Kaupunkipassien käyttövinkkejä
Jos olet aikeissa lähteä ulkomaille suuntautuvalle kaupunkilomalle, harkitset luultavasti myös useimpien kaupunkien tarjoaman kaupunkipassin eli city pass -kortin, kuten London Passin, Prague City Passin, Paris Passin tai New York Passin, hankkimista. Kyseinen ”passi” voikin tehdä lomastasi huomattavasti huolettomamman, ja kenties säästät siinä samassa jopa suurehkon summan rahaa. Alle olemme koonneet muutamia vinkkejä, joita noudattamalla saat jokaisesta kaupunkipassista puristettua kaiken mehun ja hyödyn. Älä turhaan yritä vierailla jokaisessa niiden oikeuttamassa kohteessa; ensinnäkin se on mahdotonta ja toisekseen tarkoituksenasihan on viettää rentouttava ja aisteja hellivä loma. Käytä passia kuitenkin mahdollisimman viisaasti, Roope Ankan ohjein.
1 – OSTA KAUPUNKIPASSISI JO HYVISSÄ AJOIN ENNEN MATKAA. Tänään se ei voisi olla helpompaa, kiitos Internetin. Passihan on voimassa useimmiten vuoden päivät, joten aikaisin liikkeellä oleva voi odotella jotakin houkuttelevaa tarjousta, ja voi jopa varata paikkansa eräiden nähtävyyksien kierroksille hyvissä ajoin. Saat heti maksusuorituksen jälkeen sähköpostiisi maksuvahvistuksen. Voit valita passillesi joko postituksen Suomeen – palvelun hinta riippuu siitä, kuinka nopeasti sen haluat – sillä tarjolla on tavallisesti niin normaalipostitus kuin pikalähetys. Vaihtoehtoisesti voit noutaa kaupunkipassisi kohdekaupunkiin saavuttuasi sen noutopisteestä. Silloin mukana täytyy olla tulostettu maksuvahvistus ja tavallisesti hieman pikkurahaa.
2 – TUTUSTU HUOLELLA KAUPUNKIPASSIN MUKANA SAAMAASI GUIDEBOOK-MATKAOPPAASEEN JA SEN KARTTAAN, JA TEE LISTA ITSEÄSI ENITEN KIINNOSTAVISTA KOHTEISTA. Opaskirjasta löytyy runsaasti tietoa kaikista kyseisen kaupungin nähtävyyksistä, mukaan lukien niiden aukioloajat ja eri kokoelmat. Jos olet tilannut passin Suomeen, kannattaa matkaopas koluta kannesta kanteen kaikessa rauhassa. Vaihtoehtoisesti voit tietysti lukea joltakin matkasivustolta (kuten kaupunkilomalle.com), jostakin muusta matkaoppaasta, tai eri nähtävyyksistä niiden omilta sivustoilta.
3 – VIERAILE MAHDOLLISIMMAN MONESSA LISTALLESI KIRJOITTAMASSA KOHTEESSA, itseäsi kuitenkaan väsyttämättä. Esimerkiksi Louvressa tai MoMa:ssa ei kannata viettää koko päivää, vaan suunnata suoraan niille kiinnostavimmille osastoille. Huomaa myös tarkistaa, onko kaupunkipassillasi rahallista kattoa, koska esimerkiksi London Passilla voi vuorokaudessa vierailla nähtävyyksillä ja muilla riemuilla ”vain” 90 £ edestä. New York Pass, Paris Pass jne. tarjoavat kuitenkin niin paljon nähtävyyksiä ja kokemuksia kuin ehdit päivääsi sulloa.
4 – VIERAILE VIERI VIERESSÄ OLEVISSA KOHTEISSA PERÄKKÄIN, JOTTET TUHLAA AIKAA MATKOIHIN, JA YHDISTELE NÄHTÄVYYKSIÄ MUIDEN AKTIVITEETTIESI LOMAAN. Esimerkiksi Riemukaarelle voit suunnata Champs-Elyseesillä tekemäsi ostoskierroksen aikana tai romanttisen illallisen yhteydessä. Vltavajoen risteilyyn voit yhdistää myös illallisen ja New Yorkin Central Parkissa voit valita allesi polkupyörän ja opastetun polkuretken! Ja muista käyttää hyväksesi myös eräiden liikkeiden ja ravintoloiden tarjoamat alennukset!
5 – VALITSE JOKAISEN PÄIVÄN ENSIMMÄISEKSI KOHTEEKSI SELLAINEN, JOSTA EI LÖYDY FAST TRACK -KAISTAA. Siten vältyt jonottamiselta jopa niissä, sillä keskivertoturisti ei ole liikkeellä heti aamuvarhaisella. Useilla nähtävyyksillä pikakaista toki on, muttei läheskään kaikilla.
6 – KÄYTÄ JULKISIA LIIKENNEVÄLINEITÄ MAHDOLLISIMMAN PALJON, eli älä turhaan kävele kohteelta toiselle, jos välimatka on pitkähkö. Siten saat passin sisältämää Travelcardiakin käytettyä koko rahan edestä. Pariisin nähtävyyksien kerma löytyy kenties Seinen rantatörmiltä, mutta New Yorkissa välimatkat ovat pidemmät.
7 – ALOITA KAUPUNKIPASSISI KÄYTTÄMINEN AAMUVARHAISELLE, ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ ILTAPÄIVÄLLÄ TAI ILLALLA! Useimmiten kaupunkipassien voimassaoloaika nimittäin lasketaan kalenterivuorikausina, eikä vuorokautta suinkaan kelloteta kortin ensimmäisestä käyttöhetkestä 24 tunnin syklillä. Jos siis käytät vaikkapa New York Passiasi ensimmäistä kertaa perjantai-iltana, lasketaan koko perjantai ensimmäiseksi käyttöpäiväksi, eli käytännössä menetit yhden päivän.
8 – ALOITA NÄHTÄVYYKSIEN KATSELEMINEN LISTASI KALLEIMMISTA PAIKOISTA. Siten saat rahoillesi parhaan katteen, vaikka lopulta joutuisitkin jättämään joitakin haaveilemiasi kohteita pois ohjelmastasi, esimerkiksi ajan puutteen tai sairastelun vuoksi.
Todella oivia ja hyödyllisiä ohjeita noiden city pass -korttien käyttöön. Useissa kaupungeissa lomaillessa sellainen on tosiaan tullut ostettua, mutten ole koskaan osannut käyttää sitä noin fiksusti ja ovelasti… ensi kerralla sitten jo osaan ja saan kortista kaiken irti.
Olin yllättynyt tuosta London Passiin liittyvästä rahallisesta katosta, muualla en sellaiseen ole törmännyt. Muistakaa siis Lontoossa olla tarkkana, missä kaupunkipassianne käytätte, tai onko sellainen edes aiheellista ostaa, kun useimmat museot on muutenkin ilmaisia.
Loistava kommentti Juusolta! Lontoo on tosiaan niitä harvoja kaupunkeja, joissa usein kyseisen London Passin ostoon ei ole lainkaan aihetta. Ainoa hyöty on se. ettei tavritse kannella rahaa ja maksella kohteiden porteilla yksi kerrallaan. Suuri osa Lontoon parhaista vetonauloista on loistavia museoita, ja suuri osa niistä puolestaan on yleisölle täysin ilmaisia. Sivistystä, silmän iloa ja oppia voi siis imeä itseensä vaikka joka päivä täysin rahatta. Jokainen siis tehköön ennen kyseisen kaupunkipassin ostoa itselleen listan niistä hinkuamistaan kohteista, jottei mene rahat hukkaan. Jonkinlaisen matkakortin osto kyllä on asiallista ja säästöä kertyy, jos aikoo metrolla tai bussilla kulkea.
Mutta entäs sitten yhtä kaupunkia kohti kaupattavat erilaiset kaupunkipassit, mitä eroja niillä on?
Huomasin New Yorkiin matkatessani, että ainakin sen osalla tarjolla oli niin New York Pass kuin NYC CityPass, sekä vielä New York Explorer Pass. Itse en jaksanut niiden eroja koluta, koska olin sellaista ostaessani jo lentokoneessa…
Muistakaa siis jo hyvissä ajoin ennen matkaa tarkistaa, millaisia ”passeja” omassa lomakaupungissanne on saatavilla. Arvattavasti jokaisella pääsee vähän eri kohteisiin, ja sen mukaan varmaan hinnatkin vaihtelee. En myöskään osaa sanoa, voiko niihin kaikkiin liittää matkakorttia.
Kaupunkipassit ovat todella kätevä tapa hyödyntää kaupunkilomaa täysimääräisesti. Oman kokemukseni on että tulee käytyä sellaisissa paikoissa jossa muuten ei tulisi käytyä. Olen kuitenkin kiinnostunut tietämään, mitä muita etuja kaupunkipasseilla voi olla? Tarjoavatko ne esimerkiksi jonkinlaisia etuoikeuksia ruuhka-aikoina tai erikoistapahtumissa? Voisiko niistä saada vähän enemmän tietoa?