milanolainen leipomo. Keskiviikkoisin ja lauantaisin, aamupuolella, Schönebergin Winterfeldplatz pursuaa tuoksuja ja makuja niin tuoreina kuin eineksinä aina makkaroista hilloihin, mutta myös jonkin verran käsintehtyjä vaatteita. Türken-Marktin nimi jo vihjaakin, mitä Kreuzberin markkinoilta tiistaisin ja perjantaisin löytyy: turkkilaista ruokapuolta parhaimmillaan.

Kirpputoreilta voi usein tehdä varsinaisia löytöjä, ja jos olet ”aarteenetsijä”, kannattaa ottaa suunnaksi esimerkiksi Straße des 17. Juni, jolla odottaa Berliinin suurin ja mielenkiintoisin kirpputori. Käytettyjen tavaroiden lisäksi siellä myydään uusia käsitöitä, taidetta ja designia. Myös Fehrbelliner Platzin 130 kojusta voit viikonloppuisin bongata itseäsi miellyttäviä tuotteita aina taiteesta vaatteisiin, viihteeseen ja koriste-esineisiin. Sen Art Mile toimii vain sunnuntaisin. Mauerparkin kirpputori kokoaa sunnuntaisin luokseen niin paikallisia kuin turisteja, jotka etsivät mm. vaatetta, asusteita, musiikkia, kirjoja, polkupyöriä, koruja, huonekaluja tai koristeita. Jos omaat lauluääntä, voit samalla reissulla kajauttaa karaokea ilmaan suosikkisäveliesi tahdissa.

7 ajatuksia “Berliini”:sta

 1. Perttu

  Ei voi Berliiniä tosiaan kehua kaupungeista kauneimmaksi,mutta se on eloisa ja siellä on todella paljon katseltavaa ja koettavaa, ihan kaikenikäisille vauvasta vaariin. Se on kaupunkikohteeksi myös edelleen suhteellisen edullinen, toisin kuin esimerkiksi Lontoo tai Pariisi. Itsellä oli Berliinissä kotoisa olo, paikalliset olivat erityisen ystävällisiä ja auttavaisia, vaikken sanaakaan saksaa osaa. Turisteja ei myöskään huijata taksimatkojen jne. osalla, kuten valitettavasti usein tapahtuu Prahassa. Loistava lomakaupunki!

 2. käteinenkunniassa

  Berliinissä oltiin ja tosi nasta kaupunki, mutta…siellä osoittautui olevan yllättävän vaikeaa maksaa kortilla. Esimerkiksi itselle tuli täytenä yllätyksenä ja pettymyksenä, kun Pergamon-museoon reilun tunnin jonotettuamme saimmekin lippuluukulla kuulla, että maksuun kelpaa vain käteinen! Ei kelvannut oma VISA, ei vaimon MasterCard, eikä edes tavallinen Debit-korttimme. Sama juttu tuli sitten eteen ruokakaupassa, jossa olimmem ostamassa muutaman euron edestä tavaroita. Kannattaa siis Berliinin loman aikana aina välillä nostaa paikallisesta pankkiautomaatista käteistä, ei suinkaan viedä kotimaasta mukana. Muuten Berliini saa meiltä arvosanaksi 9!

 3. Teija

  Kukapa osaa kertoa, paljonko maksaa taksimatka Tegelin lentoasemalta Berliinin keskustaan viikonloppuna ja vielä yöaikaan? Olen menossa kaupunkiin kuukauden päästä ja nyt ihmettelen, millä menisin keskustaan, koska bussit jne. eivät saapumisaikaani palvele.

 4. Anniina

  Olin juuri elämäni ensimmäistä kertaa Berliinissä ja oikeastaan lähdin sinne puolipakolla siipan mieliksi. Olen aina luullut kaupunkia nuhruiseksi, tylsäksi ja erityisen rumaksi…mutta nyt on pakko muuttaa mielipidettä! Berliini ei ole niitä maailman ihastuttavimpia kaupunkeja, esimerkiksi Pariisin tapaan, mutta se omaa kuitenkin aika lailla mielenkiintoista arkkitehtuuria, joka antaa sille oman miellyttävän leimansa. Kaupunki on myös tavattoman siisti, jopa suomalaisen mittakaavan mukaan ja kaikki toimii moitteettomasti. Kesäaikaan ihania kahviloita oli joen rannalla, joissa oli mukava istuskella. Itse tykkäsin lisäksi Berliinin ostosmahdollisuuksista, joita niitäkään en aiemmin osannut arvostaa pätkääkään! Suosittelen lämpimästi Berliiniä muillekin, edes viikonloppupyrähdysksen tekoon.

 5. Janiina

  Yksi itseäni miellyttänyt hotelli vuosien takaa on Delta Potsdamerplats. Sillä on mukavan keskeinen paikka Potsdamerplatsin vieressä, joten liikkuminen helppoa ja nopeaa. Siisti ja rauhallinen hotelli. Persoonallinen vaihtoehto voisi olla sitten vaikka Hotel Pension Funk, joka omaa mielenkiintoisen historiikin ja viehättävn tunnelman.

 6. Raija Peltola

  Berliiniin kannattaa mennä myös niin kotimaassa harmaassa kuussa kuin lokakuussa. Silloin on vielä suhteellisen kivat ilmat, eli jollei ihan vilukissa ole, ei toppatakkia tartte olla mukana. Päivällä tavallinen lämpötila on noin 12- 14 astetta ja sitten tietysti yöllä laskee aika tavalla, eli sinne 5 asteen nurkille mennään lokakuun lopulla. Mukaan kannattaa siis varata sekä ohuempaa että paksumpaa vaatetta ja pukeutua kerroksittain, aamulla reilusti päälle ja sitten päivän mittaan vähennetään vaatekerrasta.

 7. vegaanivaraa

  Itse olen vegaani ja voisin suositella Berliinissä lomaileville ainakin kahta loistavaa vaihtoehtoa: toinen on Prenzlauer Bergistä löytyvä paikallisten keskuudessa rakastettu Lucky Leek -ravintola ja toinen taas Brammibal, joka tarjoaa 100 % vegaaniaineksista valmistettuja donitseja. Kummatkin ovat hinnoiltaan kohtuullisia, Berliinin tapaan, joten kannattaa poiketa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *