Kaupunkilomalle

Rooma

Rooma on yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. Sitä sanotaan ikuiseksi kaupungiksi ja kaupungiksi, jonne kaikki tiet johtavat. Rooma on eittämättä yksi Euroopan parhaista kaupunkilomakohteista, ja sen loputtomat nähtävyydet antiikin Rooman raunioista ja rakennuksista keskiaikaisiin kortteleihin ja Vatikaaniin hakevat vertaistaan.

Rooma on vuosituhansia vanha maailmanpolitiikan sekä yhteiskunnallisen vallan, politiikan, kulttuurin ja uskonnon keskus, jolla on ollut suuri vaikutus koko maailmaan sen noin 2 800 vuoden olemassaolon ajan.

Kaupunki tunnetaan antiikin Rooman valtakunnan keskuksena, seitsemästä kukkulasta, ihanasta elämästä (la dolce vitasta) ja Vatikaanista, itsenäisestä kaupunkivaltiosta Rooman sisällä. Roomalaiskatolinen kirkko on kristikunnan suurin kirkko, jolla on maailmanlaajuisesti yli 1,1 miljardia jäsentä.

Rooman historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin mahtavat palatsit, yli tuhat vuotta vanhat kirkot ja vielä vanhemmat rauniot, upeat monumentit ja suihkulähteet tekevät Roomasta yhden Euroopan ja koko maailman vierailluimmista, kuuluisimmista, vaikutusvaltaisimmista ja kauniimmista pääkaupungeista.

Nykypäivän Roomassa on vilkas yöelämä ja se on myös suosittu ostoskaupunki ja yksi maailman muotipääkaupungeista.

 

IKUINEN KAUPUNKI

 

Tarinan mukaan Rooman perustivat naarassuden kasvattamat veljekset Romulus ja Remus 753 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Rooma perustettiin Tiber-joen varteen Palatium-kukkulalle, josta kaupunki levisi ajan kuluessa ympäröiville kukkuloille. Palatiumin pohjoispuolella sijainneeseen laaksoon muodostui Rooman tärkein tori Forum Romanum, joka on nykyisin yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Rooman ympärille muodostui samanniminen valtakunta ja kaupunkivaltio. Rooma pysyi valtakunnan kiistattomana poliittisena ja taloudellisena keskuksena vuoteen 200 asti ajanlaskun alkamisen jälkeen. Vuonna 330 valtakunnalle perustettiin uusi pääkaupunki, Konstantinopoli.

400-luvulta alkaen Rooma on ollut katolisen kristikunnan keskuspaikka. Seuraavina vuosisatoina Rooma joutui useiden eri valloittajien vallan alle. Rooma kuului Bysantin valtakuntaan vuoteen 751 asti. Rooman valtakunnan ensimmäinen keisari Kaarle Suuri kruunattiin Roomassa vuonna 800. Vuonna 754 Roomasta tuli paavin hallitseman Kirkkovaltion pääkaupunki, ja sellaisena se pysyi muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vuoteen 1870 saakka.

Rooman monet nykyiset maamerkit rakennettiin 1500- ja 1600-luvuilla. Tunnetuin näistä on Vatikaanissa sijaitseva Pietarinkirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1615 yli sata vuotta jatkuneiden rakennustöiden jälkeen. 1800-luvun alussa Napoleon valloitti Rooman ja liitti sen lyhyeksi ajaksi Ranskaan. Italia yhdistyi vuonna 1865 ja vuonna 1870 Italia valloitti Rooman tehden siitä pääkaupunkinsa.

Katolista kirkkoa johtava paavi sai oman valtionsa Rooman kaupungissa vuonna 1929 tehtyään sopimuksen pääministeri Benito Mussolinin kanssa. Toisen maailmansodan aikaan Rooma oli natsien miehittämä vuosina 1943 – 1944, kunnes liittoutuneet valloittivat Rooman.

 

AURINKO PAISTAA

 

Sää Roomassa on lämmin ja aurinkoinen lähes ympäri vuoden. Kesät ovat pitkiä: kun Suomessa vielä maaliskuussa hytistään pakkasessa, Roomassa alkaa päiväsaikaan olla jo yli 20 asteen lämpötiloja. Talvet ovat lyhyitä, leutoja ja melko vähäsateisia. Sateisin kuukausi on yleensä marraskuu.

Heinä-elokuussa Roomassa on tukahduttavan kuumaa, mutta siitä huolimatta matkailijoita on kaupungissa juuri tähän aikaan eniten. Kesäkuu ja syyskuu ovat miellyttävämpiä kuukausia vierailla Roomassa kesäaikana. Rooma on kuitenkin ympärivuotinen matkailukohde, johon tulee matkailijoita kaikkialta maailmasta jatkuvana virtana.

 

LIIKENNE ON KAOOTTISTA

 

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Roomaan. Helsingistä pääsee Roomaan ainakin Finnairin ja Norwegianin siivillä, lentoaika on tavallisesti noin 3,5 tuntia. Roomaan pääsee Suomesta myös välilaskullisilla lennoilla muun Euroopan pääkaupunkien kautta.

Rooman kummaltakin lentokentältä, Fiumicinolta ja Ciampinolta, on helppo siirtyä junalla, bussilla tai metrolla Termini-päärautatieasemalle ydinkeskustaan, josta on puolestaan kävelymatka moniin hotelleihin. Ciampinon lentokenttä on halpalentoyhtiöiden suosiossa.

Rooman merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat useimmiten kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että yhteen alueeseen tai nähtävyyteen tutustumiseen kuluu helposti usea tunti tai jopa kokonainen päivä. Kävellessä tulee varoa välillä holtittomastikin liikkuvia autoja ja skoottereita, kannattaa seurata paikallisten esimerkkiä. Pyöräily on viime vuosina yleistynyt Roomassa, mutta varsinaiseksi pyöräilykaupungiksi sitä ei voi vielä kutsua.

Rooman julkista liikennettä hoitavat bussit, metro ja raitiovaunut. Kannattaa muistaa, että Roomassa metro on vain kaksilinjainen, raitiovaunut liikennöivät vain tietyissä kaupunginosissa ja kaikki liikennevälineet ainakin keskustassa ovat useimmiten tupaten täynnä. Siksi kävely on usein nopeampi tapa siirtyä paikasta toiseen. Taksilla liikkuminen on edullisempaa kuin Suomessa, mutta etenemistä hidastavat ruuhkat ja ihmispaljous. Taksin voi ottaa tolpalta, lennosta tai tilata puhelimitse.

Kaupungissa useamman päivän viipyvän matkailijan kannattaa harkita Roma Pass -kortin hankkimista. Sillä voi liikkua vapaasti julkisessa liikenteessä sekä käydä museoissa joko ilmaiseksi tai saada tuntuvan alennuksen pääsylipuista. Kortilla pääsee maksutta myös moniin tapahtumiin.

 

HOTELLEJA JOKA LÄHTÖÖN

 

Rooma on miljoonakaupunki, ja hotellivalikoima on sen mukainen. Hotellia valitessa kannattaa huomioida kaupungin koko ja se, että siirtyminen paikasta toiseen voi olla välillä hankalaa. Lyhyellä kaupunkilomalla olevien kannattaa majoittua Termini-päärautatieaseman läheisyyteen, historialliseen keskustaan tai muihin vanhan keskustan kaupunginosiin.

Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi Hiberia Via XXIV Maggio-kadulla lähellä Forum Romanumia, Colosseumia ja Piazza Veneziaa tai keskellä vanhaa keskustaa sijaitseva Rooman vanhin hotelli Grand Hotel de la Minerve. Kävelymatkan päässä ovat myös Pantheon, Fontana di Trevi ja Espanjalaiset portaat. Aivan Terminin läheisyydessä ovat esimerkiksi Hotel Scott House Rome, Smart Hotel Roma ja Hotel Giardino.

Repubblica-aukion alueella on paljon matkatoimistojen suosimia hotelleja, ja monet niistä ovat korkeatasoisia. Aukiolta alkaa myös yksi kaupungin pääostoskaduista, Via Nazionale. Hyviä hotelleja ovat esimerkiksi Artemide Hotel ja Hotel Quirinale.

Tiber-joen toisella rannalla historiallisesta keskustasta katsottuna on tunnelmallinen Trasteveren kaupunginosa, jossa on myös useita hotelleja. Trastevere sopii erityisesti niille matkailijoille, jotka haluavat viettää iltaa baareissa ja ravintoloissa ja kokemaan aitoa roomalaista elämänmenoa.

 

MAAILMANLUOKAN NÄHTÄVYYKSIÄ

 

Rooma tulvii nähtävää, tehtävää ja koettavaa.

Kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat ainakin antiikin Colosseum, 1700-luvun alkupuolelta peräisin olevat Espanjalaiset portaat, vuonna 125 rakennettu, Rooman historiallisessa keskustassa sijaitseva kaikkien jumalten temppeli Pantheon, kaikille Rooman-kävijöille pakollinen Fontana di Trevi eli Trevin suihkulähde, elämää kuhiseva Piazza Navona -aukio historiallisessa keskustassa, Vatikaani Pietarinkirkkoineen, Sikstuksen kappeleineen ja Pietarinaukioineen sekä Palatine-kukkula ja Forum Romanum.

Rooma on täynnä kirkkoja. Pietarinkirkko on kuuluisin ja Pantheon vetää kävijän kerrassaan hiljaiseksi. Terminin lähellä sijaitsee Basilica di Santa Maria Maggiore, joka on yksi Rooman viidestä muinaisesta basilikakirkosta. Trasteveren keskiaikaisissa kortteleissa on pyhiinvaeltajien suosima Santa Maria in Trastevere -kirkko. Toisella puolella Trastevereä on toinenkin merkittävä kirkko, Santa Cecilia in Trastevere. Rooman merkittävin kirkko on kuitenkin San Giovanni -metroaseman vieressä sijaitseva Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkko, joka on paitsi Rooman tuomiokirkko myös paavin kotikirkko.

Roomassa on useita maailmanluokan museoita. Villa Borghesen alueella on runsaasti taidemuseoita, joista kannattaa aloittaa, kuten Galleria Borghese, Museo Nazationale di Villa Giulia ja Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Loma Roomassa ei ole tietenkään täydellinen ilman käyntiä Vatikaanin museoissa.

Suosittelemme myös uudessa keskustassa sijaitsevaa National Museum at the Baths of Diocletian-museota, jossa on laaja arkeologinen kokoelma, samoin Palazzo Altempsissa lähellä Piazza Navonaa sijaitsevaa kansallismuseota.

Parasta näkemistä, tekemistä ja kokemista Roomassa on sittenkin kuitenkin käveleminen ympäriinsä etenkin vanhassa kaupungissa. Voit nopeasti erkaantua matkailijoiden virrasta ja kuvitella olevasi antiikin tai keskiajan kylässä, kaukana suuresta pääkaupungista. Talojen katoilla on uskomattoman hienoja kattopuutarhoja ja seinissä veistoksia, maalauksia ja uskonnollisia kuvia. Roomaan kaupunkikuvaan kuuluvilla palatseilla on mahtavia sisäpihoja, joissa on veistoksia, suihkulähteitä ja puutarhoja. Aukiot kuhisevat elämää, ja johonkin kahvilaan on kiehtovaa pysähtyä hetkeksi vaikka kahville tai drinkille seuraamaan roomalaista elämänmenoa.

 

ROOMA ON SHOPPAILIJAN MEKKA

 

Ostosten teko Roomassa on melko suoraviivaista, sillä parhaat shoppailualueet ovat helposti löydettävissä. Yhden kadun varrella tai yhdellä alueella on usein monia samanlaisia tuotteita myyviä kauppoja. Parhaat shoppailualueet ovat tavallisesti lähellä tärkeimpiä nähtävyyksiä ja ravintoloita, joten shoppailun voi helposti yhdistää nähtävyyksien katselemiseen ja ravintolassa syömiseen.

Piazza del Popolo- ja Piazza Venezia -aukioiden välinen Via del Corso -katu on yksi Rooman suurimmista ostoskaduista. Liikkeet myyvät etenkin nuorisomuotia ja kaikenlaista turistikrääsää. Rooma on yksi maailman muotipääkaupungeista, ja huippuluokan muotia voi löytää läheltä Espanjalaisia portaita huippukalliista ja edullisemmista ketjuliikkeistä sekä yksilöllisistä kaupoista. Via Condotti on Rooman muotikatu.

Vuonna 1887 avattu La Rinascente oli Rooman ensimmäinen tavaratalo. Korkeatasoinen tavaratalo myy etenkin muotia, designia, kodintavaroita ja kauneustuotteita. Roomassa on myös useita markkinoita ja toreja, joista Porta Portesen sunnuntaimarkkinat ovat myös kaupungin suurin kirpputori. Matkailijoiden eniten suosima tori on historiallisen keskustan Campo de’ Fiori, joka on kuuluisa elintarvikkeistaan. Trasteveren kaupunginosan kuuluisimpia toreja on Piazza Santa Cosimaton tori. Rooman läheisyydessä on myös lukuisia outlet-myymälöitä, jotka myyvät huippusuunnittelijoiden luomuksia edulliseen hintaan.

 

SYÖ JA JUO

 

Rooma on täynnä ravintoloita. Ravintoloilla on erilaisia nimityksiä; ristorante ja trattoria ovat tyypillisiä ravintoloita, enoteca puolestaan on viiniravintola, joka tarjoaa myös ruokia.

Hyviä ruokapaikkoja on runsaasti historiallisessa keskustassa, Tridente-alueella Trevin suihkulähteen läheisyydessä, Vatikaania ympäröivissä Borgon ja Pratin kaupunginosissa sekä Trasteveressa ja sen naapurissa Testacciossa. Vältä useiden ravintoloiden myymiä turistimenuja, ne ovat pääsääntöisesti huonolaatuisia. Illallispaikan valinnassa kannattaa seurata paikallisia.

Historiallisessa keskustassa hyviä ravintoloita on Campo de’ Fiorin ympäristössä. Trasteveresta löytää varmimmin aidon roomalaisen ravintolan, jonka ruoka ja ilmapiiri jäävät mieleen. Suuntaa etenkin kaupunginosan keskiaikaisille kujille Via della Scalan ympäristöön ja Viale Trasteveren tienoolle.

Termini-päärautatieaseman läheisyydessä on runsaasti pikaruokapaikkoja ja etnisiä ravintoloita. Ilta- ja yöaikaan aseman seutu voi olla levoton, ja tämä kannattaa pitää mielessä pimeällä liikuttaessa. Omaisuudesta on pidettävä hyvää huolta.

Roomassa ateria koostuu yleensä useasta pienestä annoksesta. Ensin otetaan yleensä antipastit eli alkuruoat, sen jälkeen tulee primo piatto eli ”ensimmäinen lautasellinen”, joka on yleensä pastaa. Secondo eli toinen lautasellinen on tavallisesti esimerkiksi pihvi tai muu liha-annos. Contorni eli lisukkeet kuten salaatti, peruna tai lämpimät vihannekset tilataan tavallisesti erikseen. Jälkiruoaksi on tyypillistä ottaa hedelmä, juustoja, tiramisu tai nopea espresso.

Jos menojalka vipattaa illallisen jälkeen, suosittelemme Testaccion kaupunginosaa, jossa on lukuisia baareja. Toinen hyvä kohde on Trastevere. Termini-päärautatieasemasta itään sijaitseva San Lorenzon alue on myös täynnä pubeja ja klubeja. Baareja on myös keskustassa Via Nazionalen varrella ja ympäristössä. Suosituimpia discoja ovat Piper, Gilda ja Alien. Gilda on lähellä Espanjalaisia portaita ja kaksi muuta lähellä Termini-päärautatieasemaa. Homojen suosima, mutta heteroystävällinen baari on Coming Out Colosseumia vastapäätä.

3 ajatuksia “Rooma”:sta

 1. Marjatta

  Rooman vierailu ilman Vatikaanissa käymistä on kuin lomailu Suomessa ilman yhdenkään järven näkemistä. Omasta mielestäni on parasta varata liput Vatikaanin museoihin jo ennakkoon netistä, jotta välttyy jonottamiselta sitten paikan päällä. Ne oikeuttavat pääsyyn niin Vatikaanin museoihin kuin Sikstuksen kappeliin, eli niihin merkittävimpiin nähtävyyksiin. Liput täytyy ostaa vähintään 2 vuorokautta aikaisemmin ja ne ovat voimassa vain valitsemanasi päivänä. Aikuisten lippu maksaa tänään 28,50 ja 6 – 18 -vuotiaiden 20,50 euroa. Nettivarauksesta kylläkin veloitetaan mielestäni kohtuuttomat kulut eli peräti 8,50 euroa! Kannattaa sitten myös muistaa, että kyseiset museot ovat sunnuntaisin suljettuja (paitsi kuukauden viimeisenä sunnuntaina).

  1. Heli

   Tuota, mistäkähän nuo hinnat ovat peräisin? Vatikaanin museon virallisessa lippukaupassa lipun hinta Vatikaanin museoon ja Sikstiiniläiskappeliin on 16 € aikuisilta ja 8 € lapsilta. Molempiin tulee 4 € varausmaksu, ei siis tuo tosiaan aika kohtuuton 8,5.

 2. Terhi V.

  Roomassa tulee oltua paljon ulkosalla ja käveltyä, joten pukeutumiseen tulee kiinnittää huomiota. Kesällä kannattaa suosia luonnonmateriaaleja eli puuvillaa ja pellavaa, ja vääljiä vaatekertoja, jotta ei tule hikoitua kohtuuttomasti. Jos aikeina on vierailla uskonnollisen luonteen omaavissa kohteissa, kuten kirkoissa ja Vatikaanin puolella, naisten etenkin tulee muistaa, että polvet, olkapäät ja rinnat tulee olla jokseenkin piilossa paikallisia tapoja kunnioittaaksenne. Kenkien osalla ei sitten kannata koettaa astella mukulakivikaduilla jne. korkokengillä, vaan pitäväpohjaiset ja matalakantaiset ovat paras kenkäpari. Paremmissa ravintoloissa saattaa olla miehilläkin jonkinlainen pukeutumiskoodi, joten ihan T-paidalla ja lyhyillä shortseilla ei ovelle kannata ilmaantua. Elokuussa on vielä todella kumaa, ja vasta syyskuussa alkavat ilmat viiletä, joten hattu päähän ja vesipullo aina mukana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *