Tallinnaa sanotaan suomalaisten suosituimmaksi ”etelän lomakohteeksi”. Halpaa viinaa on edelleen saatavilla, mutta Tallinna on – onneksi – paljon enemmän. Viime vuosina kaupunki on uudistunut perusteellisesti, ja muutos jatkuu.
Suomenlahden etelärannalla sijaitseva Tallinna on Viron pääkaupunki, jossa on yli 434 000 asukasta. Yli 46 prosenttia heistä puhuu äidinkielenään venäjää. Kaupunki on monisatavuotisen historiansa aikana ollut niin tanskalaisten, saksalaisten, ruotsalaisten kuin venäläisten vallan alla.
Tallinna tunnettiin Suomessa ja muualla pitkään halvan viinan ja levottoman yöelämän keskuksena, jossa palvelu on huonoa. Päivällä matkailijat puolestaan hyörivät päämäärättöminä vanhassa kaupungissa. Kaikkea tätä Tallinnassa on edelleen, mutta kaupunkia itseään leimaa jatkuva muutos. Uutta rakennetaan ja vanhaa puretaan samalla, kun kokonaan uutta nähtävää, tehtävää ja koettavaa ilmestyy tuttujen kohteiden rinnalle.
Nykypäivän Tallinna pilvenpiirtäjineen edustaa Viron dynaamista taloutta ja yhteiskuntaa niin hyvässä kuin pahassa. Yhä useammalla menee kohtalaisesti tai hyvin, mutta kuilu menestyjien ja huonosti toimeentulevien välillä syvenee.
KESKIAIKAISTA HISTORIAA
Suomalaiset tulevat harvoin miettineeksi sitä, miten virolaisten kohtalot eroavat omistamme – meidän onneksemme.
Viron neuvostomiehitys kesti vuodesta 1941 vuoteen 1991. Toisen maailmansodan jälkeen vangittiin ja kyydittiin noin 60 000 virolaista, ja miehittäjien osoittama kohtelu toisin ajattelevia kohtaan oli erittäin ankaraa. Neuvostoaikojen vaikutus näkyy Tallinnassa edelleen paitsi venäjänkielisten asukkaiden suurena määränä myös kaupungin arkkitehtuurissa.
Tallinnan nimen sanotaan tulevan Taani linn -sanoista, jotka tarkoittavat tanskalaisten kaupunkia tai linnaa. Tanskalaiset hallitsivat Tallinnaa vuodesta 1219 alkaen. Vuonna 1285 kaupunki liittyi Hansaliittoon. Vuonna 1346 Tanska myi Tallinnan saksalaiselle ritarikunnalle. Vuonna 1561 Tallinna siirtyi Ruotsille ja vuonna 1721 Venäjän keisarikunnalle.
Viro julistautui vuonna 1918 itsenäiseksi. Tallinnasta tuli Viron pääkaupunki saksalaisten hävittyä ensimmäisen maailmansodan. Vuonna 1939 Viro teki sopimuksen Neuvostoliiton kanssa, ja vältti Suomen talvisodan kaltaisen yhteenoton. Neuvostoliitto otti vallan Virossa vuonna 1940 ja maasta tuli neuvostotasavalta. Natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon ja Virosta tuli osa Hitlerin valtakuntaa. Vuonna 1944 Viro palautui tuhoisien taistelujen jälkeen Neuvostoliiton vallan alle.
Vuonna 1980 Tallinnassa järjestettiin Moskovan olympialaisten purjehduskisa. Tuolloin kaupunkiin rakennettiin muuan muassa satamassa sijaitseva Linnahall, edelleen toiminnassa oleva Olympia-hotelli, pääpostitalo ja yli 300 metriä korkea televisiotorni.
Tallinnasta tuli itsenäisen Viron pääkaupunki jälleen vuonna 1991, Neuvostoliiton romahduksen yhteydessä. Vuonna 2002 Tallinnassa järjestettiin euroviisut, ja vuonna 2011 Tallinna oli yhdessä Turun kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki. Se, kuinka Tallinnan keskiaikainen vanha kaupunki on säilynyt nykypäivään asti, on ainutlaatuista koko Euroopassa. Vuodesta 1997 vanha kaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin.
SÄÄSSÄ EI SUURIA YLLÄTYKSIÄ
Tallinnan sää ei tuota suuria yllätyksiä suomalaisille, varsinkaan Etelä-Suomessa asuville. Kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä. Sijainti Suomenlahden etelärannalla tuo kaupunkiin Helsingin tapaan merituulet ja muutenkin merelliset olosuhteet.
Vuoden lämpimin kuukausi on heinäkuu, jolloin Tallinna on täynnä matkailijoita. Sadekuuroja saattaa tulla, joten sateenvarjoa kannattaa pitää mukana. Talvet ovat kylmiä, mutta lunta Tallinnassa sataa verrattain harvoin. Vuoden kylmin kuukausi on tavallisesti helmikuu.
KÄVELE TAI HYPPÄÄ PAIKALLISLIIKENTEEN KYYTIIN
Tallinnaan pääsee Suomesta lentämällä ja laivalla. Lennot ovat nopeita, mutta kohtalaisen hintavia. Laiva on mukavin ja edullisin tapa matkustaa Tallinnaan, olkoonkin, että etenkin sesonkiaikoina ne ovat usein tupaten täynnä ja edelleen moni kanssamatkustaja on ”viihteellä” jo satamasta alkaen. Laivoilla matkustaa myös paljon Suomessa työssä käyviä virolaisia.
Helsingistä Tallinnaan liikennöivät Tallinkin, Viking Linen ja Eckerö Linen suuret matkustaja-alukset, joilla matka taittuu 2 – 3,5 tunnissa. Vuoroja on päivän mittaan useita. Keväällä, kesällä ja syksyllä Tallinnaan pääsee myös Linda Linen nopeiden katamaraanien kyydissä. Viking Linen ja Eckerö Linen laivat saapuvat Tallinnassa sataman A-terminaaliin, Tallinkin laivat puolestaan D-terminaaliin. Linda Line käyttää Tallinnassa Linnahallin terminaalia.
Paras tapa tutustua Tallinnaan ja varsinkin vanhaan kaupunkiin on jalkaisin – muuta vaihtoehtoa ei oikein olekaan. Bussit, raitiovaunut ja trollibussit liikennöivät muun kaupungin alueella, ja niitä kannattaa käyttää! Hinnat ovat edullisia, ja sama lippu kelpaa kaikkiin liikennevälineisiin. Ostamalla Tallinna-kortin joukkoliikennettä voi hyödyntää rajattomasti.
Tallinnassa toimii yli 20 eri taksiyhtiötä. Suomeen verrattuna taksien hinnat ovat edelleen edullisia ja takavuosien villiä länttä muistuttava hinnoittelu on siistiytynyt. Kannattaa kuitenkin tarkistaa hinta taksin ikkunasta ennen kyytiin nousemista ja käyttää suurimpia ja luotettavimpia yhtiöitä. Niitä ovat esimerkiksi Eestimaa Takso, Takso 24, Tulika Takso ja Tallink Takso. Oikea hinta tyypilliselle matkalle satamasta vanhaan kaupunkiin on noin 3 – 4 euroa.
PALJON HOTELLIVAIHTOEHTOJA
Tallinnassa on runsaasti eritasoisia ja -hintaisia hotelleja. Hotellien tähtiluokitus on Virossa vapaaehtoinen. Näin ollen tietty hotelli ei ole välttämättä lainkaan huono vaihtoehto, vaikka sillä ei olisi yhtään tähteä – päinvastoin, se voi olla mainio majapaikka.
Kohtuullisen edullisia yöpymispaikkoja ovat esimerkiksi aivan vanhankaupungin kupeessa Aia-kadulla sijaitsevat Bern ja Hotel Braavo, Tallink Express Sadamarketin vieressä sataman A-terminaalin läheisyydessä ja Tallinn Seaport Hotel D-terminaalin läheisyydessä, Meriton Old Town vanhassa kaupungissa Lai-kadulla ja PK Ilmarine Hotel Pohja-tiellä.
Keskihintaisia hotelleja Tallinnassa ovat esimerkiksi Olümpia – yksi Tallinnan maamerkeistä – Liivalaia-kadulla, moderni Tallink City Hotel Viru-keskuksen vieressä Tallinnan ydinkeskustassa, perinteikäs Sokos Hotel Viru, joka oli yksi ensimmäisistä Tallinnan nykyaikaisista pilvenpiirtäjistä, Tallinnan korkeimmassa rakennuksessa sijaitseva Swissôtel Tallinn sekä Park Inn by Radisson Central lähellä satamaa. Hotellilla on monien matkailijoiden mielestä eräs Tallinnan hotellien parhaimmista hinta-laatu-suhteista.
Kalliimmanpuoleisempia hotelleja ovat esimerkiksi Vapauden aukion läheisyydestä löytyvä, täysin remontoitu Hotel Palace, vanhassa kaupungissa sijaitsevat Hotel Telegraaf, Savoy Boutique Hotel ja Hotel Barons sekä Viru-keskuksen lähellä, SEB-pankin pääkonttorin vieressä sijaitseva Radisson Blu Sky Hotel. Monet näistä hotelleista ovat vuodesta toiseen äänestettyjä Viron parhaiden hotellien joukkoon.
Hostelleista kokeilemisen arvoinen on puolestaan Uus-kadulla sijaitseva OldHouse Hostel, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
UUTTA NÄHTÄVÄÄ, TEHTÄVÄÄ JA KOETTAVAA
Tallinnan suosituin nähtävyys on ehdottomasti keskiaikainen vanhakaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vanha kaupunki on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, kauppoja, ravintoloita ja baareja. Vanhan kaupungin keskus on Raatihuoneentori, joka etenkin kesäisin on tupaten täynnä Suomesta ja muualta Euroopasta ja maailmasta tulleita matkailijoita. Varo taskuvarkaita.
Lai-kadulla sijaitseva, 124 metriä korkea Pyhän Olavin kirkko on yksi Tallinnan maamerkeistä. Kirkko on rakennettu 1200-luvulla, ja sen tornista on mahtavat näkymät vanhaan kaupunkiin ja koko Tallinnaan. Muita kirkkoja ovat esimerkiksi Toom-Kooli -kadulla sijaitseva Tuomiokirkko eli Neitsyt Marian kirkko, joka on Tallinnan vanhin, ja vuonna 1900 valmistunut Aleksanteri Nevskin ortodoksinen katedraali Lossi-aukiolla.
Vanhan kaupungin yläpuolella, korkealla kalkkivitörmällä sijaitseva suorastaan mahtipontinen Toompean linna on nykyisin Viron parlamentin eli riigikogun kokoontumispaikka, ja ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.
Keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevat esimerkiksi vuonna 2006 valmistunut Viron taidemuseo Kumu, jonka suunnitteli suomalaisarkkitehti Pekka Vapaavuori, lapsiperheiden suosima Tallinnan eläintarha, 314 metriä korkea Tallinnan televisiotorni, Viron presidentin asuttama Kadriorgin palatsi museoineen sekä Piritan hiekkaranta. Se on kesäisin mahtava rantakohde, joka sopii myös perheille. Rannan läheisyydessä on ravintoloita, joitain kauppoja ja kioskeja.
TALLINNA ON OSTOSPARATIISI
Tallinnaa voi kutsua shoppailijan paratiisiksi, vaikka kaupat ovat keskittyneet suhteellisen pienelle alueelle ja hinnat esimerkiksi Suomeen nähden ovat viime vuosina nousseet. Useimmat vanhan kaupungin liikkeet sekä lukuisat tavaratalot ja kauppakeskukset antavat parhaat mahdollisuudet shoppailuun Tallinnan visiitillä.
Suositeltavia kauppakeskuksia ja tavarataloja ovat lentokentän tuntumassa sijaitsevat, Viron suurin kauppakeskus Ülemiste-keskus ja Sikupillin kauppakeskus, ydinkeskustan Viru- ja Solaris-, Postimaja-, Foorum– ja Rotermann City-keskukset ja Kaubamaja-tavaratalo, Olümpia-hotellin läheisyydessä oleva Stockmann, Tallinnan eläintarhan, Viron ulkoilmamuseon ja Saku Suurhallin vieressä oleva Rocca Al Maren keskus (paljon vaateliikkeitä) sekä noin kymmenen minuutin matkan päässä keskustasta oleva Kristiine-keskus.
Tallinnan sataman läheisyydessä olevat Sadamarket, Merekeskus ja Norde Centrum ovat päivästä toiseen pullollaan suomalaisia ja muualta Euroopasta ja maailmasta tulevia matkailijoita. Myös hinnat ovat tämän mukaisia, eikä tuotteiden laatu ole paras mahdollinen. Kaikissa näissä on kattavat alkoholivalikoimat jalojuomista kiinnostuneille.
Moni matkailija tekee tätä nykyä Tallinnassa myös ruokaostoksia, ja ruokakauppojen suhteen Tallinnasta löytyykin kattavasti erikokoisia, -tasoisia ja -hintaisia kauppoja. Stockmann ja Kaubamaja monipuolisine ruokaosastoineen ovat kalleimpia, mutta niistä on saatavilla myös erikoisempia tuotteita. Myös Solariksen kauppakeskuksessa on ruokakauppoja. Moni suomalainen käy Prisman, Selverin tai Rimin jättimarketeissa, tai pienemmissä Säästumarketeissa ja Maximoissa. Kannattaa kokeilla myös Tallinnan Keskustoria (Keskturg), joka sijaitsee parin kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Keskustorille pääsee hyvin kävellen tai raitiovaunulla. Torilla on myytävänä monenlaisia elintarvikkeita edullisin hinnoin sekä pieniä kauppoja, joissa myydään mm. edullista tupakkaa. Varo taskuvarkaita. Juustoista kiinnostuneen kannattaa kokeilla Juustukuningaiden kauppoja, joita löytyy Tallinnasta yhteensä kuusi.
Tallinnassa on paljon samoja vaatekauppoja kuin Suomessa, kuten Hennes & Mauritz, Marks & Spencer, Jack & Jones, Vero Moda, Guess, Esprit, Seppälä, New Yorker sekä Accessorize. Tallinnassa on myös esimerkiksi Baltmanin, Bershkan, Ivo Nikkolon, Monton, NS Kingin ja ABC Kingin liikkeet. Useimmat vaatekaupat sijaitsevat kauppakeskusten yhteydessä, lisäksi Viru- ja Müürivahe-katujen varsilla vanhassa kaupungissa on tasokkaita vaatekauppoja ja muita erikoisliikkeitä.
Müürivahen myyntikojuilla kannattaa myös pysähtyä: kaupunginmuurin suojissa on tarjolla valtavat määrät erilaisia neuletuotteita. Katariinan käytävä vanhassa kaupungissa on myös kiehtova kohde. Katariinan killan käsityöläismestarit ja taiteilijat työskentelevät keskiaikaistyylisissä verstaissa, joissa asiakkaat voivat seurata esimerkiksi lasin, keramiikan ja tilkkutöiden valmistusta sekä tehdä ostoksia.
YÖELÄMÄ SYKKII EDELLEEN
Tallinna on pullollaan kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Monet matkailijat suuntaavat edelleen syömään vanhan kaupungin kalliisiin ja osin huonotasoisiin ravintoloihin, vaikka tarjonta kaupungissa on paljon monipuolisempi.
Vanhassa kaupungissa kannattaa kokeilla Leib Resto ja Aed -nimistä ravintolaa, joka sijaitsee Uus-kadulla. Suurin osa ravintolasta sijaitsee viehättävän sisäpihan puolella, ja kesällä tämä puutarha on yksi Tallinnan parhaista terasseista. Rataskaevu-kadulla sijaitseva Rataskaevu 16 puolestaan on listattu useasti Viron parhaimpien ravintoloiden joukkoon. Edelleen samalla kadulla on myös suosittu kasvisravintola V. Sauna-kadulta puolestaan löytyy pikkuruinen Frank, joka tarjoaa meheviä burgereita ja trendikkäitä cocktaileja.
Vanhan kaupungin kahviloista suosittelemme Nokua Pikk-kadulla sekä Müürivahe-kadulla sijaitsevia Must Puudelia ja Sinilindia, joista ensimmäinen on iltaisin kotibiletila ja jälkimmäinen jättimäinen, aamuviiteen auki oleva klubi viikonloppuisin.
Uusi, nouseva alue on Kalamaja, jossa on useita tasokkaita, mutta rentoja ruokaravintoloita ja vähän matkailijoita. Kokeilemisen arvoisia ovat vanhassa tehdashallissa sijaitseva F-Hoone, intialaista ruokaa tarjoileva Lenday Taldrik, paikallisten suosima Kukeke sekä gluteenitonta ruokaa tarjoava kahvila ja baari Kivi Paber Käärid, jossa järjestetään bileitä viikonloppuisin. Moon on hienompi ravintola, mutta silti kohtuuhintainen. Kokeile myös suorastaan taivallista ruokaa tarjoavaa Kolm Sibulat -ravintolaa.
Tallinnan klassikkoravintoloita ovat esimerkiksi Olevimägi-kadulla sijaitseva Bocca, Vene-kadulla sijaitsevat Controvento ja Egoist, Sauna-kadun kaukaasialaisravintola Must Lammas, keskellä vanhaa kaupunkia sijaitseva Viron ja tiettävästi koko Baltian suosituin ruokaravintola Olde Hansa ja Harju-kadun Pegasus.
Vanhan kaupungin baareista kannattaa kokeilla esimerkiksi Sauna-kadun suosittua viinibaaria Paar Veiniä, Pikk-kadulla sijaitsevaa Hell Huntia, Vene-kadun rokkiklubi Kelmiä ja Lai-kadun Koht-baaria, jossa on pienestä koostaan huolimatta erittäin laaja olutvalikoima. Pööbel on uusimpia trendibaareja, toisaalta myös vanha klassikko Nimeta on edelleen hyvin suosittu, ja asiakaskunta baarissa on hyvin kansainvälinen. Palvelu on tosin huonoa, välillä ala-arvoista.
Monet suomalaiset suosivat Viru-hotellin Amigo-yökerhoa, mutta kaupungissa on lukuisia muita, huomattavasti parempia yökerhoja. Näitä ovat esimerkiksi Olümpia-hotellin Bonnie & Clyde, Vana Viru-kadulla sijaitseva Venus Club, Vana-Posti -kadun vanha klassikko Club Hollywood, Tartu maantiellä sijaitseva Parlament ja samalla seudulla sijaitseva Rock Café, Mere-puistotien Bon Bon, Müürivahe-kadulla sijaitseva Club 360 ja Harju-kadun Club Privé, joka on Tallinnan rikkaiden ja silmäätekevien suosiossa.
Tosiaan, Tallinna on vuosia ollut kovassa huudossa meidän suomalaisten keskuudessa…ja vaikka sinne alkuaan mentiinkin lähinä halpaa viinaa hakemaan ja muille ostoksille, voi siellä viettää päivän mukavammissakin merkeissä. Kylpylälomat ovat nekin huippusuosittuja ja kesällä aurinkoisen ilman kohdalle osuessa tuo Pirittan hiekkaranta kelpaa melkein etelän aurinkorannoista. Ja silti pääset vielä illaksi kotiin.
Tallinna ruokapaikoista vielä sen verran lisää, että noihin jo yllä mainittuihin voisi lisätä Oliverin ja Steakhouse Liivin. Niiden palevlu pelaa, ruoka on maukasta ja annokset tuhteja eikä hintakaan pelästytä.
Olen Tallinnassa reissannut kohta parikymmentä vuotta ja heti sen EU:hun liittymisen jälkeen alkoi hintataso muuttua. Pikku hiljaa Eestikin on alkanut hinata hintojaan kuuluisalle EU:n keskivertotasolle (joka tietysti on Suomen vastaavaa matalampi), vaikkei paikallisten palkkoja olekaan korotettu samassa suhteessa, sekin tuttu ilmiö EU:hun liittyneiden heikomman talouden maissa. Juuri siksi niin paljon virolaisia tulee Suomen puolelle duuniin, vaikka pysyvä koti onkin edelleen Viron puolella.
Samalla lailla suomalaiset meni 60-70 luvuilla töihin Ruotsiin koska siellä palkat olivat paljon korkeammat. Pelkästään vuosina 1969-1970 noin 100 000 elintasopakolaista tuli Ruotsiin itärajan takaa. Nyt tilanne on vaihtunut toiseksi. Virolaisten palkat on nousseet paljon enemmän kuin suomalaisten koska lähtötaso on ollut matala. Tietysti hinnat nousee samalla. Suurin ero nykyajan hinnoissa Suomen ja Viron välillä on palveluissa koska niissä työn osuus on suuri.
Onko kellään kertoa omakohtaisia kokemuksia Tallink Spa Conference hotellista? Mietimme mieheni kanssa sinne menoa, tuttavat olivat mielissään viime vuotisen reissunsa jälkeen mutta olisi ihan kiva kuulla muitakin mielipiteitä ja arvioita sen suhteen. Itseäni kiinnostaa etenkin puhtaus ja turvallisuus, samoin ruokailun taso, muuten kuvien perusteella vaikuttaa miellyttävältä kohteelta. Kiitoksia jo etukäteen!
Tallinnan ravintoloista tuossa yllä onkin jo paljon mielenkiintoista ja niiden avulla voi kokeilla kivoja paikkoja. Ravintoloiden lisäksi kehoittaisin suomalaisia käymään myös virolaisissa suuremmissa kaupoissa, koska niiden elintarvikevalikoimat ovat yllättävän monipuoliset ja laadukkaat. Hinnatkin ovat luonnollisesti Suomena vastaavia halvempia ja kotiin tuotavaksi voi löytää vaikka mitä kiehtovaa ja erikoista, etenkin pienten tuottajien erikoistuotteita, joita esimerkiksi Suomesta on turha etsiä.
Nyt on juuri aloittamassa uusi maanantainen Tallinanvuoro meidän siellä ahkerasti risteilyllä tai lomalla käyvien riemuksi. Ohessa ovat tarkemmat tiedot uuden M/S Silja Europan reitistä HELSINKI – TALLINNA
Maanantai 14.3. klo 09:00 | Länsisatama
→Saapuminen Tallinnaan ma 14.3. klo 13:00 paikallista aikaa
Aika maissa 5 h 30 min
TALLINNA – HELSINKI
Maanantai 14.3. klo 18:30 | D-terminaali
→Saapuminen Helsinkiin ma 14.3. klo 23:00 paikallista aikaa
Reijo hei! Molemmissa päissä kello yhtä paljon.
Tallinnan liepeillä, aivan lentoaseman vierellä, on uusi ostoskeskus, joka lyö mielestäni laudalta useimmat noista vanhemmista. Kyseessä on Viron suurin shoppailumekka Ulemiste, jonka tarjonta on aika mittava. Tiloissa on paljon vaatekauppoja, samoin 23 kenkäkauppaa, sisustusta, ravintoloita, viihdettä jne. Kauppoja on muistaakseni yli 200, eli aikaa saa kyllä Ulemistessa kulumaan vaikka kuinka paljon. Lαpsille on oma kiva leikkipaikka, jossa voivat peuhata.
Mitenkäs sitten Tallinnasta ostetut tuotteet, onko niitä enää tullattava? Itse en ulkomailla juurikaan matkustele ja viimeisestä Tallinnan reissusta on aikaa jo vuosia siitäkin. Eikös Viro ole mukana EU:ssa, ja siten sieltä saa tuoda omaan käyttöön mitä haluaa tullaamatta?
Paljon olen viime aikoina lukenut Tallinnan tarjoamista lääkäripalveluista. Suomessa ei yksityisellä voi tällainen tavallinen kuoloevainen edes uneksia käyvänsä. Tarvitsisin kuitenkin kahden talvella poistetun hampaan tilalle implantit ja nyt katselen sitten jo Tallinnaan päin. Osaisiko kukaan oman kokemuksen perusteella suositella kunnollista paikkaa? Vaikka hintakin on tärkeä kriteeri, on turvallisuus kuitenkin se kaiken a ja o!
Tallinnan uuden keksinnön eli riksataksien kohdalla kannattaa olla varovainen. Kesällä on kiva ajella sellaisella mutta muistakaa ennen kyytiin kipuamista pyytää nähtäväksenne kirjallinen hinnasto. Muuten voi se kuskin suulinen lupaus korottua reippaasti perille päästyä jos milläkin tekosyyllä. Tutulle esimerkiksi sanottiin, että luvattu hinta oli yhdeltä hengeltä, vaikka hän nimenomaan tiedustelikahden hengen taksaa!
OldeHansa on tosiaan sellainen ravintola, jossa jokaisen tulee käydä ainakin kerran elämässään, sitä pidetään kait koko Baltian suosituimpana ravintolana! Siellä kaikki ateriat valmistetaan keskiaikaisten reseptien mukaan, ja se sama aikakausi näkyy tarjoilussakin.Maultaan kaikki maistamani oli suorastaan taivaallista! Kaikki ruokien raaka-aineetkin ovat keskiajalla käytettyjä.
Omaksi suosikiksi on kokeilujen jälkeen muodostunut Kreivi von Üksküllin villisikavati, jonka hinta ei suomalaispäätä huimaa, ollen noin 25 euroa.
Vielä viime vuosikymmenellä kävin Tallinnassa muutaman kerran vuodessa ostoksilla, koska esimerkiksi vaatteet olivat huomattavasti suomalasiten kauppojen hintoja alhaisemmat. Nyt tuo ero on kadonnut ja tuntuu, että vaan viinakset ja tupakka on enää Tallinnan puolella halvempia. Etenkin suurten ostoskeskusten hintataso on nousuut tajuttomasti viimeisten kolmen vuoden aikana. Liekö syynä myös osaltaan Viron liittyminen EU:hun, sehän tunnetusti heti kättelyssä nostaa kunkin liittyvän maan hintatasoa.
Maukkaita ruokapaikkoja ovat mielestäni myös sitten sellaiset kuin Goodwin, Steakhouse ja Argentiina, niiden anti on pihveihin keskittyvää, tosin kaikkea muutakin on tarjolla. Hinnat eivät ole liian kalliit ja ainakin omalla lautasellani olleet annokset olivat mittavia ja mureita!
Tallinnasta naisten kannattaa kantaa sitten myös meikit ja esimerkiksi hiustenhoitotuotteet, kuten värit. Ne ovat siellä huomattavasti halvempia, etenkin merkkituotteet. Vaatetta löytyy kivasti myös kirppareilta, kunha jaksaa kierrellä.
Tallinnan ostoskeskuksista Merekeskus on nyt sitten historiaa. Se on sulkenut ovansa virallisesti 3.10 ja purkutyöt ovat kait jo kohta alkamassa. Itselle tuo tuli yllätyksenä, olin käynyt siellä viimeksi kaksi vuotta sitten ja syyskuun lopulla ihmettelin ovella ollutta tiedotusta sulkemisesta. Onkohan tilalle tulossa jotain vastaavaa?
Viime joulun vietin perheen kanssa tallinnalaisessa kylpylässä, jossa oli rentoutuminen ja hyvinvointi pääosassa. Valintamme oli Kalev Spa Hotel & Waterpark, jossa päivät kuluivat todella leppoisasti. Mukavinta oli joulunpyhinä tietysti se, ettei tarvinnut etsiskellä avoinna olevaa ravintolaa, vaan täyshoito takasi huolettoman ruokailunkin. Ei tullut edes ikävä kauppoihin, sillä erilaisia ihania hoitoja oli tarjolla runsaasti, joten lomamme tosiaan sujui lähes vaan kylpylähotellin seinien sisällä elämästä nauttien.
Tallinnalla on muuten ikioma elokuvajuhlansa, Pimeiden öiden filmifestivaali eli Black Nights Film Festival (PÖFF). Se järjestetään tänä vuonna marraskuussa ja tarjoaa mainion tilaisuuden yhdistää matkaan aimo annoksen laadukasta kulttuuria elokuvien muodossa. Vuodesta 1997 järjestetty PÖFF on tätä nykyä jo yksi Pohjois-Euroopan suurimmista elokuvatapahtumista, joilla viime vuonna esitettiin yli 250 elokuvaa noin 75 maasta. Ei suinkaan siis mikään vaatimaton juhla, vaan Tallinnaan kannattaa matkustaa ihan tuota varten!
Viinasten ohella Tallinnasta kannattaa tuoda tullessaan loistavia elintarvikkeita. Viron juustot ovat laadukkaita, itse tuon esimerkiksi sinihomejuustoa. Mukaan on tarttunut myös savuankeriasta, joka on Suomessa aika harvinainen tavallisen ruokakaupan tuote. tutuilla olen maistellut lisäksi villisikaa ja mustaa leipää, joita hamstraan seuraavalla Tallinnan matkalla itsekin!